Maartje Vis
Maartje Vis Betere wereld 17 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Antroposofische gezondheidszorg: past dit bij mij?

De antroposofische gezondheidszorg heeft met haar visie uit de antroposofie een andere aanpak dan de reguliere zorg. Past deze vorm van zorg bij jou?

Op verschillende gebieden heeft antroposofie invloed gehad, bijvoorbeeld in het vrijeschool onderwijs en de biologisch- dynamische landbouw. Waar deze stroming ook zijn roots heeft achtergelaten, is in de gezondheidszorg en daar duiken we in dit artikel in.

Antroposofie in de gezondheidszorg: past deze vorm van zorg bij mij?

In de antroposofische gezondheidszorg wordt er weer aan andere aspecten meer waarde gehecht dan in de reguliere gezondheidszorg. In dit artikel maken we je wegwijs met deze vorm van zorg en of dit wellicht iets voor jou is.

Antroposofie: wat betekent dat eigenlijk?

Antroposofie is een spirituele leer op basis van Rudolf Steiner, een filosoof en geesteswetenschapper uit Oostenrijk.

‘Antropos’ betekent mens en ‘sofie’ betekent wijsheid. Letterlijk betekent het woord dus ook wel menswijsheid en dat is iets waar deze levensvisie ook over gaat: er wordt gekeken naar de mens als geheel volgens het drieledig mensbeeld van Steiner.

Dit mensbeeld gaat over het lichaam, de ziel en de geest die de mens als geheel vormen.

  • Het lichaam is het deel van de mens wat echt waarneembaar is, we kunnen het direct zien en voelen.
  • In de ziel komen de geestelijke wereld en de fysieke wereld bij elkaar. Door de gevoelens en emoties die je hebt, drukt de geestelijke kern zich uit in de wereld waarin we leven.
  • De geest houdt de geestelijke kern van de mens in. Het komt er op neer dat we ons als individu verder kunnen ontwikkelen en een zelfbewustzijn hebben. Volgens Steiner blijft de geest voortbestaan na de dood en ontwikkelt zich het verder in meerdere levens.

Het is belangrijk dat er een goede balans is tussen het lichaam, ziel en geest, omdat deze altijd verbonden zijn met elkaar.

Deze waarden staan centraal in de antroposofische gezondheidszorg

Volgens de antroposofie is er een fysieke wereld, maar ook een geestelijke wereld. Via zelfontwikkeling op aarde en in de geesteswereld, kan het geestelijke in ieder mens verbinden met het geestelijke in de wereld.

De gedachtes uit de antroposofie kunnen je helpen bij jouw individuele reis in het leven. De Antroposofie ziet de mens dus met hun body & mind als één geheel en focust zich aan de hand van dat inzicht op innerlijke ontwikkeling. Daarbij kan spiritualiteit ook een rol spelen.

De focus leggen op wat wél goed gaat

De antroposofische gezondheidszorg kijkt niet alleen maar naar iemands fysieke en psychische welzijn waarbij er iets niet klopt. Er wordt juist ook gekeken naar wat wél goed gaat om jezelf zo verder te kunnen ontwikkelen. Daarbij wordt ook gekeken naar je omgeving.

Je mag weten dat je er mag zijn en je kwaliteiten, talenten, wensen en mogelijkheden staan centraal. Dat idee heerst er in de antroposofische gezondheidszorg. Ook wordt er gekeken naar de verbinding tussen je gezondheid en lichaam, geest en ziel.

Het is een vorm van intergratieve gezondheidszorg. Naast de reguliere behandelmogelijkheden, wordt er ook gebruik gemaakt van antroposofische kennis. Dat kan zijn met aanvullende diagnostiek, geneesmiddelen en/of aanvullende therapieën. De antroposofische zorg kun je ook zien als één van de alternatieve geneeswijzen.

Past antroposofische zorg bij mij?

Als je houdt van een persoonlijke werkwijze waarbij je meer tijd en aandacht ontvangt van de zorgverlener, waarden als zelfbewustzijn en zelfontwikkeling je aanspreken en een aanpak waarbij je ook kijkt naar de balans tussen je body & mind je fijn lijken, is de antroposofische zorg wellicht iets voor jou.

Het kan je helpen om te bekijken welke mogelijkheden er in de antroposofische zorg zijn en mogelijk bij je passen. Als dit je aanspreekt, zijn andere alternatieve geneeswijzen wellicht ook iets voor jou.

Deze inspirerende podcasts zorgen voor meer balans in je leven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️