Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 29 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Meer zelfvertrouwen? Dit wil jij weten over de mensen waar je mee omgaat

Je zelfvertrouwen wordt beïnvloed door de manier waarop je naar je netwerk kijkt en met wie je bevriend wordt.

Aan je zelfvertrouwen kan je werken door de juiste mindset te ontwikkelen tegenover jouw netwerk.

De rol van jouw netwerk en het krijgen van zelfvertrouwen

Liz van The Wizard Liz motiveert mensen om de beste versie van zichzelf te worden en deelde op haar kanaal advies over hoe je meer zelfvertrouwen kan krijgen en welke rol jouw netwerk daarbij speelt. In dit artikel duiken we daar op in.

Hecht jezelf niet aan iedereen

Je gaat veel verschillende mensen tegenkomen en die hebben allemaal hun eigen plekje en doel in jouw leven. Mensen waarvan je verwacht had dat ze voor altijd zouden blijven, kunnen ook je leven uitstappen.

Dat geldt ook op het gebied van de liefde. Volgens Liz kan je dan ook niet aan iemand beloven dat je voor altijd samen blijft, dat kan juist voor pijn zorgen. Iemand kan bijvoorbeeld van mening veranderen en deze persoon heeft daar ook recht op. Liefde is iets heel moois, maar besef ook dat het misschien over kan gaan. Als dat gebeurt, geloof er dan in dat er weer een nieuwe persoon op je pad komt die wél goed voor je is.

Deze mindset draagt bij aan je zelfvertrouwen, omdat het hierdoor niet overkomt alsof je bijvoorbeeld die ene relatie of baan echt nodig hebt. Daardoor kom je ook niet wanhopig over. Je vertrouwt erop dat als je iets laat gaan, er weer iets anders op je pad komt.

Realiseer je dat het oké is om uit elkaar te groeien

Het is ook niet erg als je niet meer dezelfde hobby’s of baan wil hebben. Als mens ontwikkel je verder en het is normaal om weer nieuwe interesses te krijgen.

Als je veel tijd in iets gestoken hebt, maar het je niet meer gelukkig maakt, is het beter om het te laten gaan. Sta er ook bij stil dat tijd niks betekent als je er niet blij van wordt en de situatie je niks meer brengt.

Meer zelfvertrouwen: met deze mensen wil je graag bevriend worden

Maak vriendinnen die zelfvertrouwen hebben en waar je van kunt leren. Vriendinnen die je uit je bubbel trekken en motiveren om erop uit te gaan. Als zij zich verder ontwikkelen, dan zul jij ook blijven groeien.

Je kunt ook vrienden blijven met mensen die dat minder in zich hebben, maar zorg er wel voor dat er ook mensen in je leven komen die je als een voorbeeldfiguur kunt zien. Het kan daarnaast leerzaam zijn om gewoon met random mensen een gesprek te beginnen, onthoud: je hebt toch niks te verliezen!

Stel grenzen

Als er iets is wat je niet leuk vindt en niet wilt accepteren, accepteer dat dan ook niet. Laat niemand dus je grenzen over gaan. Het maakt niet uit wie dat is, of dat nou een familielid, vriend of partner van je is.

Als je snel geneigd bent om mensen te pleasen, is het ook belangrijk om je grenzen te kennen. Daar is Liz ook achtergekomen. Doordat mensen nu zagen hoe waardevol ze haar eigen tijd vond en ze niet meer tegen alles ‘ja’ zei, hadden ze meer begrip voor de tijd die ze met haar konden doorbrengen en hielden ze zich aan de gemaakte afspraken.

Op het gebied van humor kan iemand ook grenzen overgaan. Iemand kan bijvoorbeeld een grap maken die ten koste van jou gaat. Daar hoef je niet om mee te lachen als deze persoon eigenlijk iets zegt wat niet respectvol is tegenover jou. Bepaal dus voor jezelf wat je grenzen zijn en laat niemand daar overheen gaan. Dat geeft aan dat je disrespect niet accepteert en dat je stevig in je schoenen staat: een extra shot zelfvertrouwen dus!

Daarnaast zijn er nog stappen die je kan ondernemen op het gebied van je zelfontwikkeling, deze tricks bespreken we in dit artikel.

De fases van liefdesverdriet sneller doorlopen? Zo doe je dat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️