Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Reizen 2 apr 2023
Leestijd: 7 minuten

Zó kun je duurzaam op wintersport

Een weekje op de latten, lekker buiten zijn en volop genieten van de mooie, witte bergtoppen. Wintersport is razendpopulair. Heel goed voor het milieu is het helaas niet. Gelukkig zijn steeds meer skigebieden zich hier bewust van en wordt er hard gewerkt om de branche te verduurzamen. Duurzaam op wintersport? BEDROCK’s Malu ging je voor.

BEDROCK mocht het zelf ervaren en ging duurzaam op wintersport naar het Franse skigebied La Plagne.

Duurzaam op wintersport

Wintersport heeft iets magisch: frisse lucht, besneeuwde bergen, licht dat net even anders door de bomen valt, actief bezig zijn en knusse avondjes bij de open haard. Alleen heeft een wintersportvakantie – net als andere vakanties – vaak een negatieve impact op die mooie natuur en het klimaat.

Nu zorgt de reis naar je bestemming verreweg voor de meeste vervuiling. Volgens Milieucentraal is de vlucht verantwoordelijk voor 70 procent van de CO2 uitstoot van de totale vakantie, terwijl slechts 3 procent van de uitstoot afkomstig is van skiliften, pistenbullys en machines die kunstsneeuw maken van o.a. gesmolten sneeuw en bergbeekjes.

Duurzame inzet in La Plagne gegarandeerd

Gelukkig worden de pistes steeds duurzamer geprepareerd waardoor er minder kunstsneeuw nodig is. Ook wordt er steeds minder energie en water verbruikt en wordt er gebruikgemaakt van groene stroom. La Plagne is een goed voorbeeld van een skigebied dat zich inzet voor een duurzamere toekomst en ernaar streeft haar ecologische voetafdruk te verminderen.

Als een van de grootste skigebieden ter wereld, voelt La Plagne zich verantwoordelijk voor het klimaat en willen ze ervoor zorgen dat ook de volgende generaties nog kunnen genieten van een fijne wintersportvakantie. Zo werken ze aan het verkrijgen van het label Flocon Vert keurmerk dat de duurzame inzet van toeristische bestemmingen in de bergen garandeert.

Rechtstreeks naar het skigebied met de Ski-Thalys

Maar het begint natuurlijk al bij de reis zelf. De meeste vervuiling wordt namelijk veroorzaakt door de vlucht naar je bestemming. Gelukkig kun je met de Ski-Thalys rechtstreeks van Nederland en België naar de Franse Alpen reizen. Door met de trein te gaan verlaag je de CO2 uitstoot met 95 procent, ten opzichte van een reis per vliegtuig.

Na Brussel rijdt de Ski-Thalys in één keer door naar het skigebied. Geen files en gladde wegen, maar heerlijk een krantje lezen, hapje eten en uitgerust aankomen. Het fijne is dat je je bagage gratis kunt meenemen, dus het kost niets extra’s als je eigen ski’s of snowboard mee wilt nemen in de trein.

Malu in de Ski-Thalys
Greenspin

Ook is er een bar, een restaurant en (gratis) wifi aan boord, dus je kunt lekker werken of films streamen, waardoor de tijd voorbij vliegt. Na zo’n acht uur stapten we uit bij Aime-La Plagne, waar vanuit we vervolgens met een elektrische auto naar het 2050 meter hoge Belle-Plagne werden gebracht.

La Plagne + Les Arcs = Paradiski

La Plagne bestaat uit elf verschillende dorpjes en Belle-Plagne is daar één van. Elk dorp heeft zijn eigen kenmerken en ze zijn onderling met elkaar verbonden via liften en pistes. Vanuit alle dorpen heb je toegang tot de pistes van dit gebied én tot de afdalingen van het naastgelegen Les Arcs.

Zoals in veel Franse skidorpen zijn er veel “ski in-ski out” accommodaties in La Plagne, waaronder ons prachtige Carlina hotel, waar je vanuit je hotel de piste op skiet. In een aantal van de dorpen lopen de pistes vlak langs de gebouwen en soms zelfs er onderdoor.

De mooiste winterbestemmingen om bij weg te zwijmelen

In totaal bieden ze zo’n 225 km aan geprepareerde pistes. Tel die van Les Arc daarbij op en je hebt het complete domein van maar liefst 425 km, dat ook wel Paradiski wordt genoemd.

Magische sneeuwschoenwandeling

Nu kun je, naast skiën en snowboarden, ook af en toe ervoor kiezen om wat duurzamere activiteiten te ondernemen, die de natuur minder onder druk zetten. Zo kun je gaan Nordic Walken, langlaufen, fatbiken en zijn wij een middag gaan sneeuwschoenwandelen (ook wel snowshoeing genoemd), waarbij je met speciale sneeuwschoenen en wandelstokken gaat hiken door de sneeuwduinen.

sneeuwduinen
Unsplash

Dat klinkt misschien een beetje suf, maar we gingen off-piste en kwamen op plekken waar je met gewone schoenen, ski’s of snowboard helemaal niet kan komen. Het was echt magisch! In plaats van te letten op onze ski’s, onze houding of andere skiërs, konden we tijdens het wandelen veel meer genieten van de omgeving en ontdekten we bijvoorbeeld sporen van vossen en vogels.

