Leonie Collombon
Leonie Collombon Welzijn 19 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Op zoek naar een nieuwe hobby? 7x ideeën om deze week nog te proberen

Op zoek naar een nieuwe hobby? Met deze zeven ideeën – van sportieve tot creatieve hobby’s – kun je vandaag nog beginnen.

Hobby’s zoals sporten of gezond koken zijn goed voor je fysieke gezondheid, maar daarnaast bewees de wetenschap al vaker dat ook je mentale gezondheid baat heeft bij hobby’s.

Volgens Harvard Business Review leveren ze meer creativiteit en zelfvertrouwen op en Utah State University meldt dat ze daarnaast voor minder stress en een groter gevoel van verbondenheid zorgen. Bovendien hoef je je met een hobby nooit te vervelen. Op zoek naar inspiratie? Deze activiteiten zijn altijd een goed idee.

7x ideeën voor een nieuwe hobby

  • Smartphonefotografie: anno 2023 zijn de meeste telefoons uitgerust met een prima camera. Wie er al jaren van droomt om fotograaf te worden, hoeft dus heus geen peperdure spiegelreflex aan te schaffen. Met een oog voor details en genoeg creativiteit maak je met je telefoon prachtige plaatjes. En het mooiste: je kunt er vandaag nog mee beginnen. Bedenk waar je het liefst foto’s van maakt en ga aan de slag. Voor je het weet ben je een natuur-, portret- of stillevenfotograaf.
  • Maaltijdpresentatie: ben je steevast de gastvrouw of -man van dinertjes binnen jouw vriendengroep, dan heb je het bereiden van je favoriete gerechten zonder twijfel al onder de knie, maar om die diners naar een hoger niveau te tillen, wil je ook aandacht besteden aan de presentatie van de maaltijden. Want de opmaak van je bord, dat is een vak op zich.
  • Pottenbakken: liever een hobby waarbij je ook meteen nieuwe mensen leert kennen? Schrijf je in voor een pottenbakcursus! Creatieve hobby’s zijn een geweldige manier om je hoofd leeg te maken -en je krijgt er daarnaast een mooi item voor terug.
  • Rolschaatsen: grote kans dat je vroeger dagenlang op rolschaatsen door de straten reed. Die hobby is ook als volwassene een geweldig idee: je krijgt er niet alleen je dagelijkse beweging mee binnen, maar hebt er ook nog eens een nieuw vervoersmiddel bij. Het is even oefenen, maar binnen de kortste keren pak je die rolschaatsen er gegarandeerd wekelijks bij.
  • Schaken: sinds The Queen’s Gambit in 2020 op Netflix verscheen, is schaken populairder dan ooit. Doordat het spel eindeloos veel strategieën kent, raak je er nooit op uitgekeken. Wie leert schaken, maakt bovendien vrienden over de hele wereld. Zelfs wanneer je niet dezelfde taal spreekt, is een potje schaken een goed idee.
  • Boekenclub: veel mensen willen wel meer lezen, maar vinden er de motivatie niet voor. Start je met vrienden een boekenclubje, dan kun je elkaar motiveren. Elke maand bepaalt een ander welk boek jullie lezen, waarna jullie aan het einde van de maand bij elkaar komen en het boek bespreken. Dit jaar lees je met liefde twaalf boeken of meer.
  • Vogelspotten: lange wandelingen in de natuur zijn al fantastisch, maar ze worden nóg leuker wanneer je er een doel aan koppelt. Schaf een verrekijker aan, trek het dichtstbijzijnde park of bos in en ontdek welke vogels er allemaal in de buurt bivakkeren. Spoiler: grote kans dat het niet alleen de mus is.

Waarom een hobby hebben naast je baan zo belangrijk is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️