Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 29 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Allergieën met 400 procent gestegen en dat moet veranderen

Sinds de pandemie willen we niets liever dan onze omgeving vrij maken van bacteriën. Traditionele schoonmaakmiddelen doden 99 procent van de bacteriën en dat lijkt heel gezond, maar niets is minder waar. Het overmatige gebruik van reguliere schoonmaakmiddelen verstoort onze natuurlijke balans met microben en kan leiden tot gezondheidsproblemen, het aantal allergieën is dan ook gestegen, net als immuunstoornissen.

Laten we eens kijken naar een mogelijke oplossing tegen deze gezondheidsproblemen.

Door hygiëne allergieën gestegen

In de Westerse wereld komen allergieklachten steeds vaker voor. Nieuw onderzoek laat zien dat die stijging van allergische gevoeligheid ook in het bloed terug te zien is. Met name bij de inademingsallergieën (ook wel inhalatie-allergieën genoemd), zoals: allergie voor huisdieren, huisstofmijt of boompollen, maar ook immuunstoornissen zoals astma, de ziekte van Crohn en eczeem.

Hoe komt het nou dat er steeds meer allergieën en immuunziektes zijn? Dat is niet door één factor te verklaren. Onder meer de ‘westerse leefstijl’, luchtvervuiling en genetische gevoeligheid lijken een rol te spelen. Daarnaast is hygiëne een belangrijke factor. Doordat wij onze omgeving schoonmaken met hardnekkige en chemische schoonmaakmiddelen, worden vrijwel álle bacteriën gedood en dat maakt ons gevoeliger voor allergieën.

Obsessie met schoonmaken

Hoe meer slechte bacillen we uitroeien, des te schoner ons huis. Dat dénken we in ieder geval. Maar, een volledig bacterievrije omgeving is geen gezonde omgeving. De meeste schoonmaakmiddelen bevatten giftige chemicaliën waarbij we alles uitroeien, ook de goede bacteriën.

Zo is het aantal gevallen van allergieën en immuunstoornissen de afgelopen 20 jaar met 400 procent gestegen en heeft 30 procent van de schoonmaakhulpen last van gezondheidsproblemen (WHO, 2022). Inmiddels telt Nederland 5,3 miljoen mensen met een chronische immuunstoornis en in 2030 zullen dat er naar verwachting 7 miljoen zijn.

Waarom het júist goed is om bacteriën in je huis te hebben

Onze obsessie met schoonmaken heeft dus een hoge prijs voor ons microbioom. We hebben antibacteriële zeep, antibacteriële spray, antibacteriële schoonmaakdoekjes en een groot aantal desinfecterende schoonmaakmiddelen.

Kinderen groeien op in schone, ontsmette, steriele omgevingen en we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat we beschermd zijn tegen ziektekiemen. Maar tegelijkertijd brengt dit steriele leven ons immuunsysteem in de war.

Hoe meer bacteriën, hoe sterker

In plaats van ons te beschermen tegen ziekten, zal het immuunsysteem omgekeerd reageren, waardoor allerlei allergieën, auto-immuunproblemen en darmgerelateerde aandoeningen ontstaan. Het heeft zelfs gevolgen voor onze dieren, die onder invloed van onze schone voeding en hygiënemaatregelen meer auto-immuun- en microbioomgerelateerde aandoeningen hebben.

Het menselijke immuunsysteem, dat is ontworpen om infecties en de schadelijke bacteriën en virussen te bestrijden, bouwt zich op na de geboorte. Zodra de baby geboren is, moet het immuunsysteem voor zichzelf beginnen te werken en leren hoe het zelf infecties en bacteriën kan bestrijden. Hoe meer bacteriën het in het dagelijks leven tegenkomt, hoe sterker het wordt.

Natuurlijk schoonmaakmiddel

Moeten we dan allemaal stoppen met schoonmaken en door de modder gaan rollen? Nee, je wilt jezelf wel nog blijven beschermen tegen schadelijke bacteriën en virussen, maar je moet het niet overdrijven. Door jezelf bloot te stellen aan alledaagse microben maak je je immuunsysteem alleen maar sterker. Zo kun je bijvoorbeeld met blote voeten door het gras gaan wandelen en je blootstellen aan bacteriën van je naaste familieleden.

Maar je kunt ook eens kijken naar de schoonmaakmiddelen die je gebruikt. Zo is er een nieuw schoonmaakmiddel dat de hulp heeft ingeschakeld van de natuur. Yokuu selecteerde vijf verschillende bacteriestammen die fungeren als microscopische schoonmakers en vuil kunnen afbreken. Hierdoor worden niet alle microben in huis gedood, maar wordt er plaats gemaakt voor het onderhouden van een gezonde microflora in huis.

Microben in evenwicht

Daarnaast kan het helpen om andere huidverzorgingsproducten te gebruiken. Er zijn namelijk talrijke wetenschappelijke onderzoeken die hebben uitgewezen dat het microbioom van onze huid de sleutel is tot onze gezondheid. En er zijn producten met microbroom-veilige ingrediënten, die levende bacteriën versterken om slechte bacteriën te bestrijden die ziektes veroorzaken.

Zo heeft het Belgische merk Yun producten ontwikkeld met het microbioom als topprioriteit. Deze huidverzorging zorgt ervoor dat de bacteriën op volle krachten kunnen werken, om je gezond te houden en je huidmicrobioom divers te houden. Kortom, we moeten een evenwicht vinden in wat ons immuunsysteem nodig heeft: niet te veel microben maar ook zeker niet te weinig.

Wat een ontdekking: bacteriën die microplastics kunnen vangen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️