Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 9 feb 2024
Leestijd: 10 minuten

Peter en Vera (beiden 55): ‘Swingen verrijkt ons leven en we leggen graag uit waarom’

Swingen is het aangaan van seksuele contacten buiten de eigen relatie. Elk weekend weer worden parenclubs in Nederland en België druk bezocht, spreken vele stellen thuis of in een hotel af en worden er thuisfeestjes georganiseerd. Sommige mensen beschouwen swingen als legaal vreemdgaan. Peter en Vera Zandveen swingen al ruim 22 jaar en zijn het daar beslist niet mee eens. Ze delen hun verhaal met BEDROCK.

Zij schreven er zelfs een boek over, om vooroordelen weg te nemen en anderen te helpen met tips en informatie.

Swingen staakt haaks op vreemdgaan

Peter: “Swingen staat echt haaks op vreemdgaan. Dat doe je stiekem en het beschadigt al snel mensen en relaties. Swingen doe je samen. Er zijn geen geheimen voor elkaar. Wij hebben gemerkt dat het onze liefde voor elkaar nog sterker maakt.”

Peter en Vera ontmoetten elkaar als eerstejaars student. Ze waren elkaars eerste sekspartner. Na hun studie gingen ze samenwonen, trouwden ze en kwamen er kinderen.

Vera vertelt hoe ze samen hun seksualiteit ontdekten: “Seks is niet iets dat je op een cursus leert. Je moet het samen gaan ontdekken. Wij zijn van nature nieuwsgierig en experimenteel ingesteld. We ontdekten bij elkaar wat we fijn vonden en probeerden graag wat nieuws. Toen we ongeveer tien jaar getrouwd waren, merkten we dat we allebei erg druk waren met ons werk en de kleine kinderen. Tijd en aandacht voor elkaar schoot er soms wat bij in. Dat was niet hoe we het wilden.”

Tijd voor elkaar nemen

De jonge ouders besloten bewust meer tijd voor elkaar vrij te maken. De kinderen gingen wat vaker naar opa en oma of er werd een oppas gezocht.

Peter vertelt wat het effect was: “We gingen gezellig samen naar de sauna, het theater of uit eten. We namen echt de tijd voor mooie gesprekken en om elkaar diep in de ogen te kijken. Het werkte meteen door in bed. We namen meer tijd voor lekker uitgebreide seks en probeerden weer nieuwe dingen. Daardoor werden we op een gegeven moment ook nieuwsgierig naar een parenclub.”

Vera vertelt wat daar aan vooraf ging. Ze moest wel even aan het idee wennen en was bang voor een afknapper: “Toen Peter en ik trouwden, hadden we automatisch het idee van een traditioneel monogaam huwelijk in ons hoofd. We waren er helemaal niet mee bezig dat er ook nog meer was.

Toen Peter me vroeg of ik ook wel eens nieuwsgierig was naar een parenclub, moest ik daar wel even over nadenken. Ik was daar nog nooit mee bezig geweest maar ik raakte toch geïntrigeerd door de gedachte. Wij hadden allebei nog nooit iets met een ander gedaan. Hoe zou dat voelen? Wat zou het met ons doen? We vonden dat onze liefde sterk genoeg was en dat je pas ergens over kunt oordelen als je het een keer hebt geprobeerd.”

Voor het eerst naar een parenclub

Bij kennissen die wel eens een parenclub bezochten, vroegen we advies. Hoe werkt dat in een parenclub en wat is een goede club voor een mooie eerste ervaring? Met een anoniem e-mail adres benaderden Peter en Vera de club met nog meer vragen. Het stel besloot de stoute schoenen aan te trekken en het er op te wagen.

Peter: “We hadden samen duidelijke afspraken gemaakt wat we wel en niet zouden doen.” Vera vult aan: “Als één van ons het niet leuk zou vinden, dan zouden we allebei stoppen en samen naar huis gaan.”

