Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 19 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

BEDROCK ontdekt Nederland: Fortuna Spinoza in Monnickendam

Onder het mom ‘je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om tot rust te komen’ speuren we het land af op zoek naar de mooiste en meest rustgevende plekjes van Nederland. Zo gingen we logeren bij Bed & Breakfast Fortuna Spinoza in Monnickendam.

Fortuna Spinoza is echt weer een vondst in eigen land! De charmante Bed & Breakfast is gevestigd in een monumentaal pand uit 1743, geheel opgeknapt door de eigenaren Babette en Niels. Met smaak! Als wij arriveren staat er in de hal een imposante, grote kerstboom te prijken. Ook valt mijn oog meteen op de kunst van schelpen. Niet zo gek, want het blijkt dat Niels schelpenkunstenaar is!

Tweedehands vondsten

Babette en Niels wonen op de bovenste etage van de Bed & Breakfast en beneden hebben ze het helemaal opgeknapt om het gasten naar de zin te maken. En hoe! Met veel liefde is het historische pand onder handen genomen. In de ontbijtruimte brandt een knisperend haardvuur waar je kunt loungen in twee groene fauteuils. Het zorgvuldig uitgekozen behang past precies bij de rest van de ruimte en lijkt wel een muurschildering.

fortuna spinoza
Eigen beeld

Babette vertelt mij dat ze veel van de meubelstukken tweedehands heeft gescoord. Daarvoor reist ze zelfs naar Zuid-Frankrijk af, want daar heb je hele bijzondere schatten.

Zo hangen er in het trappenhuis antieke portretten in brocante lijsten. Deze vind je vandaag de dag niet meer en het kost dan ook enige tijd om ze bij elkaar te sparen. Het ophangen van de werken alleen al is een enorm karwei, er komt zelfs een steiger aan te pas!

Fortuna Spinoza

Het pand heeft een rijke geschiedenis en staat in een mooie omgeving op loopafstand van de haven van Monnickendam. Hier vind je authentieke, sfeervolle restaurants waar het erg gemoedelijk is.

Vanaf Monnickendam sta je in slechts twintig minuten in Amsterdam, maar ook de omliggende plaatsen als Broek in Waterland, Edam en Volendam hebben veel te bieden. Denk aan ambachtelijke klompenmakerijen en kaasboerderijen.

badkamer
Eigen beeld

Wat kenmerkend is zijn de hoge plafonds en authentieke details. Zo is de trap erg indrukwekkend en heeft onze badkamer nog het originele marmer op de vloer en muren. Over de badkamer gesproken, deze is net een balzaal en groter dan mijn eerste huis in Amsterdam!

Gemak dient de mens

Op dit moment heeft Fortuna Spinoza drie smaakvol ingerichte kamers, Hubris, Solis en Hortus, elk met een eigen  badkamer, zitgelegenheid, koffie- en theefaciliteiten en een tv met Netflix. De bedden zijn voorzien van Coco-mat matrassen, kussens en dekbedden. Coco-mat is een Grieks merk dat uitsluitend gebruik maakt van natuurlijke materialen uit duurzame bronnen.

bed
Eigen beeld

Verder wordt het pand verwarmd door een warmtepomp dus je hoeft geen kou te lijden. Dat het pand is opgeknapt met al deze duurzame details is natuurlijk zoals wij dat het liefste zien!

Persoonlijke service

Als je in een Bed & Breakfast logeert, is het ontbijt de enige maaltijd die je daar nuttigt en daar besteden ze bij Fortuna Spinoza echt aandacht aan. Breakfast wordt opgediend op mooi servies (we like) en begint met fruit en yoghurt, vervolgens krijgen we croissants en brood, met als beleg lokale kaas en heerlijke hummus. Een vroeg feestje en de rest van de dag hoef je in principe niks meer te eten (al kunnen wij altijd snacken!).

Pak je biezen en vertoef een nachtje in Fortuna Spinoza!

BEDROCK ontdekt Nederland: hotel De Kastanjehof in de Lage Vuursche

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️