Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 21 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

8 tips voor een klimaatbestendige tuin

Het klimaat verandert voelbaar. De temperatuur stijgt, er valt steeds meer neerslag en de intensiteit van de buien neemt toe. Hoog tijd om duurzame oplossingen te zoeken in alle aspecten van ons leven. Zo ook in onze eigen achtertuin (of voortuin). Lees mee hoe een klimaatbestendige tuin kan bijdragen aan het verminderen van de impact van klimaatverandering.

Heb jij een eigen tuin? We geven maar liefst acht tips om een klimaatbestendige tuin te creëren.

Klimaatbestendige tuin bestand tegen de grillen van Moeder Natuur

Stortbuien, intense droogte, extreem hoge temperaturen en een stijgende zeespiegel. Klimaatverandering ondervinden we al aan den lijve. De heftigere weersomstandigheden vragen om een veerkrachtige tuin, die niet alleen bestand is tegen de grillen van Moeder Natuur, maar ook voor meer koelte en biodiversiteit zorgt.

Hoe kun je een tuin creëren die minder impact heeft van de klimaatveranderingen? Eentje die het regenwater optimaal benut, het riool ontlast en ook nog eens dient als een mooie en ontspannen buitenruimte. We geven acht tips.

1. Kies voor inheemse planten

Het gebruik van inheemse plantensoorten in je tuin is een essentieel onderdeel van het creëren van een klimaatbestendige omgeving. Inheemse planten hebben specifieke eigenschappen, zoals geuren, kleuren en vormen, die zijn afgestemd op de lokale omgeving. Deze vereisen over het algemeen minder water en onderhoud dan niet-inheemse soorten.

Bovendien bieden ze voedsel en schuilplaatsen voor inheemse dieren, wat de biodiversiteit in je tuin ten goede komt. Door inheemse planten te introduceren, verminder je ook de behoefte aan kunstmatige irrigatie, waardoor je water kunt besparen en de druk op lokale watervoorraden kunt verminderen.

2. Installeer een regenton

Een regenton is een eenvoudige en effectieve manier om regenwater op te vangen en te gebruiken voor het besproeien van uw tuin. Door regenwater op te vangen, verminder je niet alleen de hoeveelheid water die van je tuin afstroomt en potentiële overstromingen veroorzaakt, maar je bespaart ook op kostbaar leidingwater.

Het plaatsen van een regenton is een simpele en milieuvriendelijke manier om bij te dragen aan het verminderen van de druk op lokale watervoorraden en het bevorderen van duurzaam watergebruik.

regenton
Beeld via BOL.com

Regenton, €137 via BOL.com

3. Vermijd extreme temperaturen dankzij groen

Tegels en bestrating warmen erg op in de zon. Ook in de stad zijn er duidelijke verschillen tussen groene buurten die aanzienlijk koeler zijn en de verharde tegenhanger – de zogenaamde hitte-eilanden. Groen zorgt voor minder extreme hitte in de zomer en minder kou in de winter.

Zorg daarom voor verschillende lagen bomen, struiken en planten. Oftewel, een gelaagde beplanting.

4. Creëer een regentuin

Een zogenaamde regentuin is ontworpen om regenwater op te vangen, vast te houden en langzaam te laten infiltreren in de bodem. Dit kun je creëren door middel van ondiepe greppels, verhoogde bedden of speciale plantzones die water vasthouden en geleidelijk laten sijpelen.

Het aanleggen van zo’n regentuin helpt niet alleen bij het voorkomen van overstromingen, maar het voorkomt ook erosie en bevordert de bodemgezondheid en het bodemleven door het verhogen van de bodemvochtigheid.

5. Kweek je eigen voedsel

Door je eigen biologische groenten, fruit en kruiden te verbouwen in je tuin, draag je bij aan het beperken van de voedselkilometers. Voedsel hoeft niet meer van ver te komen en het scheelt ook een hoop verpakking. Daarbij zitten er meer voedingsstoffen in eigen geteeld voedsel en hoef je niet bang te zijn voor pesticiden en kunstmeststoffen.

Met een beetje planning en toewijding kun je genieten van verse en smaakvolle producten rechtstreeks uit je eigen achtertuin, terwijl je bijdraagt aan een gezonder milieu en een veerkrachtiger voedselsysteem.

6. Leg een ‘wadi’ aan

Wadi is een afkorting voor ‘Water Afvoer Drainage en Infiltratie‘ en is een slimme oplossing voor het beheren van regenwater in je tuin. Er kan veel water in opgevangen worden dat vervolgens langzaam in de grond sijpelt.

In de wadi zet je planten die zowel erg droge als erg natte periodes goed aankunnen. Op die manier wordt steeds schaarser water optimaal benut en het riool ontlast in tijden van hevige regenval. 

7. Gebruik permeabele materialen

Bij het ontwerpen van je tuin is het belangrijk om permeabele materialen te gebruiken die waterdoorlatend zijn. Denk aan gras of grind voor terrassen en opritten. Door permeabele materialen te gebruiken, kan regenwater gemakkelijk in de bodem sijpelen in plaats van af te stromen naar riolen of oppervlaktewater.

Dit helpt bij het voorkomen van wateroverlast en het bevorderen van de natuurlijke afvoer en infiltratie van regenwater, wat dan weer essentieel is voor een gezonde watercyclus.

8. Kies voor vaste planten

Ga niet voor seizoensplanten, maar voor zoveel mogelijk vaste planten. Dit zijn planten die jaar na jaar groeien in tegenstelling tot éénjarige planten die na één seizoen sterven. Bomen, struiken en vaste planten absorberen CO2 uit de lucht, slaan dat op en staan het via hun wortels af aan de grond.

Eénjarige planten daar­entegen worden geplant en al snel weer vervangen door nieuwe tijdelijke plantjes. Daarnaast worden deze planten vaak opgekweekt in verwarmde kassen met een hoog energieverbruik

Wat betekent biodiversiteit eigenlijk en wat kun jij daaraan bijdragen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️