Julia van Buuren
Julia van Buuren Liefde & Seks 24 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Dagdroom jij net als Emma en Dexter in One Day over je what if?

Ook wij konden natuurlijk niet om de Neftlix-hit One Day heen. Emma en Dexter ontmoeten elkaar en er is direct een klik. Na een poging tot een onenightstand worden ze vrienden en draaien ze jaren om elkaar heen.

Emma en Dexter denken vaak aan elkaar en romantiseren de ander in hun hoofd. Maar in het echte leven gebeurt er lange tijd niks. Ze zijn elkaars what if.

Als de timing goed was

Een what if  persoon is iemand waar je in je hoofd altijd aan hebt gedacht. Je fantaseert over hoe het zou zijn als jullie daadwerkelijk samen waren. Want als de timing juist was, was dit zeker het geval. Maar ongelukkigerwijze stonden verschillende omstandigheden jullie altijd in de weg om een relatie te beginnen.

Een ex, vriend of verboden liefde

Een what if kan een ex zijn, want hoe zou het zijn als jullie niet uit elkaar waren gegaan? Het kan iemand zijn die je op vakantie hebt ontmoet en waar je een goede klik mee voelde, maar wie je daarna nooit meer hebt gezien.

Een what if kan tevens een vreemde zijn die je op straat tegenkwam en waar je gelijk een aantrekkingskracht tot voelde. Of iemand die je hebt leren kennen en leuk vond, maar je was te verlegen om je ware gevoelens uit te spreken. Ook kan het een verboden liefde zijn, zoals je baas of de ex van een vriendin.

Een what if kan ook, zoals bij Emma en Dexter, een goede vriend zijn. Iemand die je als geen ander kent en met wie je een hechte en speciale band hebt opgebouwd. En omdat deze vriendschap zo kostbaar is, wil je hem niet op het spel zetten.

Over-romantiseren van je what if

Omdat een what if zich voornamelijk in je hoofd afspeelt, is de kans groot dat je deze persoon gaat romantiseren of zelfs over-romantiseren.

Wanneer je over-romantiseert, creëer je scenario’s in je hoofd over een persoon of situatie. Tijdens het over-romantiseren bedenk je interacties en gevoelens die tussen jou en de andere persoon plaatsvinden. Deze situaties vinden in de realiteit alleen helemaal niet plaats en het is dus allemaal verbeelding.

Over-romantiseren zorgt ervoor dat je mentaal niet in het heden aanwezig bent. Je denkt zoveel na dat je vergeet je wat echt is. Daarnaast schep je onnodige verwachtingen voor jezelf, de ander en de eventuele toekomstige relatie. Door in je hoofd de persoon of de relatie te romantiseren, kan de realiteit alleen maar tegenvallen omdat deze nooit hetzelfde zal zijn als in jouw fantasie.

Beslissingen uit het verleden leren accepteren

Volgens relatie-expert Wendy Strgar komen what if personen in ons leven omdat we het moeilijk vinden om te accepteren dat we bepaalde beslissingen in het verleden hebben gemaakt.

“Hoewel we vasthouden aan het idee van die persoon, is het in werkelijkheid een onvermogen om los te laten en jezelf te vergeven voor wat je in je verleden niet kon accepteren”, vertelt Strgar. Zo kan het bijvoorbeeld dat je spijt hebt omdat je jouw what if persoon lang geleden niet durfde te vertellen over je gevoelens.

Door te fantaseren over je what if, ben je niet aanwezig in het leven waarin je leeft en de persoon met wie je bent. In plaats van fantaseren, is het volgens Strgar verstandiger om energie te besteden aan mensen die daadwerkelijk in je leven zijn.

Dagdromen kan leuk zijn, maar aan het einde van de dag zijn het echte leven en de mensen om je heen, wat telt.

Zie je je geliefde als je beste vriend? Dit betekent dat voor je relatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️