Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 30 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Een simpele ademhalingsoefening om je lichaam en geest direct te kalmeren

Wakker worden door je wekker, dan snel douchen, je mindful ochtendroutine doen, een gezond ontbijtje maken, je huis netjes achterlaten en via een sportklasje in de buurt je weg maken naar kantoor. Meteen de eerste meeting, wat praatjes maken en voor je het weet is het alweer middag. Niet veel later racen we weer naar huis, naar een etentje, afspraak of wil je nog wat boodschappen doen. We hebben het drukker dan ooit. Des te belangrijk is het om af en toe stil te staan en je lichaam én geest rust te bieden. Daarom delen we een hele praktische en simpele ademhalingsoefening voor instant rust.

De ratrace in onze maatschappij is real. Gehaast op de fiets naar yoga om na een zen yogaklasje weer de drukte in te gaan en to do lijstjes af te werken. Oh-zo herkenbaar? Dan zal deze ademhalingsoefening je vást goed doen.

Simpele ademhalingsoefening om je lichaam en geest te kalmeren

Wordt het je (vaak) even te veel? Heb je het gevoel dat je wordt geleefd door je agenda? En merk je dat je niet meer weet wat je eigenlijk aan het doen bent?

Gefeliciteerd! Herkennen dat je eigenlijk véél te véél aan het doen bent, is een goede eerste stap in een rustiger bestaan. Op zulke momenten kan een fijne, doch simpele ademhalingsoefening wonderen doen. Waarom?

Fijne yoga en ademhalingsoefeningen voor als je gestresst bent op werk

Door een aantal tellen langer uit te ademen dan in te ademen, zal de zenuw die van je nek naar beneden loopt (de nervus vagus) een signaal sturen naar je brein om je parasympathische zenuwstelsel te activeren en het sympatische zenwustelsel juist te verminderen.

Sympatische zenwustelsel

Ons sympatische zenuwstelsel is ontzettend belangrijk bij onze reactie op stress. Het bepaalt namelijk de vecht- of vluchtreactie wanneer je stress ervaart. Het zorgt ervoor dat je hartslag verhoogt en stresshormonen als cortisol worden aangemaakt en door je bloedbaan worden gepompt.

Adem in. Adem uit. Hoe je met ademhaling trauma’s en spanning kunt loslaten

Zo wordt je goed voorbereid op een mogelijke bedreiging. Alleen is een drukke agenda of een deadline natuurlijk écht een bedreiging.

Wordt er te lang en te vaak cortisol aangemaakt? Dan wordt de hormoonproductie van het lichaam verstoord. En dat wil je natuurlijk liever voorkomen.

Parasympathische zenuwstelsel

Het parasympathische zenuwstelsel daarentegen regelt juist jouw rust-, ontspannings- en verteringsreactie. Is dit zenuwstelsel dominanter dan de ander, dan daalt je hartslag, je bloeddruk en komt je lichaam weer in een staat van kalmte.

Wat diep ademhalen doet met je lichaam (spoiler: het heeft helende krachten)

Je lichaam in een parasympathische toestand brengen, kan je gelukkig heel simpel doen door slecht een simpele ademhalingsoefening.

Namelijk met de 2-1-4-1 ademhaling. Deze gaat als volgt:

  • Ga stil zitten op een comfortabele plek. Sluit je ogen en adem door je neus.
  • Adem in voor twee seconden
  • Pauzeer 1 seconden als je hebt ingeademd
  • Adem dan zachtjes 4 seconden uit
  • Pauzeer na de uitademing dan weer 1 seconde

Het gaat er hierbij vooral om dat de uitademhaling langer is dan de inademing. Doe deze oefening ongeveer zo’n 5 minuten en je zal merken dat je direct een stuk rustiger wordt. Zowel je lichaam en je geest worden zo direct relaxter.

10 signalen dat het tijd is om naar een psycholoog te stappen

Ben je systematisch druk en heb je het gevoel dat je altijd achter de feiten aanloopt? Dan is het natuurlijk een stuk effectiever om te kijken wat je kunt aanpassen in je dagelijkse leven. Een coach kan hier goed bij helpen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️