Josje Smeets
Josje Smeets Psyche 19 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Zeg eens wat vaker ja! Een gelukspsycholoog legt uit

Veel mensen worstelen met de vraag; hoe zeg ik beter nee? Hoe kan ik mijn grenzen aangeven? Hoe zorg ik goed voor mezelf? En true, dit zijn allemaal erg belangrijke vragen om mentale gezondheid te kunnen garanderen. En om gelukkig te zijn.

Gelukspsycholoog Josje Smeets legt uit waarom wat vaker ja zeggen, zo’n slecht idee nog niet is!

Te weinig ja zeggen kan je geluk in de weg staan

Toch zie ik ook vaak het tegenovergestelde gebeuren. Mensen zijn ongelukkig, juist omdat ze niet vaak genoeg ja durven zeggen. Ze blijven piekeren, twijfelen of beren op de weg zien. Mensen kiezen vaak voor veiligheid en zekerheid, zelfs wanneer deze veilige cocon hen minder gelukkig maakt.

Zijn mannen gelukkiger dan vrouwen?

Het kan daarom enorm bevrijdend werken om af en toe met een open blik volmondig ja te zeggen op zaken of mensen waar je dat eerder niet tegen zou (durven) doen. Een ja kan je namelijk in totaal nieuwe situaties brengen die zorgen voor nieuwe indrukken en nieuwe energie. En daar word je blij van!

Zeg ja tegen nieuwe ervaringen

Waar zou je ja ten moeten zeggen? In elk geval tegen nieuwe ervaringen. Het volgende cliché blijkt echt waar; hoe ouder je wordt, hoe minder risico’s je durft te nemen. Soms is dat hartstikke handig; als je ouder bent vertoon je minder roekeloos gedrag, je gedraagt je bijvoorbeeld beter in het verkeer, je let beter op je woorden en ook zal je wel twee keer nadenken voordat je een nachtje doorhaalt op een doordeweekse avond.

7 x wetenschappelijk bewezen manieren om gelukkiger te worden

Maar voorzichtigheid kent ook zijn keerzijde. Want als je minder openstaat voor risicovolle zaken, doe je ook minder nieuwe indrukken op. Je belandt niet zomaar in onverwachte situaties en je leert ook minder mensen kennen. En dat kan je het gevoel geven dat je vastzit of vastloopt. Je zit als het ware gevangen in je eigen comfort-zone.

Natuurlijk hoef je niet gelijk al je schepen achter je te verbranden. Begin klein. Zeg bijvoorbeeld ja tegen een cursus waarvan je denkt dat die niet bij je past. Ga eens een dagje weg naar een plek die een ander voor je kiest. Of zeg ja tegen een project op het werk dat niet helemaal in je straatje past. Je zult zien dat het ondergaan van nieuwe dingen je leven zal verrijken en je nieuwe inzichten gaat geven. 

Zeg ja tegen mensen

Ja zeggen tegen mensen is een tweede weg naar meer geluk in je leven. Het kan lijken dat je juist te veel ja zegt tegen mensen. Veel mensen pleasen in de hoop op die manier bevestiging te krijgen. En dat is natuurlijk niet goed. Want zelfvertrouwen kun je enkel uit je zelf halen.

Maar als je goed nadenkt zal je merken dat je ook vaak genoeg nee zegt tegen mensen. Dit gebeurt vaak onbewust. Als je bijvoorbeeld voor het eerst in een nieuwe groep mensen komt, wijs je onbewust een aantal mensen af. Mensen waarvan je denkt dat die minder raakvlakken met je hebben of mensen waar je misschien wat tegen opkijkt.

Oké, dus jij wilt gelukkig zijn – maar wat is geluk eigenlijk?

Juist van mensen die anders zijn dan jijzelf kun je veel leren. Deze inzichten geven een gevoel van groei en voldoening. Het is dus echt de moeite waard om meer mensen een kans te geven. Begin ook nu weer klein. Vraag die ene collega eens mee voor een borrel na het werk of ga eens koffiedrinken bij die buuf die je minder goed kent.

Zeg ja tegen hulp

Tenslotte is het heel belangrijk om meer hulp te vragen aan anderen. Genoeg mensen denken alles zelf op te kunnen lossen. In je uppie zaken fiksen geeft je ook weer een gevoel van controle en daarmee veiligheid. Toch kan het ja zeggen tegen hulp van anderen ongelofelijk bevrijdend werken.

Hoe worden we net zo gelukkig als de Scandinaviërs?

Er valt letterlijk een last van je schouders en bovendien helpen anderen je met een frisse blik naar een bepaalde situatie te kijken. Bovendien zorgt het accepteren van hulp voor meer verbinding met een ander.

Ja dus.

De moraal van dit verhaal? Af en toe uit je hoofd komen is zo gek nog niet. Zeg ja en laat het leven af en toe over je heenkomen. Twijfel je of je dat durft en kunt? Mijn antwoord hierop is simpel…..: ja! 

Wil jij een gelukkiger en meer zinvol leven leiden? Josje Smeets is gelukspsycholoog bij HelloBetty en helpt je graag verder. In haar boek Happy in 100 dagen leert ze je alles over hoe duurzaam gelukkig te worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️