Margje Hoogland
Margje Hoogland Betere wereld 25 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Leren van de Zweden: alles over döstädning

Zweden komt op een heleboel vlakken dicht in de buurt van het ideale land. Onder andere op het vlak van gelijkheid en onderwijs kunnen we veel van het Scandinavische land leren, maar ook qua duurzaamheid doen ze het goed. In deze rubriek laten we je zien wát de Zweden dan precies zo goed doen. Dit keer: döstädning.

Wist je namelijk dat Zweden ook heel goed in minimaliseren zijn?

Wat is döstädning?

Döstädning kan je niet helemaal goed naar het Nederlands vertalen, maar betekent zoiets als opruimen voor je dood gaat. De Zweden zien het als een mooi en helend proces om nog een keer door hun spullen te gaan voor ze er afscheid van nemen. De Zweden doen het ook om te voorkomen dat familieleden na het overlijden van een dierbare het hele huis moeten opruimen.

Misschien heb je dat zelf ook wel eens moeten doen in het huis van je opa en oma of een ander familielid. Ze hebben het vast niet zo bedoeld en de spullen waren voor hen erg waardevol, maar het kan nabestaanden veel tijd kosten om alles op te ruimen – en voor veel mensen is het ook lastig om die spullen later alsnog weg te doen.

De magie van het opruimen van Marie Kondo in 20 mooie quotes

De familie van Margareta Magnusson, schrijfster van het boek De edele Zweedse kunst van het opruimen, was niet zo goed voorbereid. Nadat ze een aantal huizen leeg heeft moeten maken, besloot ze er dit boek over te schrijven.

Döstädning als vorm van minimaliseren

Eigenlijk kun je döstädning zien als een vorm van minimaliseren. Je gaat nog een keer door je spullen heen en neemt afscheid van spullen die niks meer toevoegen – of zoals Marie Kondo zegt they don’t spark joy.

Niet alleen je huis wordt er opgeruimder van, ook je hoofd heeft vaak baat bij minder spullen. Spullen zijn namelijk vaak onnodige ballast en ze zorgen alleen maar voor prikkels. Daarnaast zijn veel spullen helemaal niet praktisch. Je moet zo onderhouden en schoonmaken en dat kost veel tijd.

Een minimalistischer leven: 5 redenen waarom jij dat ook wil

Nooit te vroeg voor döstädning

Döstädning zoals de Zweden het doen is dus vooral iets wat wordt gedaan door ouderen zodat hun nabestaanden daarna hun huis niet op hoeven te ruimen. Toch kun je nooit te jong beginnen met minimaliseren.

Spullen die je zelf niet meer gebruikt, kun je geven aan vrienden of familie die er wel iets mee gaan doen, doneren of naar de kringloop brengen. Hetzelfde geldt voor kleding. Je kunt bij het minimaliseren zelfs alvast nadenken over of jouw spullen je nabestaanden blij zullen maken. Al kunnen we ons voorstellen dat dat een beetje raar voelt.

Zo maak je het opruimen makkelijker

Als je zoals veel Zweden in een mooi groot huis woont, dan neemt döstädning nog best wat tijd in beslag. In een appartementje in de stad heb je waarschijnlijk wat minder spullen. Toch kan het ook dan nog best een tijdrovend klusje zijn. Deze tips helpen je om niet overweldigd te raken.

8 manieren om jouw kledingkast te minimaliseren

  • Begin op zolder, in de kelder of in de berging als je die hebt. Hier staan vaak spullen die je al een tijdje niet meer hebt aangeraakt, dus daar kunnen vaak ook dingen van weg. Ook gereedschap. Mocht je dat toch eens nodig hebben, kun je het prima lenen.
  • Ga zo langzaamaan door alle ruimtes in je huis. Neem je kledingkast als een los onderdeel. Het maken van een capsule wardrobe kan namelijk nog best lastig zijn.
  • Maak een Throw Away Box: een doos met herinneringen en spullen die je zelf nog wil houden maar die je nabestaanden gewoon weg kunnen gooien.
  • Gaat het niet zo makkelijk maar spreekt het idee je wel aan? Verdiep je dan nog wat meer in minimalisme en lees bijvoorbeeld deze boeken over minimalisme. Die boeken staan boordevol tips en inspiratie die het opruimen makkelijker maken.
  • Klaar met döstädning? Waarschijnlijk ben je je al veel bewuster van de impact van spullen waardoor consuminderen makkelijker gaat. Lukt het nog niet zo makkelijk? Lees dan het boek Dit is een goede gids. Het boek staat bomvol praktische tips over hoe je bewuste keuzes kunt maken. Ook nog eens heel duurzaam.

Lycka till!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️