Die eerste avond in de parenclub bleek voor Peter en Vera een openbaring. “Toen iemand anders Vera begon te strelen, zag ik hoe ze zich helemaal overgaf aan het genot. En ik merkte bij mezelf dat ik geen enkele jaloezie voelde. Ik voelde alleen maar een heel groot gunnen. Toen we die avond weer naar huis reden, was er een nieuwe wereld voor ons open gegaan. We voelden ons samen sterker staan dan ooit tevoren.”

Een ontdekkingsreis

In de loop der jaren ontdekken Peter en Vera steeds meer van de swingerslifestyle. Ze doen dat in hun eigen tempo. Het is Vera die dat tempo bepaalt. “Peter had me al snel verteld dat ik van hem alles met een ander mocht doen dat ik vrijwillig, safe en niet stiekem deed. Ik hoefde daar geen toestemming meer voor te vragen. Toch heb ik de nodige drempels moeten overwinnen om gebruik te maken van de ruimte die Peter mij gaf. Ik denk dat het toch onze Calvinistische cultuur en Christelijke opvoeding waren die me in de weg zaten.

Ik had soms het gevoel dat we iets deden wat niet hoorde en vroeg me af wat anderen daarvan zouden denken. Toch ging ik steeds makkelijker het drempeltje over om dat gevoel los te laten. We doen toch niks verkeerd? Waarom zou ik me wat aantrekken van de mening van anderen? Het is mijn leven. Het is ons huwelijk. Wij hebben het fijn samen. Het leven is kort dus geniet er van. Wij doen dat samen met heel veel liefde, vertrouwen en zorg voor elkaar. Ik zie niet in wat daar mis mee is.”

In de eerste jaren als swingers ziet Peter zijn vrouw steeds vrijer worden: “Ik vond het mooi om te zien hoe Vera zichzelf op eigen kracht bevrijdt van wat ons is aangeleerd en de mening van anderen. Ik heb nooit ergens op aangedrongen en werd steeds weer verrast. In het begin wilde ze niet zoenen met een ander en had ze geen interesse in vrouwen. Dat is nu wel anders. We zijn ook nog heel lang soft swap geweest. Dat betekent dat je de daad alleen met de eigen partner doet. Toen ontstond er in een hotel een trio met een buitenlandse zakenman. Vera vond hem heel charmant. Ik nam wat meer afstand zodat ze zich wat meer op hem kon concentreren en toen vroeg ze me ineens of ik ook condooms mee had.

Voor het eerst in haar leven deed ze het met een ander en ik zag het gebeuren. Jaloezie voelde ik niet. Ik zag mijn vrouw genieten van seks met een ander en dat gun ik haar. Net zoals zij blij voor mij is als ik in de parenclub een leuke vrouw tref. Aan het einde van de dag gaan wij toch weer samen naar huis. Onze basis is zo sterk, daar komt echt niets of niemand tussen.”

Vera voelt zich vrij

Na die eerste keer full swap met de zakenman, gaat het snel. Ook Peter doet het voor het eerst met een andere vrouw. Het stel wordt full swap swingers. Vera heeft nu alle schroom van zich af gegooid. “Toen deze zakenman opnieuw naar Nederland kwam en vroeg of hij ons weer kon ontmoeten, vroeg ik Peter wat hij er van vond als ik alleen zou gaan. Ik was gewoon nieuwsgierig om te ervaren hoe dat zou zijn.”

Peter: “Daar verraste Vera me behoorlijk mee. Maar wij bezitten elkaar niet. Ik twijfel nooit aan haar liefde voor mij of dat ik voor haar op nummer één sta. Daarom maakten we wat afspraken samen en zo gebeurde het. Het was voor ons allebei een nieuwe ervaring die in ons boek zowel door mij als door Vera wordt beschreven. We leerden er ook allebei weer iets van over onszelf en de ander. Wij zien swingen als een verdieping en verrijking van ons huwelijk. We leren onszelf en elkaar op nieuwe manieren kennen. We zien het ook als persoonlijke ontwikkeling. Omgaan met onzekerheden, met emoties, de controle durven loslaten net zoals onze culturele belemmeringen en de mening van anderen. En we doen dit vooral samen. Alles draait om ons. Juist door elkaar los te durven laten, kiezen we met des te meer overtuiging voor elkaar.”

