Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 23 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo leerde ik om vaker dingen alleen te doen

Hoe cliché het misschien ook klinkt; je brengt de meeste tijd in je leven met jezelf door, dus kun je je maar beter comfortabel voelen bij dingen alleen doen. Voor velen staat alleen zijn echter gelijk aan eenzaamheid. Hoe leer je het om te zetten in iets positiefs?

Vroeg je mij pak ‘m beet vijf jaar geleden of ik goed alleen kon zijn, dan was het antwoord zonder twijfel ‘nee‘. Ik woonde in een druk studentenhuis, had altijd mensen om me heen en voelde me al ongemakkelijk bij een kop koffie drinken in mijn eentje. Fast forward, vijf jaar later, ben ik groot liefhebber van soloreizen en snak ik ook thuis regelmatig naar een hele dag alleen dingen doen. Wat er in die tussentijd is veranderd? Ik leerde mezelf op een actieve manier om vaker alleen te zijn.

Vaker dingen alleen doen? Zo begin je eraan

Alleen thuiszitten, met een boek op de bank, is voor veel mensen heel iets anders dan actief dingen in je eentje ondernemen. Een tentoonstelling in een museum, een uitgebreide lunch in een restaurant, een romcom bekijken in het lokale filmhuis: het zijn activiteiten die je prima in je eentje kunt doen, maar die voor velen eerder gezelschapsmomenten zijn. Door dit soort dingen met jezelf te plannen, leer je je eigen persoonlijkheid beter kennen en word je bovendien comfortabel met vaker in je uppie zijn.

Jaren geleden had ik dat best geloofd, maar deed ik er in de praktijk weinig mee. Al dan niet onbewust hield ik rekening met het stigma dat op alleen zijn ligt. Inmiddels weet ik dat het in plaats van zielig juist sterk is; wie oké is met zichzelf, is dat ook met anderen om zich heen.

Zo wordt alleen zijn iets moois

Maar zo dacht ik er lange tijd dus niet over; als ik even geen mensen om me heen had, voelde ik me direct somber. Daar moest verandering in komen. Om op het punt te komen waar ik nu ben, waarin ik gezelschap van anderen nét zo fijn vind als een dagje met mezelf, zette ik de volgende praktische stappen:

  • Ik plande bewust tijd in mijn agenda in om alleen te zijn. Dat hoeft geen hele dag te zijn, maar kan ook een simpele wandeling van een uur zijn.
  • Ik zorgde ervoor dat ik altijd iets bij me had om te doen. Alleen in een café zitten met een boek is een stuk minder spannend dan alleen in café voor je uit zitten staren.
  • Ik ging op zoek naar hobby’s die juíst fijn zijn om in je eentje uit te voeren: hardlopen, koken, kringlopen… dankzij deze activiteiten ging ik van bang om alleen te zijn naar uitkijken naar momenten voor mezelf.
  • Ik ontdekte dat ook sommige gezelschapsactiviteiten heel leuk kunnen zijn in je uppie. Waar ik altijd met iemand samen naar de bioscoop ging, deed ik dit nu plots alleen (en spoiler: dat beviel dus prima!).
  • Ik zei iets vaker, gemiddeld eens per week, ‘nee’ tegen uitnodigingen om in plaats daarvan tijd voor mezelf te hebben.
  • Ik vertelde mezelf dat het zonde is om te wachten op anderen om je dromen waar te maken. Zo ontstond mijn eerste soloreis naar Mexico: niemand uit mijn vriendenkring had de tijd of het geld om mee te gaan en ik besloot om niet langer te wachten.

Op zoek naar inspiratie? Begin dan met deze activiteiten:

7 activiteiten die perfect zijn om alleen te doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️