Leonie Collombon
Leonie Collombon Betere wereld 8 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

9 belangrijke levenslessen van de iconische biologe Jane Goodall

Meer dan vijftien geschreven boeken, een recente documentaire op Disney+ en vrijwel elke dag van het jaar een lezing: zelfs met haar 89 jaar zit de antropologe en biologe niet stil. En wie haar verhaal ook maar een beetje kent, die weet: er vallen heel veel levenslessen te leren van Jane Goodall.

Als twintiger werd ze naar Gombe, Tanzania, gestuurd om te leven tussen de chimpansees. Het leverde Jane Goodall een groene blik op het leven op, die ze decennia later nog altijd graag met de wereld deelt. Deze lessen nemen wij met liefde van haar aan.

10 levenslessen van Jane Goodall

  1. Hoop. Er is altijd hoop, als je het de biologe vraagt. Haar meest recente boek, dat ze schreef in samenwerking met Douglas Abrams, ging erover en ze praat er steevast over in haar optredens. Wie de hoop is verloren, heeft volgens Goodall niets meer om voor te leven.
  2. Alles is mogelijk. Zonder wetenschappelijk diploma, maar mét een diepe passie en liefde voor dieren, werd ze als twintiger voor het eerst naar Tanzania gestuurd. Dat alles waarvan je droomt mogelijk is, bewees de toen nog piepjonge Goodall als geen ander. Als je er zelf maar in gelooft.
  3. Wees lief voor Moeder Aarde. Hoe cliché het ook is: we hebben er maar één, en dus drukt Goodall ons op het hart om goed voor haar te zorgen. En dat geldt net zo voor alle levende wezens erop -met dieren in het bijzonder.
  4. Doe regelmatig (belangeloos!) iets voor anderen. Niet alleen om de ander die het nodig heeft te helpen, maar ook om jezelf voldoening te bieden. De biologe geeft met haar community Roots & Shoots, waarmee ze jongeren wereldwijd een doel om voor te leven biedt, het perfecte voorbeeld.
  5. Lezen maakt je rijker. Goodall deed al haar kennis over Afrika op uit boeken, maar leest ook over andere onderwerpen graag. Boeken laten je reizen zonder daarvoor de auto, de trein of het vliegtuig te hoeven pakken, weet zij.
  6. Met moed kom je een heel eind. Dat moet zij zelf ook gedacht hebben, toen ze als twintiger zonder enige ervaring in the middle of nowhere ging wonen. Ze geloofde in zichzelf en maakte er daardoor een succes van.
  7. Leer van onverwachte bronnen. De biologe deed veel van haar kennis op door dieren te bestuderen en ziet dat als een belangrijke les in het leven. We kunnen van alles en iedereen iets leren, óók van iemand die niet kan praten.
  8. Leeftijd zegt niets. Goodall luistert net zo lief naar iemand van vier als naar iemand van tachtig. Je kunt met iedereen een diep en betekenisvol gesprek voeren. Dat gesprek beginnen, is de eerste stap.
  9. Verhalen zeggen meer dan cijfers. Natuurlijk, feiten en cijfers doen ertoe wanneer je iets duidelijk wilt maken. Maar persoonlijke verhalen, van jezelf of anderen, die maken pas echt indruk. Dat benadrukt Goodall meermaals in haar Boek van Hoop, dat dankzij die verhalen daadwerkelijk doet hopen.

10 levenslessen die je eerder had willen horen (en ontdek wat er écht toe doet)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️