Een boek over swingen

Het stel wil benadrukken dat swingen in tijd gezien maar een beperkt deel van hun leven is. Vera: “We hebben ons werk, ons gezin, onze sport en we gaan nog steeds graag naar sauna, theater, een museum of uit eten. Maar ik vind het heerlijk om af en toe even in een heel andere wereld te mogen stappen waarin ik sexy mag zijn, interessante open minded mensen mag ontmoeten, mag flirten en verleid mag worden en af en toe een nieuw iemand seksueel mag ontdekken.”

Peter vult dat aan: “Ik denk wel dat swingen ons in hoge mate gevormd heeft tot wie we zijn en hoe we in het leven staan. Wij zijn een hecht team met een heerlijk en sterk huwelijk. Toch bezitten, claimen of beperken we elkaar niet. We voelen ons vrij om onze eigen keuzes te maken in het leven en wensen iedereen deze vrijheid toe.

Waarom zou je je moeten aanpassen aan de mening van anderen? Meningen over swingen zijn vaak gebaseerd op aannames en vooroordelen en zeggen vooral iets over die persoon zelf. Mede daarom schreef ik een paar jaar geleden Swingende Liefde. Het is ons eigen eerlijke verhaal dat ik voor mijn eigen plezier eens opschreef.

Ons verhaal gaat over parenclubs, thuisdates, swingerssites en vooral ook over de manier waarop wij met heel veel liefde voor elkaar onze weg vonden. Pas toen het af was, realiseerden we ons hoe mooi ons verhaal eigenlijk was. We vonden een uitgever en inmiddels is ons verhaal als e-book en paperback verkrijgbaar. Ik krijg via social media veel mooie reacties van lezers en help mensen ook graag op weg als ze vragen hebben.”

Vera lacht: “Peter is een echte swingfluenzer geworden!”

Peter en Vera zijn pseudoniemen. Zandveen is een niet in het echt bestaande achternaam. Vera legt uit waarom dat zo is: “Er zijn maar weinig mensen in onze omgeving die weten dat wij swingen. Er ligt vaak nog een behoorlijk stigma op. Ik wil in mijn werk beoordeeld worden op mijn professionele kwaliteiten en niet het gevoel hebben dat relaties en cliënten mij met andere ogen bekijken dan dat.

swingende liefde
Je koopt het boek Swingende Liefde op Bol.com
Onze kinderen zijn nu eind twintig en hebben we het een paar jaar geleden wel verteld.” Peter: “Ze haalden hun schouders er over op. Zij weten dat hun ouders een heel fijn huwelijk hebben. Het voordeel is wel dat we niet meer met smoesjes en ontwijkende antwoorden hoeven te komen als ze ons wat vragen. Want dat past niet bij hoe we in ons gezin met elkaar omgaan.”

Volgens Vera is swingen voor haar en Peter zo normaal geworden dat ze zich soms even heel bewust moeten realiseren hoe bijzonder het eigenlijk is. “Wij gaan soms naar een parenclub, hebben soms een thuisdate of een thuisfeestje en heel soms zie ik zonder Peter een andere man of vrouw als genietmomentje voor mezelf. Wij hebben een heel fijn leven samen. Swingen is daar een stukje van. We weten steeds beter wat wel en niet voor ons werkt en ontdekken nog steeds graag nieuwe dingen. We zijn selectief en hebben daardoor eigenlijk alleen maar leuke ervaringen. Swingen is volgens ons geen oplossing voor een stroeve relatie, maar kan wel een mooie aanvulling zijn voor mensen die daar voor kiezen.

Voor andere mensen werkt monogamie misschien beter. Wij swingen omdat we dat leuk vinden. Ik had al die mooie ontmoetingen en spannende belevenissen voor geen goud willen missen.” Peter sluit af: “Ons huwelijk is er sterker en rijker van geworden. Er zullen mensen zijn die dat niet willen of kunnen begrijpen. We leggen het graag uit in ons boek en via social media. Besef dat een leven in verwondering veel mooier is dan een leven vol oordeel over een ander. Zo staan wij tenminste in het leven, of we nou aan het swingen zijn of niet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️