Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Voeding 25 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Vega Vrijdag: vega(n) bao buns met shiitake en daikon

Zusje Culy maakt onlangs vegan bao buns met shiitake en daikon. Zelf omschrijven ze het als ‘echte sappige smaakbommetjes die ook nog eens heel makkelijk te maken zijn” Dat klinkt als muziek in onze BEDROCK-oren!

Bao buns zijn gestoomde rijstbroodjes die je bij de toko (en sommige grotere supermarkten) in de diepvries vindt. Wij vinden het een ideaal voorraadkastingrediënt. Want met die rijstbroodjes op voorraad (in je vriezer dus) kun je ontzettend makkelijk de restjes uit je groentelade opmaken. Met dit recept kun je oefenen, de volgende keer freestyle je gewoon met wat je in die koelkast aantreft. Handig!

bao buns met shiitake
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Ingrediënten voor 12 stuks:

  • 12 bao buns (diepvries, toko)
  • Daikon (rettich) van ongeveer 15 cm lang
  • 100 gram shiitake, in plakjes
  • 235 ml sake
  • 120 ml water
  • 60 ml mirin
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • Klein stukje kombu (optioneel)

Ter garnering:

  • 100 gram (vegan) mayonaise
  • 1 eetlepel sriracha
  • Verse koriander, fijngehakt
  • 2 stengels bosui, in fijne ringetjes
  • Handje ongezouten pinda’s, geroosterd

Vega(n) bao buns met shiitake en daikon

Schil de daikon en snijd ‘m in 12 plakken van ongeveer 1 centimeter dik.

Pak er een middelgrote pan bij en meng daarin de sake, water, mirin, sojasaus en kristalsuiker. Voeg eventueel de kombu toe. Leg ook de daikon en de shiitake in de pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de groenten ongeveer 30 minuten zachtjes smoren. Draai ze af en toe om. Als de daikon gaar is (prik er even in met een mesje), kun je alle groenten laten uitlekken op een stukje keukenpapier.

Laat de vloeistof in de pan zitten, zet het vuur middelhoog en laat het in zo’n 10 minuten zachtjes inkoken tot een stroperige saus.

Meng ondertussen de mayonaise en de sriracha in een kommetje.

Hak de pinda’s tot een fijn kruim (eventueel in een keukenmachine of vijzel). Doe ze in een bakje.

Leg de bevroren bao buns op een bord, leg er een stukje vochtig gemaakt keukenpapier op en stoom ze 1 minuut op 900 watt in de magnetron.

Smeer wat van de srirachamayonaise aan de binnenkant van de broodjes. Leg op elk broodje een plakje daikon en wat paddenstoelen. Druppel er wat van de ingekookte saus overheen. Bestrooi met koriander en bosui. Schep een handje gemalen pinda’s op een lepel en strooi dat over de open kant van de broodjes. Val aan.

bao buns met shiitake
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Pop-up restaurant The Greanery keert terug naar Amsterdam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: vega(n) bao buns met shiitake en daikon
Sluiten