Maartje Vis
Maartje Vis Welzijn 19 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Test jezelf: heb jij échte vrienden?

Deze test verandert je kijk op vriendschap en zorgt ervoor dat je erachter komt wie je echte vrienden zijn.

Vaak denken mensen dat ze veel echte vrienden hebben. Weinig real ones in je leven hebben, lijkt namelijk niet op iets heel positiefs. Toch is dat niet zo zwart wit. Veel vriendschappen, kan ook zorgen voor minder intense vriendschappen. Terwijl je met één vriend heel close kan zijn.

De vragen die je jezelf hoort te stellen om erachter te komen of je echte vrienden hebt

Om erachter te komen hoe intiem jouw vriendschappen zijn, zijn er vragen die je kunt stellen.

Als je deze vragen aan jezelf stelt, kom je er misschien achter dat je maar een paar echte vrienden hebt of misschien wel helemaal geen. Dit is niks om je voor te schamen of een reden voor paniek, maar daar komen we later op terug.

Stel jezelf de volgende vragen om erachter te komen of je échte vrienden hebt.

1. Wat is iets wat de meeste vrienden van je niet begrijpen aan jou?

Misschien kom je tijdens het stellen van deze vraag er wel achter dat er dingen zijn die je verborgen voor ze houdt. Je bent bijvoorbeeld bang dat ze iets niet begrijpen en daardoor houd je het liever geheim.

2. Naar wie kan je gaan als je zelf een fout maakte en nu dealt met vervelende consequenties?

Als een groot deel van de wereld de rug naar je zou toekeren, zou er iemand zijn die jou nog steeds ziet als de persoon die je echt was en niet als de weirdo of loser zoals de maatschappij jou nu ziet? Sta er bij stil wie jou nog steeds liefde en affectie zou geven, ondanks je schuldig bent van iets. Dat kan helpen om erachter te komen wie je echte vrienden zijn.

3. Naar wie zou je kunnen gaan als er een groot probleem in je relatie is?

Misschien heb je wel een affaire of denk je erover na om die te starten. Het kan ook zijn dat de liefde tussen jullie gedoofd is, doordat jullie kinderen gekregen hebben. Met wie zou je dit soort kwesties over de liefde kunnen bespreken?

4. Met wie kan je echt je onzekerheden of moeilijkheden bespreken op het gebied van seks?

In de meeste delen van onze wereld lijken we heel open te zijn op het gebied van de liefde. Op het gebied van ons erotische leven zit dat soms net wat anders. Hoe zou die ene persoon reageren als je met diegene je verlangens deelt die afwijken van wat we ‘normaal’ vinden in de slaapkamer?

4. Wie vind ‘de idioot’ in je leuk?

Iedereen kan de gevoelige versie van jou leuk vinden, maar hoe zit dat met die idiote kant van je? De kant van jezelf die ‘s nachts laat opblijft om stomme dingen te doen, elke keer onhandig drinken over zich heen laat gooien of die rare dingen tegen zichzelf zegt om rustig te blijven.

Als je je comfortabel bij iemand voelt om ook dit soort dingen te uiten bij diegene, kan dat er ook op wijzen dat dit een echte vriendschap is.

Echte vrienden: de waarde aan het begrip ‘vriendschap’

Denk rustig over de vragen na of schrijf deze in je journal om jouw gedachtes over de verschillende mensen in je leven te ordenen. Het kan zijn dat je nu anders naar vriendschappen bent gaan kijken.

Misschien ben je de vriendschappen die je hebt na deze analyse juist extra gaan waarderen, maar het is ook zeker mogelijk dat je je juist beseft dat je minder echte vrienden hebt dan dat je in eerste instantie dacht.

Veel van ons zitten in dezelfde positie. Hoe meer mensen dit realiseren, hoe meer we kunnen stoppen met doen alsof vriendschap iets is wat heel normaal is. Op deze manier maken we onszelf los van het beeld wat we nu van vriendschap hebben en dat kan ervoor zorgen dat we onszelf minder geïsoleerd voelen.

Op een dag zijn we dan meer ready om een vriendschap te bouwen die aan de naam vriend/vriendin écht waarde hecht.

Hoe houd je van iemand zonder de angst om gekwetst te worden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️