Julia van Buuren
Julia van Buuren Welzijn 4 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Waarom afvallen niet altijd positief is (en we hier vaker rekening mee mogen houden)

Afvallen, het is iets wat veel mensen nastreven, want hoe dunner hoe beter, toch? Wanneer je afvalt, ontvang je al snel complimenten over het gewichtsverlies en hoe goed je eruit ziet. Maar afvallen is niet altijd positief en kan verschillende oorzaken hebben, zoals onderliggende mentale problemen.

Op TikTok zijn er meerdere video’s waarin meiden erop wijzen dat het verstandig is om, voordat je iemand complimenteert over zijn of haar gewichtsafname, rekening te houden met de achterliggende redenen. Afvallen hoeft namelijk helemaal niet positief te zijn.

@mayridts

These lyrics.. relatable to say the least #relatable #bodyimage

♬ dying on the inside – Nessa Barrett

Afvallen door stress

Tijdens een lange periode van continu stress kan het zijn dat je afvalt. Emoties zijn namelijk erg belangrijk voor je gezondheid en ze beïnvloeden ons. In welke mate dat is, verschilt wel per persoon.

Tegenwoordig maken we ons over veel zaken zorgen, waardoor we onrust kunnen ervaren. Dit kan uiteindelijk overgaan in mentale of lichamelijke ziekten, zoals hartproblemen, depressie, angst, overgewicht, etc.

Bij chronische stress staat je lichaam continu ‘aan’, waardoor er extra energie wordt verbrand. Ook worden onder andere de hormonen cortisol en adrenaline aangemaakt. Het hormoon adrenaline zorgt voor een snellere stofwisseling. Hierdoor verbrand je meer energie en kun je dus afvallen.

Door de stresshormonen kun je last krijgen van schommelingen in de hormoonhuishouding, waardoor de bloedsuikerspiegel ontregeld kan raken. Als deze te hoog is, vermindert dat je eetlust.

Daarnaast zorgt adrenaline ervoor dat de spijsvertering vertraagd wordt. Hierdoor kun je last krijgen van je buik, zoals misselijkheid, maagzuur of krampen. Dit kan eveneens je eetlust verminderen.

Daarnaast ben je in stressvolle periodes druk bezig en daardoor zijn er meer lichamelijke activiteiten. Dit zorgt ervoor dat je meer verbrandt, waardoor je ook afvalt.

Afvallen door een depressie

Minder eetlust in combinatie met gevoelens van verdriet, schuld, somberheid en desinteresse kan wijzen op een depressie.

Afvallen bij een depressie is normaal omdat het nauw samenhangt met andere symptomen van de ziekte. Wanneer je depressief bent, voel je je vaak vermoeid en heb je nergens zin in. Ook wanneer het aankomt op koken en eten.

Wanneer je door je depressie in korte tijd veel gewicht verliest, kan er een tekort aan voedingstoffen ontstaan. Hierdoor kun je juist nog somberder en lustelozer worden. Daarnaast ben je vatbaarder voor ziektes omdat het een aanslag pleegt op je conditie en weerstand.

@malloryjpage

if you get it you get it. and this is why we shoudl comment on body changes #bodyimage #weightloss

♬ dźwięk oryginalny – Big Mouth

Belangrijk om te blijven eten

Ondanks de verminderde eetlust, is het erg belangrijk om te blijven eten. Door goed en gezond te eten kun je zelfs depressieve klachten verminderen.

Het is verstandig om richtlijnen en maaltijdmomenten te creëren en kleine porties van gezondere producten verdeeld over de dag te eten. Maar regelmatig leven is eveneens belangrijk. Zowel op tijd naar bed gaan en opstaan als lichaamsbeweging kunnen hierbij helpen.

Waarom je beter kan stoppen met ongezond eten als je geen tijd hebt voor zelfliefde

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️