Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 20 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Met deze nieuwe zoekmachine vind je vakmensen voor al je handmade producten

In een wereld van goedkope massaproductie zijn steeds meer mensen op zoek naar items die persoonlijk, ambachtelijk, uniek en duurzaam zijn. Maar waar vind je nou de juiste edelsmid, meubelmaker, fotograaf of kunstenaar, die precies kan maken wat jij voor ogen hebt? En het liefst een beetje dichtbij jou in de buurt?

Jeanne van der Zee bedacht een antwoord op deze vraag en ontwikkelde het platform Masters & Crafters: een zoekmachine met meer dan 500 gecureerde makers en kunstenaars, die allemaal hun eigen online werkplaats hebben op de website.

Liefde voor je spullen

Tegenwoordig hebben we geen band meer met de dingen die we kopen. Alledaagse producten zoals serviesgoed maar ook meubels en kleding zijn wegwerpartikelen geworden. Zijn we ze beu? Dan kopen we nieuwe. Jeanne: “Ik wil dat mensen weer verliefd worden op hun spullen, zodat ze deze niet alleen een leven lang willen houden, maar door betere kwaliteit ook willen én kunnen doorgeven aan volgende generaties.”

Een stappenplan naar een meer eco-bewust leven

Masters & Crafters biedt consumenten een handig en overzichtelijk platform waar ze de mogelijkheid krijgen om in contact te komen met makers en kunstenaars. Dat betekent dat je voor elk idee een geschikte maker kunt vinden en jouw ontwerpen kunt laten uitvoeren. Zo kun je gemakkelijk unieke en uiteenlopende, op maat gemaakte producten direct bij de maker bestellen.

Custom-made en co-designed

Op deze manier weet je door wie het product wordt gemaakt en onder welke omstandigheden dit gebeurt. Daarbij kun je nauw betrokken zijn bij het productieproces. De maker kan tussentijds updates sturen, zodat je kunt zien hoe jouw product tot leven komt. Een product met een goed verhaal, waar over na is nagedacht, met oog voor kwaliteit en met liefde gemaakt. Dát gooi je namelijk niet zo snel weg.

Hoe leuk: zo ziet een tiny house van de IKEA eruit

“Deze nieuwe manier van spullen kopen is niet alleen veel leuker, maar biedt ook veel voordelen”, legt Jeanne uit. “Je kunt co-designer worden van jouw producten. Zo kun je zelf bepalen hoe iets eruit komt te zien en welke functies het krijgt. Daarnaast ontwikkel je een band met je product.”

Hoe werkt het precies?

Met behulp van de zoekmachine kan je eenvoudig voorbeeldproducten van makers vinden en is het mogelijk om stijlen met elkaar te vergelijken. Met handige filters kan een zoektocht beperkt worden tot makers die repareren, die in de buurt zitten of alleen met gerecyclede materialen werken. Ook krijg je meteen een indruk van de prijzen.

Als je een ander idee hebt dan de makers aanbieden, dan kun je direct met de maker chatten om je idee voor te stellen en een offerte aan te vragen. Heb je geen zin om te zoeken naar een maker of kun je niemand vinden? Dan kun je ook je idee met schetsen, moodboards en foto’s uploaden op het Makers Prikbord, zodat de juiste maker via de chat contact met jou kan opnemen om het plan uit te werken.

Werkplaats collectief

Tot nu toe was het lastig en tijdrovend om de juiste maker te vinden. Makers en kunstenaars die in opdracht werken zijn veelal verspreid over verschillende kleine sites of hebben alleen een Instagram- of Facebookpagina. Nu hebben ze één gezamenlijke (online) werkplaats en dat is ook voor de makers heel prettig.

Die worden namelijk ontzien van tijdrovende en kostbare zaken, zoals reclame maken, websites bouwen en traffic regelen. Veel makers en kunstenaars hebben een baan naast hun werk als maker en hebben het dus al druk genoeg. Nu kunnen ze zich focussen op wat ze het liefste doen, namelijk creëren.

Duurkoop is duurzaam

Vooral in Nederland denkt men dat handgemaakt per definitie duurder is. Dat hoeft volgens Jeanne niet zo te zijn: “Mensen vergeten dat een handgemaakt product vaak van betere kwaliteit is en je geen concessie hoeft te doen, omdat het exact zo gemaakt kan worden als jij wilt. Hierdoor zul je het minder snel vervangen.”

En als bewuste, duurzame kopers willen we daar best een beetje extra voor betalen, toch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️