Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 30 jun 2024
Leestijd: 5 minuten

Is een aroma diffuser gezond of kan je het beter niet gebruiken?

Steeds vaker krijgen we berichten over de ‘superkrachten’ van een aroma diffuser. Want ja, die diffusers zijn er meer en meer. Ze komen in verschillende vormen en maten, met diverse geuren en het is een mooie manier om aromatherapie in huis te ervaren. Alleen rijst bij ons de vraag: is een aroma diffuser wel gezond of kan de walm, net als die van geurkaarsen, ook schadelijk zijn?

Op BEDROCK onderzochten we eerder al of het ongezond is om kaarsen te branden en daarom willen we nu ook weleens weten hoe het zit met een aroma diffuser.

Hoe gezond is een aroma diffuser?

Aroma diffusers worden niet als ongezond gezien, als je ‘m goed en met mate gebruikt. Dankzij een diffuser ervaar je de kracht van aromatherapie en daarnaast verbeter je ook de luchtvochtigheid in huis. Dit laatste wisten wij nog niet!

De heilzame nevel is dus zeker ergens goed voor, mits je een aroma diffuser goed gebruikt. En daarom hebben wij er twee in huis gehaald om het te proberen. Een aroma diffuser en een aroma brander.

Het verschil tussen een aroma diffuser en een aroma brander

Een aroma diffuser en een aroma brander zijn twee verschillende dingen. Een aroma diffuser werkt vaak op stroom via een kabel. De aroma brander wordt geactiveerd door een waxinelichtje. Bij een aroma diffuser wordt de geur continu gelijkwaardig verspreid en bij een aroma brander is dit minder het geval. Voor een aroma diffuser heb je stroom nodig, bij een aroma brander niet. Welke diffuser jouw voorkeur heeft, is persoonlijk.

Zo gebruik je een aroma diffuser

Er zijn dus verschillende diffusers en deze gebruik je dan ook op een andere manier. Een van de mooiste diffusers vinden wij die van Geurwolkje. Het design is minimalistisch en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het is een object dat niet misstaat als decoratie.

aroma diffuser
Beeld via BOL.com

Geurwolkje, €49,95 via Bol.com

De diffuser vul je met water en een druppel etherische olie en deze blaast vervolgens via een gat aan de bovenkant de nevel omhoog, om deze zo door de ruimte te verspreiden. Het voordeel van deze diffuser is dat er veel water in kan, je hoeft hem dus niet steeds opnieuw te vullen. En je ervaart al met weinig olie een fijne aromatherapie in huis. Geurwolkje werkt op elektriciteit.

Zo gebruik je een aroma brander

De aroma brander is een houder met een waterreservoir waaronder een theelichtje geplaatst wordt. Je kunt de etherische olie toevoegen aan het water, maar in plaats van water is de aroma brander ook geschikt voor parfums, geurzouten of wax melts.

aromabrander
Beeld via BOL.com

Aromabrander, €19,95 via Bol.com

De aroma brander werkt natuurlijk door de hitte van de kaars en daarom kun je deze niet gebruiken als je er niet bij bent. Er wordt ook beweerd dat het inademen van een aroma brander slechter is voor de gezondheid dan wanneer je de aroma diffuser gebruikt.

Dit komt door de walm van de kaars. Ook hier kun je een betere keuze maken: kies de lont zorgvuldig uit. Er zijn kaarsen met een lont van lood of zink en daar komen schadelijke stoffen vrij bij de verbranding. Bij een lont van natuurlijke vezels zonder metalen kern is dit niet het geval.

Kunnen een aroma diffuser of aroma brander giftig zijn?

Er zit een verschil tussen synthetische geurolie en natuurlijke geurolie. Synthetische geurolie wordt gemaakt met behulp van chemische stoffen en kan daardoor schadelijker zijn. Bij natuurlijke oliën is dit niet het geval. Wel kunnen ze voor irritatie of een allergische reactie zorgen als je daar gevoelig voor bent.

Onze voorkeur gaat uit naar natuurlijke essentiële oliën. Deze worden dan ook veel vaker gebruikt bij aromatherapie. Ze zijn vrij van schadelijke stoffen zoals ftalaten.

Zorg daarnaast voor goede ventilatie in de ruimte waar je de geur diffuser gebruikt. Dit helpt bij het verdunnen van de dampen.

De voordelen van een aroma diffuser

Een aroma diffuser kent meerdere voordelen. Zeker als je last hebt van een droge huid, droge keel, loopneus of hoofdpijn, kan het enorm goed helpen. Soms hangt er een enorme droge lucht in huis en een diffuser heeft verschillende functies die daar invloed op hebben:

  • Het werkt als een luchtbevochtiger
  • Het is een geurverspreider voor aromatherapie
  • Het zorgt voor ontspanning en kalmeert de geest
  • Geuren werken sfeerverhogend
  • Een diffuser kan zelfs de lucht zuiveren
  • Het kan de nachtrust bevorderen
  • Sommige geuren verminderen bewezen stress

De impact van geuren op jouw mentale welzijn

Jouw reukzin is een van de meest primaire zintuigen. Wat je ruikt, geeft direct een signaal af aan de hersenen. Geuren zijn vaak ook verbonden aan herinneringen. Het is dan ook niet gek dat geuren een grote impact hebben op het mentale welzijn.

Als je een massage neemt voor ontspanning, kun je er vaak aromatherapie bij kiezen. Bepaalde geuren hebben een kalmerende werking. Denk aan lavendel voor het slapengaan. Er zijn ook minder bekende oliën, zoals roos. Deze opent het hartchakra, werkt verzachtend en heelt liefdesverdriet.

roos olie
Beeld via BOL.com

Rozenolie van Psysalis, €31,45 via Bol.com

Er zijn ook geuren die het immuunsysteem sterker maken, denk aan pepermuntolie bij een verkoudheid. Let wel op bij deze sterke essentiële oliën, ze kunnen ook bijwerkingen hebben zoals irritatie van de slijmvliezen.

Wil je alles weten over essentiële oliën? Daar schreef BEDROCK eerder al over.

Essentiële oliën en huisdieren

Let wel op als je huisdieren of kinderen hebt. Het gebruik van een aroma diffuser of aroma brander is zalig, maar kan voor kinderen of dieren heftiger zijn. Zeker bij indringende geuren zoals pepermuntolie, citrusolie of Tea Tree-olie kan het meer kwaad dan goed doen.

Aroma diffuser bij zwangerschap

Voor zwangere vrouwen wordt afgeraden om sommige essentiële oliën te gebruiken. Dit komt doordat deze oliën invloed hebben op onder andere de hormonen. Verder is er nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de effecten van essentiële oliën op zwangere vrouwen.

Wat is het nut van diffusers en essentiële oliën?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️