Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psychologie 18 feb 2024
Leestijd: 5 minuten

TikTok trend: binnen 75 dagen topfit worden met de ’75 Soft challenge’

In 2023 domineerde de ‘75 Hard Challenge‘ TikTok, waar gebruikers over de hele wereld de grenzen van hun fysieke en mentale kracht opzochten. De hashtag #75hard vergaarde meer dan twee miljard weergaven. Maar dit jaar lijkt er een nieuwe wind te waaien met de opkomst van de ‘75 Soft Challenge‘.

Wat houdt deze zachtere variant in en wil jij het ook proberen?

Wat is de 75 Hard Challenge?

Vorig jaar ontketende de 75 Hard Challenge een ware storm op TikTok. Wereldwijd namen meer dan een miljoen mensen de uitdaging aan om 75 dagen lang een strikt regime te volgen, bestaande uit twee keer per dag 45 minuten trainen (waarvan één keer buiten), gezond eten (dus zonder alcohol, suiker of cheatdays) en vier (ja, vier!) liter water drinken.

Daarnaast moesten deelnemers ook elke dag tien pagina’s lezen uit een non-fictie boek en zelfs een dagelijkse foto in badkleding nemen om de voortgang vast te leggen. Later kwamen er nog ‘koud afdouchen’ en een dagelijkse ‘random act of kindness‘ bij.

Terug naar ‘start’

De bedenker van deze challenge is Andy Frisella, een auteur, podcastmaker en bovenal motivational speaker. Het is nogal een bikkel, want hij bedacht nog een (hele belangrijke!) regel voor de challenge is: als je een van de regels één dag niet volgt, begin je weer helemaal opnieuw.

Dus als je op dag 72 toch bezwijkt voor een wijntje of patatje, dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen. Of als je één keer vergeet in je non-fictie boek te lezen, dan kun je terug naar ‘start’. Nou, je snapt inmiddels wel waarom de 75 Hard Challenge ‘hard’ wordt genoemd.

Erg moeilijk vol te houden

Maar zoals alle trends, ze komen en gaan. Daarbij is de 75 Hard was ook wel érg moeilijk om vol te houden voor de meeste mensen. Daarom zien we in 2024 een opvallende verschuiving naar een meer vergevingsgezinde benadering met de opkomst van de, je raadt het al, 75 Soft Challenge.

Deze nieuwe challenge lijkt een reactie te zijn op de veeleisende 75 Hard, waarbij de nadruk ligt op zelfzorg en het vinden van balans in plaats van intense fysieke inspanning.

Wat houdt de 75 Soft Challenge in?

De 75 Soft Challenge moedigt deelnemers aan om gedurende 75 dagen bewuste keuzes te maken die bijdragen aan hun algehele welzijn. In plaats van een dagelijkse marathon aan activiteiten, draait het nu om luisteren naar je lichaam en geest.

  • Dagelijkse lichaamsbeweging: In plaats van twee intensieve trainingen per dag, wordt de nadruk gelegd op dagelijkse lichaamsbeweging. Dit kan variëren van (45 minuten) wandelen en fietsen tot yoga of andere matige activiteiten. Het doel is om actief te blijven zonder de druk van zware workouts. Ook is er één rustdag per week om te herstellen.
  • Gezonde voeding zonder extreme restricties: Je wordt aangemoedigd om bewuste voedingskeuzes te maken, maar er zijn geen strikte regels zoals het vermijden van cheatmaaltijden. Het gaat eerder om het aannemen van een gebalanceerd dieet en het maken van gezonde keuzes zonder jezelf te veel te beperken.
  • Voldoende hydratatie: Het drinken van water blijft een belangrijk aspect van de challenge. Je moet ervoor zorgen dat je voldoende gehydrateerd blijft, maar de specifieke hoeveelheid kan variëren naar gelang je behoefte en levensstijl.
  • Dagelijkse leestijd (10 minuten): In plaats van tien pagina’s non-fictie per dag, wordt de leesvereiste aangepast naar een meer haalbare tien minuten. Hierdoor wordt het doel van persoonlijke ontwikkeling behouden zonder de tijdsdruk.
  • Zelfreflectie: Neem tijd voor jezelf om te reflecteren, door bijvoorbeeld te mediteren of een mindfullness oefening te doen. Als je maar dagelijks 10 minuten gebruikt om na te denken over je doelen, prestaties en persoonlijke groei.
  • Geen specifieke regels voor alcohol: In tegenstelling tot de 75 Hard Challenge zijn er geen specifieke regels met betrekking tot alcoholconsumptie. Je hebt meer vrijheid in het maken van hun keuzes, op voorwaarde dat ze hun algehele welzijn in gedachten houden.

Dus in plaats van een dagelijkse marathon aan activiteiten, draait het nu om luisteren naar je lichaam en geest. De 75 Soft Challenge erkent dat het leven hectisch kan zijn en dat niet iedereen in staat is om elke dag twee keer te gaan sporten.

Ruimte voor flexibiliteit

Het legt minder druk op de deelnemers en biedt ruimte voor flexibiliteit. In plaats van een one-size-fits-all aanpak, kun je de challenge creëren die past bij jou behoeften en levensstijl.

Daarbij is de 75 Soft Challenge meer gericht op mentale gezondheid en in een wereld waar stress en burn-out steeds vaker voorkomen, wordt het belang van selfcare steeds duidelijker.

Het leven is al hard genoeg

Deelnemers aan deze challenge worden aangemoedigd om dagelijks een moment van rust en reflectie in te bouwen. Of het nu gaat om het schrijven in je dagboek of simpelweg even de tijd nemen om te ademen, het draait allemaal om het cultiveren van een gezonde geest.

De overgang van de 75 Hard naar de 75 Soft Challenge reflecteert ook de verschuiving in de mindset van mensen als reactie op de stressvolle gebeurtenissen in de wereld. Er behoefte aan zachtheid en begrip voor elkaar. Het leven is al hard genoeg!

Doe je mee?

Dus of je nu fervent TikTok-gebruiker bent of niet, de 75 Soft Challenge is een mooie manier om je selfcare-modus een boost te geven. Het hoeft helemaal niet extreem te zijn, maar een paar kleine, dagelijkse stappen kun ook tot grote veranderingen leiden.

De 75 Soft Challenge nodigt je uit om op een liefdevolle manier voor jezelf te zorgen, zonder de druk van extreme verwachtingen. Het gaat niet om perfectie, maar om het bewust streven naar een gebalanceerd en gezond leven. Doe je mee?

Hoe je Dry January het hele jaar kunt volhouden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️