Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Verzorging 2 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Zelf natuurlijke haarverf creëren: zo doe je dat

Wil je je haar in een andere kleur verven? Verf het dan op een natuurlijke manier. Dit is niet alleen veel beter voor je haar en voor je gezondheid, ook is het veel goedkoper. Benieuwd hoe je dit aan moet pakken? Bekijk hier wat handige tips.

Veel haarverf zit vol met schadelijke stoffen die in verband worden gebracht met huid- en luchtwegirritaties en allergieën. Ook kunnen deze stoffen zorgen voor het dunner en doffer worden van je haar en ze kunnen zelfs je hormoonhuishouding in de war brengen. Wist je dat je jouw haar makkelijk zelf met natuurlijke verf kunt verven?

Natuurlijke haarverf: welke ingrediënten kun je gebruiken?

Je krijgt met de volgende ingrediënten het beste resultaat als je lichtblond tot middenbruin haar hebt.

Koffie

Wil je jouw lokken iets donkerder of wil je grijze haren bedekken? Probeer dat dan eens met koffie. Koffiedik kun je niet alleen perfect gebruiken als gezichtsmasker of om te verwerken in scrub, ook kun je er je haar mee verven.

Breng vijf eetlepels koude koffiedik aan op je haar en laat het vervolgens een uur intrekken. Spoel het uit met wat natuurazijn en herhaal het proces nog een keer. Daarna zal je zien dat je haar een stuk donkerder geworden is.

Wortel

Als je een oranje of een koperkleurige haarkleur wil, dan kun je daarvoor wortels gebruiken. Kook hiervoor de wortels ongeveer twee uur in een laagje water. Haal de wortels eruit en laat het water afkoelen.

Breng het gekleurde water daarna aan op je haar. Wikkel een handdoek om het haar of zet een douchemuts op en laat het minimaal een uur intrekken. Mocht je een intensere kleur willen dan kun je de behandeling nog een keer herhalen.

Bieten

Als je een dieprode of strawberry kleur in je haar wil creëren, dan kun je dit gemakkelijk doen met bieten. Als je een dieprode kleur in je haar wil dan gebruik je daarvoor meer bieten dan wanneer je een lichtere kleur wil.

Doe de bietjes in een laagje water in een pan en laat het koken. Wanneer je de gewenste kleur hebt bereikt, haal je de bieten eruit en laat je het water afkoelen. Breng het aan op je haar en wikkel er een handdoek omheen. Laat minimaal een uur intrekken. Spoel het daarna uit.

Citroen

Wil je op een natuurlijke manier highlights in je haar maken? Highlights zijn natuurlijk extra leuk in de zomer. Pers hiervoor een paar citroenen uit en spray de citroensap over je haar. Laat het daarna een paar uur zitten en je zult merken, dat je haar lichter is geworden. Wil je een blonder resultaat? Herhaal de behandeling dan een paar keer, maar zorg wel dat er telkens een paar dagen tussen zitten.

Walnoten

Met de schalen van walnoten kun je op een natuurlijke manier een donkerbruine haarkleur creëren. Hiervoor heb je een kleine laag walnootschalen nodig die je in een laagje water aan de kook brengt. Laat het geheel ongeveer een uur doorkoken.

Haal de schalen vervolgens uit het water en laat het water nog een halfuur zachtjes doorkoken. Laat het daarna afkoelen en verdeel het over het haar. Het is aan te raden om het één tot twee uur te laten zitten. Hoe langer je het laat zitten, des te intenser de kleur wordt.

Natuurlijke haarverf uitspoelen en nazorg

Als de natuurlijke verf is ingetrokken, dan kun je het uitspoelen met natuurazijn. Breng daarvoor allereerst natuurazijn over je hele haar aan, dit zorgt voor kleurfixatie. Spoel daarna alles uit met lauwwarm water. Geef je haar eventueel nog een masker met kokosolie. z

Wil je je haar na een paar wasbeurten weer een oppepper geven of wil je een nog intensere kleur? Het enige wat je dan hoeft te doen is de behandeling te herhalen.

Zijn wortels echt goed voor je ogen? Een oogdokter vertelt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️