Alrik de Jong
Alrik de Jong Maatschappij 10 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Tot dit bedrag mag je belastingvrij vintage kleding verkopen in 2024

Ben je doorgeslagen in het verkopen van vintage kleding via Vinted, Marktplaats of een ander digitaal platform? Weet dat er sinds 2024 wordt meegekeken door de Belastingdienst. Tot een bepaald bedrag kun je belastingvrij te werk gaan, daarboven moet je checken of je geen ondernemer bent.

Sinds 1 januari 2024 zijn er op zich geen nieuwe regels, maar de Belastingdienst zit er simpelweg dichter bovenop. Dit om verkapte ondernemingen en belastingontduiking aan te pakken. Sommige mensen verkopen zoveel, dat het om serieuze winst gaat. Je betaalt boven het genoemde bedrag alleen belasting als je ondernemer bent en dat wordt beoordeeld door de Belastingdienst.

Wel of niet belastingvrij kleding verkopen

Het aangescherpte beleid werkt simpel. Als je voor meer dan 2.000 euro per jaar of meer dan 30 items per jaar verkoopt, dan gaat er vanuit digitale marktplaatsen als Vinted en Martktplaats een seintje naar de Belastingdienst.

Alleen als er aan die voorwaarden voldaan wordt, worden er gegevens gedeeld, zo vertelde een woordvoerder van Vinted eerder al in Hart van Nederland. Goed, daar vertrouwen we dan maar op.

Europese Richtlijn DAC7 sinds 2024

Het strengere beleid heeft alles heeft te maken met de nieuwe Europese Richtlijn DAC7. Digitale platforms als Marktplaats en Vinted moeten in 2024 voor het eerst rapporteren. Om belastingontduiking via verkoopwebsites op Europees niveau aan te pakken, is de richtlijn in 2021 aangenomen. Sinds januari 2024 zijn (tweedehands) verkoopwebsites voor het eerst verplicht om over het kalenderjaar ervoor te rapporteren.

Belasting betalen over winst uit Vinted en Marktplaats?

Als je gerapporteerd wordt, betekent het nog niet dat je direct belasting moet betalen. Dit hangt er geheel van af of je ondernemer bent en echt winst uit je verkopen haalt of hobbymatig je vintage kleding verkoopt. In het laatste geval kun je zorgeloos belastingvrij verkopen.

De Belastingdienst bepaalt uiteindelijk of je ondernemer bent, dus check dat even goed via de officiële website als je jouw vintage kleding belastingvrij wil blijven verkopen in Nederland. Bekijk ook hoeveel contant geld je thuis mag bewaren in 2024 zonder belastingzorgen.

Lees ook tot welk salaris je geen belasting betaalt in Nederland in 2024. Als je daaronder zit, wat we niet hopen, hoef je je sowieso geen zorgen te maken.

Dit zijn onze 6 favoriete vintage winkels van Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️