Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Voeding 28 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Vega Vrijdag: zomerstamppot met postelein, feta en muntolie

Zeiden we nou zomerstamppot? Jazeker. Zusje Culy bewijst dat dat prima kan. Want met frisse postelein, zoutige feta en snelle muntolie geef je die winterse klassieker in een handomdraai een zomers tintje.

Postelein is net als andere bladgroenten supergezond. In de supermarkten is het nog niet zo goed vertegenwoordigd maar bij Crisp of bij je groenteboer is het makkelijk te verkrijgen. De groente is bovendien typisch Nederlands; de afstand tot je bord wordt daarmee tot een minimum beperkt. En da’s lekker!

https://www.bedrock.nl/seizoensgroenten/

Zomerstamppot postelein
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • 20 gram muntblaadjes
  • 200 ml neutrale olie
  • 200 ml melk
  • 50 gram boter
  • Peper en zout
  • 1 eetlepel mosterd
  • 500 gram postelein
  • 200 gram feta

Zo maak je de zomerstamppot met postelein

Kook de aardappels in een pan met kokend ruim gezouten water in ongeveer 20 minuten gaar en giet af.

Ondertussen gaan we aan de slag met de kruidenolie voor de zomerstamppot. Zet alvast een kom met koud water en ijsblokjes klaar. Voeg aan een andere pan met kokend water de muntblaadjes toe. Kook zo’n 30 seconden en doe daarna gelijk in het ijsbad, zodat de blaadjes een mooie groene kleur behouden. Droog vervolgens de muntblaadjes af met keukenpapier.

Dit is wat ultrabewerkt voedsel met ons lichaam doet

Voeg de muntblaadjes samen met de olie toe aan een keukenmachine. Je kunt ook een blender of staafmixer gebruiken. Laat mixen tot een prachtig groene massa. Zeef als laatst de muntolie in een vergiet met een theefilter of kaasdoek. Zet opzij terwijl je verdergaat met de rest van de postelein-stamppot.

Stamp de aardappels fijn met een aardappelstamper. Voeg melk, mosterd, boter, peper en zout toe en roer goed tot een smeuïge aardappelpuree.

Doe de postelein en de feta bij de aardappelpuree en schep de zomerstamppot voorzichtig om, zodat de postelein en de stukjes feta mooi heel blijven en zich vermengen met de aardappelpuree.

Verdeel de zomerstamppot over de borden en kruimel er nog wat extra feta overheen. Druppel als laatst de muntolie over de postelein-stamppot.

Zomerstamppot postelein
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Dit onkruid blijkt eigenlijk een superplant, ontdekten onderzoekers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️