Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 9 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Avocado’s hebben een duister randje: maak kennis met de avocadomaffia

Avocado’s zijn zó ontzettend lekker dat we ze dagelijks zouden kunnen eten. In de guacamole, op toast of in een salad bowl: de vrucht is populairder dan ooit. Toch zit er een behoorlijk duister randje aan het hele avocadoverhaal. Maak kennis met de avocado maffia.

Dat avocado’s niet de meest milieuvriendelijke opties zijn, was al langer bekend. Sterker nog: eigenlijk zijn ze een ramp voor het milieu. Maar er is nog meer aan de hand…

Avocado’s en het milieu

Nou goed: waarom zijn avocado’s eigenlijk zo slecht voor het milieu? Dat komt ten eerste omdat er voor avocadoproductie ontzettend veel water nodig is. Ter vergelijking: voor een kilo tomaten wordt gemiddeld zo’n 180 liter water verbruikt. Een kilogram sla verbruikt ongeveer 130 liter. Maar de avocado verbruikt maar liefst 1000 liter water. 1000 liter voor tweeënhalve avocado!

Daarnaast groeien avocado’s in landen als Zuid-Afrika en Mexico, waar voetbalvelden aan bomen gekapt worden om ruimte te maken voor avocado-plantages. En doordat de teelt zóveel water opeist, blijft er minder over voor de lokale bewoners. Terwijl er überhaupt al een tekort aan water is in die gebieden.

Must read: Is soja nou goed of slecht voor je gezondheid en het milieu?

En helaas houdt het daar nog niet op. Het vervoer van de avocado’s naar Nederland (of andere West-Europese landen) vreet energie. De vruchten moeten tijdens de overtocht immers op temperatuur worden gehouden.

Aangekomen in ons kikkerlandje gaan de vruchten nog een rijpingsproces door, wederom in energie-vretende klimaatkamers. Alles zodat ons lievelingsvoedsel niet zo hard als steen is op het moment dat wij ze op ons bordje krijgen.

Alsof dat nog niet erg genoeg is…

Alsof dat nog niet erg genoeg is, kampen avocadoplantages ook nog eens met een ander probleem: de avocado maffia. Dat is de naam die gegeven wordt aan het feit dat de avocadohandel in toenemende mate beheerst wordt door drugskartels, met name in Mexico (de grootste avocadoproducent).

Dat gaat er uiteraard niet geweldloos aan toe. Niet voor niets schreef De Standaard dat Uruapan, de ‘hoofdstad’ van de avocado’s, de dodelijkste stad van het land is.

Lees ook: Zo kunnen we een lokaal voedselsysteem opbouwen (en waarom we dat moeten willen)

In Mexico verschijnt de ene na de andere krantenkop met ‘avocadoteler doodgeschoten voor zijn huis’ of ‘avocado’s trekken kartels aan en doen geweld opflakkeren’.

Mexicanen rapporteren aan De Standaard daarbij dat avocadoplantages te gevaarlijk zijn om te betreden. Avocadotelers worden massaal afgeperst en in de gaten gehouden door drugskartels, onder meer met ontvoeringen.

Alternatieven voor avocado

Is dit een situatie die je financieel wil steunen door in Nederland avocado’s te kopen? Wij vinden van niet. Gelukkig zijn er heel wat alternatieven voor avocado en guacamole. Zo kun je bijvoorbeeld een dip maken van groene erwten en munt in de plaats van guacamole.

Of haal je gezonde vetten uit noten(pasta) en zonnebloempitten. Ook zelf hummus of muhammara maken is een goeie optie. En: nog gezond ook!

Meer over voeding?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️