Hiken met sledehonden

Ook hebben we een ‘cani-rando‘ wandeling door de bergen gemaakt, waarbij we vooruit werden getrokken door hondensledehonden. Het was een soort van sledetocht met husky’s, maar dan zonder sneeuw en zonder slee. Iedereen kreeg één poolhond tot zijn beschikking en door middel van een aangepaste riem rondom onze taille, werden we aan het harnas van de hond vastgemaakt.

Op die manier werd de inspanning van de hike werd verdeeld over onze benen en de poten van de poolhonden. Met behulp van de trekkracht van het dier konden we veel langer wandelen zonder moe te worden, terwijl we bewuster konden genieten van de natuur, het uitzicht en de band die ontstond tussen ons en de honden.

Wellness met uitzicht op de bergen

Na al die fysieke inspanningen, was het tijd voor een meer ontspannen activiteit. Niet heel duurzaam, maar wél goed voor de gezondheid: de spa. We checkten in bij Deep Nature Spa, een prachtig wellnesscentrum in het hart van Belle Plagne, met een uniek panoramisch uitzicht op de bergen.

Deze spa biedt aparte ruimtes voor gezinnen met kinderen en voor premium bezoekers van vijftien jaar en ouder. Wel zo rustig. Buiten konden we heerlijk relaxen in de verwarmde zwembaden, jacuzzi’s en Scandinavische baden. En binnen genoten we van verschillende sauna’s (waarvan een biologische sauna), een gigantische hammam en een zoutgrot.

Nog meer fijne adresjes in La Plagne

  • Net geopend coworking office en slowcafé in Aime La Plagne: Espace coworking La Maison des Curieux
  • Restaurant Plan Bois, waar eigenaresse Isabelle twee jaar geleden besloot te krimpen van 200 naar 20 couverts. Ze heeft nu meer tijd voor haar gasten en werkt alleen met producenten uit de vallei.
  • Voor als je niet de hele dag wilt (of kunt) skiën, maar wél het skigebied wil verkennen: de skitaxi, via Balade en tandem ski.
  • Manuel van Gueule de Bois maakt duurzame ski’s van lokaal gerecycled hout.
  • Wintersportkleding huren voor de kids doe je bij Yapu-k & Co. Alles wat je nodig hebt gedurende de week huur je gewoon. Van een heel wintersportpakket tot skikleding, speelgoed en kinderbedjes en -badjes. Voordelen? Goedkoop, meer plek in de auto én ecologisch verantwoord.

Duurzaam op wintersport

Wil je ook bewuster en duurzamer op wintersport? Hierbij nog een paar tips waar je op kunt letten.

  1. Zoals aangegeven, de reis naar je bestemming is verantwoordelijk voor flink wat CO2 uitstoot (namelijk 70 procent van de uitstoot van je hele vakantie). Kies daarom zoals wij voor de Ski-Thalys. Andere opties zijn de ski-bus, de nachttrein of carpoolen via BlaBlaCar.
  2. Kies voor een hooggelegen skigebied (zoals LaPlagne), waarbij de kans op échte sneeuw groter is en er dus geen sneeuwkanonnen nodig zijn.
  3. Vermijd (indien mogelijk) het hoogseizoen. Dan wordt het aantal bezoekers beter verspreid en wordt de natuur minder belast.
  4. Ga niet off-piste skiën of snowboarden. Daarmee verstoor je de rust van de dieren en beschadig je eventueel de planten door eroverheen te sjeezen.
  5. Probeer je skipak, moonboots en accessoires van iemand te lenen. Die warme kleding ligt toch vaak 51 weken op zolder te niksen. Kan je niemand vinden? Kijk dan of je je outfit op Vinted of Marktplaats kunt scoren.
  6. Eet tijdens je reis zoveel mogelijk lokaal, biologisch en vegetarisch.
  7. Probeer zo weinig mogelijk afval te creëren en laat geen sporen achter op de piste. Na het seizoen ligt er namelijk een hoop troep onder een skilift (waaronder gemiddeld zo’n 30.000 sigarettenpeuken) en plastic verteert slecht in de bergen, waardoor het dus nóg langer blijft liggen dan op zeeniveau.
  8. Maak tijdens je wintersportvakantie gebruik van het openbaar vervoer. Ga bijvoorbeeld met de skibus, waar je vaak gratis gebruik van kan maken met een skipas. Zo minimaliseer je de CO2-uitstoot.

Wandelen in plaats van wintersport: dit zijn de mooiste hikes van Zwitserland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️