Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 22 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit is wat een zuivelvrij dieet kan doen voor jouw seksleven

Een zuivelvrij dieet kan gunstig zijn voor je seksleven, deelt de Physicians Committee of Responsible Medicine (PCRM) – dit is een organisatie van meer dan 12.000 artsen die plantaardig leven en preventieve geneeskunde promoten.

Het blijkt namelijk dat het eten van (veel) zuivelproducten een negatief effect kan hebben op het aantal zaadcellen, het libido, erecties en het vrouwelijk orgasme. En in Nederland zijn we verzot op zuivel.

4 manieren waarop het dumpen van zuivel jouw seksleven verbetert

Zuivel is niet goed voor de beweeglijkheid van zaadcellen

Tijdens een aflevering uit 2017 van It’s All About Food – een podcast over plantaardig leven – besprak Dr. Neal Barnard, de president van PCRM, hoe de consumptie van kaas de mannelijke vruchtbaarheid kan beïnvloeden.

“Mannen die gedurende het onderzoek de meeste kaas consumeren, hebben het slechtste aantal zaadcellen en dan met name de slechtste beweeglijkheid van het sperma”, deelde hij. “Dit betekent dat het aantal spermacellen van mindere kwaliteit is.” Er is nog geen exact verband tussen hoge consumptie van zuivel en het aantal zaadcellen.

Zuivel breekt sekshormonen af

Last van een laag libido? Jouw dagelijkse dessert of een kaasplank kan de zin in seks verminderen. Sommige onderzoeken tonen aan dat de consumptie van melk, kaas en andere zuivelproducten de hormoonspiegels beïnvloeden. Deze omvatten de twee belangrijkste geslachtshormonen, oestrogeen en testosteron. Deze hormonen spelen een rol bij het beïnvloeden van de seksdrive.

Diëtiste Julieanna Hever deelt dat melkkoeien hogere niveaus van oestrogeen en progesteron hebben. Dit komt omdat ze herhaaldelijk worden geïmpregneerd om melk te produceren. Uit een onderzoek uit 2010 bleek dat na het nuttigen van koemelk de niveaus van de vrouwelijke geslachtshormonen bij mannen aanzienlijk toenamen. Dit resulteerde in een verminderde uitscheiding van testosteron, wat helpt om het mannelijke libido te bevorderen. Melk van koeien zit vol hormonen en het is niet zo gek dat deze hormonen ook invloed hebben op de mens die melkproducten consumeert.

Melkproducten verzwakken een erectie

Een studie van de Amerikaanse National Library of Medicine National Intitues of Health heeft een verband gelegd tussen een zuivelrijk dieet met een hoog verzadigd vetgehalte en een verhoogd risico op erectiestoornissen. Omdat zuivel veel vet bevat, kan het consumeren van grote hoeveelheden zuivelproducten het cholesterol- en bloeddrukniveau verhogen. En een studie gepubliceerd in BMC Complementary and Alternative Medicine onthulde dat een hoog cholesterolgehalte kan leiden tot erectiestoornissen, omdat verstopte bloedvaten de bloedtoevoer naar de penis kunnen verminderen. Dit kan de kwaliteit van erecties beïnvloeden, waardoor ze zwak en van korte duur worden. Een dieet met veel suikerhoudende voedingsmiddelen, alcoholische dranken en rood vlees kan overigens tot dezelfde effecten leiden.

Zuivel doet afbraak aan het vaginale orgasme

Het gebrek aan bloedtoevoer naar de geslachtsorganen kan ook bij vrouwen de plezierige sensaties verminderen. Want wanneer iemand met een vagina opgewonden raakt, stroomt er normaal gesproken meer bloed naar de vagina. Hierdoor zwellen de schaamlippen en clitoris op waardoor ze gevoeliger worden voor aanrakingen.

Er zijn dus onderzoeken die laten zien dat grote hoeveelheden zuivel de zin in seks kunnen verminderen en dat een zuivelvrij dieet kan zorgen voor een beter seksleven. Natuurlijk is het geen must om nooit meer zuivel te nuttigen, sterker nog, zuivel heeft ook veel voordelen. Alleen kan het geen kwaad om de feiten op te sommen, want het zijn niet de minste onderzoeken waaruit deze feiten komen.

5 tekenen dat je waarschijnlijk last hebt van een zuivelallergie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️