Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 30 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoe belangrijk is het om als kind een huisdier te hebben? BEDROCK zocht het uit

Kinderen zijn vaak dol op dieren. Ze zeggen zelfs dat kinderen de gave hebben om intuitief met dieren te communiceren, maar hoe ouder het kind wordt, hoe meer de intuïtie op de achtergrond raakt. Dat kinderen zeuren om een huisdier, is dus niet zo gek, ze voelen zich van nature erg verbonden met dieren. Daarom onderzochten wij hoe belangrijk het is om als kind een huisdier te hebben.

Want een huisdier is gezellig, maar het brengt ook – vaak voor de ouders – een hoop verantwoordelijkheid met zich mee. Een hond of kat, of zelfs een paard, is er áltijd. Dieren hebben verzorging en liefde nodig. Niet iedereen ziet dit zitten. Toch zijn er meer voordelen dan je denkt als je als kind een huisdier hebt.

Het kind leert voor het huisdier zorgen

Ten eerste is het goed voor het verantwoordelijkheidsgevoel en de sociale vaardigheden van het kind. Juist omdat een huisdier zorg nodig heeft, leert een kind om daar rekening mee te houden. Ook leren ze om op te ruimen (als het huisdier een ongelukje heeft gehad bijvoorbeeld) en krijgen ze discipline.

Een kat of hond wil dagelijks rond hetzelfde tijdstip eten of uitgelaten worden. Deze verantwoordelijkheid is belangrijk voor kinderen en daar hebben ze daadwerkelijk de rest van hun leven wat aan.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Kinderen met huisdieren voelen zich later in het leven vaak zelfverzekerder. Dit komt omdat dieren kinderen een veilig gevoel geven en dit maakt het kind weerbaarder. Een huisdier kan zelfs helpen om psychische klachten te verminderen, dit komt omdat dieren op sociaal gebied een enorme ondersteuning kunnen zijn.

Positiever zelfbeeld

Naast zelfvertrouwen, denken kinderen die tussen de leeftijd zes en tien een huiddier kregen, positiever over zichzelf. Ze hebben dus een hoger zelfbeeld wat weer bijdraagt aan meer levensgeluk.

Sociale vaardigheden

We hadden het al over verantwoordelijkheid, en dat is precies wat een huisdier kinderen brengt. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die een hond hebben, op latere leeftijd over meer sociale vaardigheden beschikken.

Dit komt omdat dieren de interactie tussen mensen versterken. Denk hier maar eens over na, als je de hond uitlaat, maak je sneller een praatje op straat. Er zijn zelfs liefdesrelaties opgebloeid omdat mensen de hond uit lieten.

Het kind ontwikkeld empathie

Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat kinderen mét een huisdier, empathischer zijn dan kinderen zonder huisdier. Dit komt omdat ze al van jongs af aan rekening houden met de gevoelens van een ander. In dit geval: het huisdier.

Cognitieve ontwikkeling

Niet alleen op sociaal vlak dragen huisdieren bij aan een positieve ontwikkeling van het kind, cognitief gezien valt er ook nog wel wat te noemen. Zo zouden huisdieren de taalontwikkeling van een kind stimuleren omdat kinderen graag iets tegen het huisdier willen zeggen. Kinderen willen het dier belonen of juist commando’s geven om het dier iets te leren.

Fysieke en mentale gezondheid

Als laatste willen we nog even benoemen dat dieren bijdragen aan een betere fysieke en mentale gezondheid. Het is zelfs bewezen dat het knuffelen met een huisdier zorgt voor een lagere hartslag en minder hoge bloeddruk. Dieren zorgen voor ontspanning wat weer een positief effect heeft op het immuunsysteem.

Al met al, hebben huisdieren dus een hele positieve invloed op kinderen! Let bij het uitzoeken van een huisdier wél op het karakter van het dier. Kan het dier met kinderen overweg? Is het niet agressief? En andersom: jullie gezin moet het dier ook wat te bieden hebben in de vorm van liefde en verzorging. Gaat dit niet? Dan is een huisdier geen goed idee.

Welk spirit animal heb jij? Zo vind je ‘m (misschien wil het je iets vertellen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️