Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 20 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Fijne yoga en ademhalingsoefeningen voor als je gestresst bent op werk

Zelfs als je een baan hebt die je leuk vindt, zijn er onvermijdelijk momenten op je werk dat je stress ervaart. Hoe zorg je ervoor dat je dat vervelende gevoel zo snel mogelijk weer kwijt raakt?

Tijdens stressvolle situaties houden mensen vaak onbewust hun adem in of gaan ze sneller ademhalen.

De kracht van je ademhaling

Volgens yogi’s is de juiste manier om adem te halen dé tip om je stress te verminderen. Maar ook de wetenschap heeft inmiddels bewezen dat je ademhaling je stresslevel beïnvloedt.

We verzamelden daarom vijf oefeningen die je helpen je stress te verminderen.

Ademhalingsoefeningen

Veel mensen met een veeleisend werkschema, zoals beroemdheden en CEO’s, passen ademhalingsoefeningen toe om stress een halt toe te roepen. Hoe meer stress je hebt, hoe minder ontspannen je ademhaling is. Je ademt bijvoorbeeld op je borst, in plaats van met je buik.

Ademtrainer Ashley Neese deelt op Mind Body Green twee oefeningen die je kunt toepassen als je je gestresst voelt op werk. Haar tip is om de oefeningen onderdeel te laten worden van je dagelijkse routine.

Aardingsoefening

Er zijn situaties op werk die meer stress opleveren. Een moeilijk gesprek met een collega of je beoordelingsgesprek met je baas bijvoorbeeld. Of wat dacht je van een presentatie voor een grote groep mensen?

Op zo’n moment helpt deze aardingsoefening je ademhaling weer onder controle te krijgen.

 1. Sta op
 2. Zet je voeten op heupafstand van elkaar
 3. Druk je voeten om de beurt in de grond
 4. Haal vijf keer diep adem (in door de neus en lang uit door de mond)
 5. Merk op hoe je je voelt
 6. Herhaal deze oefening net zo lang tot je je kalm voelt

Ademhalingsoefening met 5 ademhalingen

Spoken al je to do’s maar door je hoofd en heb je daardoor moeite met concentreren? Dan kan deze ademhalingsoefening wonderen doen.

 1. Deze oefening kun je staand of zittend doen
 2. Adem diep in door je neus terwijl je telt van 1 tot 5
 3. Tel vervolgens weer van 1 tot 5 terwijl je diep uitademt door je neus
 4. Herhaal dit vijf keer en kijk of je tot rust bent gekomen
 5. Deze oefening kan je nog één of twee keer herhalen als dat nodig is

Yoga oefeningen

Opeens merk je dat je spieren gespannen zijn, je schouders opgetrokken en je nek pijnlijk is. Stress zorgt niet alleen voor mentale klachten, maar zeker ook voor lichamelijke. We vonden yoga oefeningen die goed zijn tegen stress en die je zelfs op het toilet uit kan voeren.

Veel mensen denken bij yoga vaak aan ingewikkelde poses waarbij je je benen in je nek moet leggen, maar simpelere rek- en strekoefeningen horen ook zeker bij het beoefenen van yoga.

Vooroverstrekking

De Vooroverstrekking (Uttanasana) kalmeert je mind en verlicht eventuele hoofdpijn. Dit komt omdat al het bloed naar je hoofd gaat. Extra fijn: je rug, heupen en schouders ontspannen zich in deze oefening ook. Op de video zie je hoe je de oefening uit moet voeren. Het is niet erg als je je knieën moet buigen of niet bij je tenen komt!

Nek- en schouderrek

Heb je vastzittende schouders en een stijve nek? Dan is deze yoga pose een life safer. Zelfs op een kleine wc heb je voor deze pose genoeg ruimte. Omdat je je focust op je ademhaling en even een bewuste break neemt van je hectische werkdag, zal je zien dat het je ook helpt met je stressniveau.

De dij stretch

Met deze yoga-oefening neem je even de tijd om letterlijk een betere balans te vinden en neem je een pauze van je stressvolle werkdag. Bovendien stretch je de voorkant van je heupen en je beenspieren.

 

Meer tips voor minder stress

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️