Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 21 apr 2024
Leestijd: 5 minuten

Word wat liever voor jezelf met deze 6 tips voor meer positieve self talk

Grote kans dat je tegen een goede vriendin die een zware tijd heeft en veel op haar bordje krijgt, niet zal zeggen zat ze zich niet zo moet aanstellen en gewoon even moet doorbijten. Nee, tegen een geliefde zijn we vaak zacht, daar hebben we extra medeleven, begrip en bovendien geduld voor. Maar hoe praat je eigenlijk tegen jezelf als je het even moeilijk hebt? Hoog tijd voor een lesje in méér positieve self talk.

Hoe lief je bent voor een goede vriend in nood, zo ongeduldig ben je hoogstwaarschijnlijk voor jezelf als je het even niet meer weet. Op de één of andere manier gunnen we het onszelf niet om rustig aan te doen als we stress ervaren, verdrietig zijn of veel tegenslagen meemaken. ‘Kom op, niet zo aanstellen en weer verdergaan’, denkt onze bovenkamer al snel als we zelf eigenlijk juist wel wat support kunnen gebruiken.

Op de één of andere manier vinden we het maar lastig om aardig tegen onszelf te zijn. Met deze zes simpele tips wordt het makkelijk om daadwerkelijk liever voor jezelf te worden. Hello positieve self-talk!

Hoe je aardiger wordt tegen jezelf

In Nederland ervaren negen op tien mensen stress. Ook de cijfers op het gebied van burn-outs liegen er niet om: inmiddels heeft wel één op de zes (!) werknemers in ons land last van burn-outklachten. Het is best schokkend dat we soms een dieptepunt als een burn-out als wake up call nodig hebben om liever en aardiger te zijn tegen onszelf. Maar, beter laat dan nooit!

Van negatieve self-talk…

Vaak zijn we hartstikke streng tegen onszelf, maar zouden we niet een stuk gelukkiger zijn als we liefdevol tegen onszelf zouden praten in plaats van onszelf constant zouden pesten? Helaas is dat alleen niet altijd zo makkelijker als het lijkt. Per een dag hebben we namelijk wel 60.000 verschillende gedachten en die kunnen helaas niet allemaal positief zijn. Onze inner criticus is op sommige momenten in ons leven een stuk aanweziger dan we zouden willen. Herkenbaar? Weet dan dat je zeker niet de enige bent.

… naar positieve self-talk

Helaas hebben we geen controle over alle 60.000 gedachten op een dag, maar we kunnen gelukkig wél werken aan hoe we reageren op de negatieve gedachten die voorbij komen. Reageren we daarop, onderzoeken we ze of laten we ze gaan?

Een lesje positieve self-talk kan bepaald geen kwaad dus. Hoe leer je oprecht positief en begripvol tegen jezelf te zijn?

Tips voor meer positieve self-talk

Deze zes tips helpen je om minder streng te zijn in hoe je tegen jezelf praat en juist op weg naar meer positieve self-talk.

1. Zet negatieve gedachten in perspectief

‘Gewoon positiever denken’ is helaas niet zo makkelijk als het lijkt. We kunnen daarentegen wel onze negatieve gedachten onder de loep nemen. Probeer je negatieve gedachten te tackelen met positief bewijs. Van ‘ik ben geen goede vriend’ naar ‘ik ben een goede vriend om dat ik luister naar mijn vrienden en probeer te helpen wanneer ik dat kan’.

2. Helpt deze gedachte mij?

Komt er een negatieve gedachte bij je op? Vraag jezelf dan eens af of deze gedachte je verder helpt of je eerder in de weg zit. Probeer ook dieper te graven in de gedachte: waar komt deze gedachten vandaan? Wie heeft die gedachten beïnvloed? Wie heeft er profijt van deze gedachte? Door jezelf deze vragen te stellen, creëer je bewustzijn van je negatieve gedachten.

Alles wat we aandacht geven, groeit immers. Bovendien is ons brein steeds onbewust op zoek naar bevestiging voor onze negatieve gedachten. Deze vragen helpen je dat te stoppen.

3. Maak een lijstje met goede voornemens (mét positieve self-talk)

Waarom je piekergedachten niet even serieus nemen als je goede voornemens aan het begin van het jaar? Schrijf voor jezelf op dat je gaat stoppen met piekeren. Het kan heel verfrissend werken om je nieuwe, gewenste gedrag op te schrijven en je helpen inzien hoe verslaafd je bent aan piekeren. Zo ontstaat er vanzelf ruimte voor meer positieve self-talk!

Manieren om in je lijf te komen en uit je hoofd (als je stress of angsten voelt)

4. Let it go…

Als je jezelf betrapt op een wervelwind aan negatieve gedachten, stop dan even met wat je aan het doen bent. In plaats van je negatieve gedachten te voeden met aandacht, kun je beter een mindful wandeling maken of een lekkere en gezonde lunch voor jezelf klaarmaken. Zo trek je jezelf even uit de misère en die negatieve spiraal.

5. Niemand heeft iets aan jouw negatieve self-talk

Onthoud dat niemand er baat bij heeft als jij negatief tegen jezelf praat en jezelf kleiner maakt. Niet dat iedereen als eerste aan zichzelf zou moeten denken, maar als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je dat ook niet voor een ander doen.

6. Wees mild voor jezelf op slechte dagen

Natuurlijk willen we vaak de beste versie van onszelf zijn, maar wees ook mild voor jezelf op dagen dat je het moeilijk hebt. Het is oké om het soms wat rustiger aan te doen en jezelf ruimte te gunnen als je je sip voelt. Soms heb je gewoon een k*tdag en dat is oké!

Merk je dat je vastzit in een patroon van negatieve zelfpraat? Probeer dat momentum dan simpelweg te doorbreken door positief bewijs te vinden tegen die negatieve gedachten, ga wandelen of ondervraag de oorsprong van de negatieve gedachten.

En tja, niet alle dagen zullen nu eenmaal perfect zijn. Dus onthoud dat je dan juist goed voor jezelf wilt zorgen! Zo maak je vanzelf weer meer ruimte voor positieve self-talk.

Waarom vrouwen gevoeliger zijn voor angsten en depressies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️