Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 10 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Zo maak je van social media weer een inspirerende plek

Platforms als Instagram begonnen als een inspirerende plek waarop je zowel het leven van vrienden als dat van beroemdheden kon volgen. Binnen de kortste keren werd het echter ook een plek waar veel onzekerheden uit voortvloeiden en waardoor mensen zelfs een slechtere mentale gezondheid kregen. Zonde, want je social media inspirerend maken, kan écht.

Voor mij is Instagram een plek waar ik nieuwe hobby’s ontdek, naar filmpjes van al bestaande hobby’s kijk en waar ik inspiratie voor nieuwe boeken vandaan haal. In tegenstelling tot veel anderen van mijn leeftijd, die de app regelmatig toxic noemen, word ik er blij van om door mijn feed heen te scrollen.

Zo wordt Instagram weer inspirerend en een veilige plek

Onzeker raken door alles wat je op Instagram ziet is logisch, maar als je het mij vraagt eigenlijk ook van de zotte. Het hoort juist een plek te zijn waar je blij van wordt, een plek die je zelf hebt gecureerd en die ervoor zorgt dat je geïnspireerd raakt. Want hoe onzeker je er ook van wordt, de app op onze telefoon houden doen de meeste mensen toch wel. Dan kun je er maar beter een positieve draai aan geven. Deze stappen ondernam ik de afgelopen jaren om dat te doen:

Selectief zijn

De unfollow-button is de heilige graal als het gaat om een positieve Instagram-feed. Waarom zou je dat ene meisje van je middelbare school die alleen maar negativiteit deelt -en die je bovendien al jaren niet gesproken hebt- nog volgen?

Of dat perfécte model dat er (kan zij ook niets aan doen, dat weten we heus wel) voor zorgt dat je alleen maar imperfecties aan je eigen lichaam ontdekt? Of die ene tante die niets meer doet dan klagen over andere familieleden? Tijd om te ontvolgen! Het is jouw plekje op het internet en dat moet bij jouw behoeften passen.

Zelf doe ik regelmatig zo’n opruiming, waarbij ik alle accounts ontvolg die me geen goed gevoel bezorgen. Dat kunnen modemerken zijn die me alleen maar aanzetten tot het kopen van nieuwe spullen, maar ook accounts van sterren.

Net als iedereen word ik weleens onzeker van perfecte lichamen in perfecte bikini’s, dus volg ik liever geen modellen die de hele dag door op het strand poseren. Misschien kort door de bocht, maar het helpt om geen onzekerheid te voelen wanneer ik op m’n telefoon scroll.

Wie ik dan wél volg om social media inspirerend te houden? Accounts die me nog enthousiaster maken over mijn hobby’s, om maar iets te noemen. Surf-filmpjes om m’n pop-up te verbeteren, accounts van turners om nieuwe trucs voor op de trampoline te trainen of Instagram-gebruikers die me helpen met het ontdekken van m’n volgende lievelingsboek.

Cureer je je feed op deze manier, dan wordt het vanzelf een plek waar je blij van wordt.

Geen notificaties

Ook een bepaalde digitale rust in je hoofd zorgt ervoor dat je niet de hele dag met de toxische kant van het platform bezig bent. Je schermtijd verminderen dus (iets waar ik zelf nog naar moet luisteren), maar ook het uitzetten van je notificaties helpt. Zo pak je minder snel je telefoon erbij om de app te openen en stop je vanzelf met doelloos scrollen.

Momenten kiezen

In dezelfde categorie: door bewust je momenten te kiezen, vermijd je eindeloos gescroll door reels en andere posts die weinig voor je mentale gezondheid doen. De belangrijkste les die ik de afgelopen jaren leerde, is om Instagram niet te openen wanneer ik slecht in mijn vel zit.

Op dat moment kun je zelfs de positiefste post in je hoofd omzetten in iets negatiefs. Social media inspirerend houden heeft dus ook veel te maken met bewustzijn. Zit je even niet zo lekker in je vel? Je account hoef je niet direct te verwijderen, maar de app verwijderen kan wel om er niet mee geconfronteerd te worden.

Tevreden zijn

Nog een reden waarom Instagram volgens velen een negatieve plek is: door naar de perfecte levens van anderen te kijken, ga je je eigen leven minder waarderen. Dat klopt misschien best, maar kan opgelost worden door maar vaak genoeg tegen jezelf te zeggen dat die perfecte levens alleen online bestaan.

Ook de Instagram-gebruikers die constant op vakantie lijken te zijn en op elke foto een gelukkige glimlach dragen, delen enkel de hoogtepunten van hun leven.

Toch blijf ik ook wel eens hangen in dat gevoel. Zeker wanneer ik op een zonovergoten dag een avond alleen doorbreng terwijl iedereen op een festival lijkt te staan, overvalt het me. Inmiddels heb ik een medicijn hiervoor bedacht: door mijn eigen foto’s heen scrollen doet me beseffen dat ook ik veel leuke dingen doe en helemaal niet zielig ben omdat ik een avondje thuis zit.

Mijn feed en verhalenarchief werken als een soort dagboekje waardoor ik tevreden over m’n eigen leven blijf.

Last van FOMO door social media? Deze 5 tips beschermen je ertegen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️