Tessa Ham
Tessa Ham Welzijn 26 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit is hoe vaak je je beddengoed eigenlijk zou moeten wassen

Schoon beddengoed als je in bed stapt, is misschien wel hét ultieme geluksmoment. Je bed afhalen, je beddengoed wassen en je bed weer opmaken is daarentegen een hele operatie. Veel mensen verschonen hun bed daarom eigenlijk te weinig. We waarschuwen alvast: dat is niet meer zo na het lezen van dit artikel.

Hoe vaak je je beddengoed moet wassen, hangt onder andere af van hoeveel kleren je draagt in bed en hoeveel je beweegt in je slaap. Toch zijn experts het over het algemeen wel eens over hoe vaak jij jouw bed moet verschonen.

Slapen tussen de bacteriën en schimmels

Een mens produceert elk jaar bijna honderd liter zweet in bed. Ook maakt je lichaam nog een hoop andere lichaamssappen aan die ‘s nachts hun weg vinden naar je lakens. Volgens Dokter Philip Tierno Jr., professor aan de Universiteit van New York, is je bed daarom de ultieme plek voor schimmels en bacteriën.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over over dode huidcellen. Volgens de American Academy of Dematology verlies je zo’n 30.000 tot 40.000 huidcellen per dag. Omdat je veel uren van die dag in bed spendeert, vinden ze daar vaak een nieuw thuis. Je bed is dankzij deze huidcellen een soort all you can eat-buffet voor huisstofmijten. Een gemiddeld matras bevat zo’n 2 miljoen huisstofmijten.

Lopen de rillingen al over je rug? Houd je dan maar vast als je naakt slaapt. Volgens microbioloog Michael Schmidt voeg je dan ook nog ieniemienie stukjes van gedroogde ontlasting toe aan deze mix.

We hoeven je vast niet te vertellen dat een huisdier ook het tegenovergestelde doet van je bed schoner maken. Zelfs als je huisdier nooit in de slaapkamer komt, zorgt hij of zij voor honderden verschillende bacteriën op je bed.

Lees ook: Rommelkont? Zo houd je je huis toch opgeruimd

Hoe vaak moet je je beddengoed wassen?

Jep… Als je aan het begin van het artikel al wilde weten hoe vaak jij je lakens moet wassen, wil je dat nu helemaal. Hoe vaak moeten we ons beddengoed wassen? Experts zijn het erover eens dat je minimaal één keer per week je lakens moet wassen. Minimaal, ja. Volgens Dr. Schmidt zijn er een aantal vragen die je jezelf moet stellen als je bepaalt hoe vaak je je bed zal verschonen.

  • Draag je een pyjama? Dan vangt die wat van je dode huidcellen op.
  • Douche je voordat je naar bed gaat? Dat zorgt er ook al voor dat je minder dode huidcellen mee naar bed neemt.
  • Slapen er dieren in je bed? Of liggen ze er weleens overdag op?
  • Beweeg je veel in je slaap? Hoe meer je beweegt, hoe meer huidcellen je verliest.
  • Kwijl je weleens tijdens je slaap?
  • Heb je een huidaandoening zoals acne of eczeem?

Als je jouw lakens hiervoor niet één keer per week waste, ben je niet de enige. Yahoo deed er onderzoek naar en ontdekte dat 44 procent van de deelnemers hun bed één keer per week verschoonde. Voor sommige deelnemers was dat heel vaak, zij wasten hun lakens zelfs maar één keer per maand.

Hoe erg is dat voor je gezondheid?

Al die schimmels en bacteriën hoeven niet per se funest te zijn voor je gezondheid. Heb je een onrustige huid? Dan kan het toch lonen om je lakens wat vaker te wassen. De bacteriën in je bed kunnen het ecosysteem van je huid verstoren. Heb je vaak last van een loopneus, tranende ogen en moet je vaak niezen? Dan kan je weleens allergisch zijn voor de huisstofmijten die zich in je bed verzamelen.

Ook als je je niet zo lekker voelt en als je immuunsysteem verzwakt is, gaan al die bacteriën je geen handje helpen. Wij zorgen er daarom maar voor dat onze lakens één keer per week gewassen worden, just in case.

Zo blijf je gezond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️