Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 31 jan 2024
Leestijd: 11 minuten

De wijsheid en wetenschap achter het hart: Tess Keijzer deelt hoe hartintelligentie je kan versterken

Tess Keijzer is de #1 hartintelligentie en heart leadership expert van Nederland en een premium leiderschapscoach die leeft en leidt vanuit haar hart. Want je hart volgen, dat is hetgeen waardoor je authentiek bent.

Door meer vanuit je hart te leven kun je je impact vergroten, het is de sleutel naar jouw intuïtie. Als jij je weer connect met jouw hart, ben je in staat om te groeien. Je laat je niet tegenhouden door externe factoren, maar leeft vanuit intrinsieke waarden.

Tess keijzer over hartintelligentie

Tess volgt van nature haar hart, maar weet ook hoe het is om verwijderd te raken van haar essentie. Hieruit werd wel iets moois geboren: haar missie om meer hart in deze wereld te brengen. Dat doet ze op diverse manieren, door een online academy, lezingen en retreats, maar nu ook heel laagdrempelig en voor iedereen: met een boek. Op deze manier deelt Tess Keijzer haar kennis over hartintelligentie met iedereen die weer meer wil leven vanuit zijn of haar hart.

Dit is jouw eerste boek, wat was de drijfveer om dit boek te schrijven?

“Ja! Dit is mijn eerste boek. Als jong meisje was ik al een enorme boekenwurm, ik verslond met gemak vier boeken per week. Dus boeken zitten in mijn hart. Tijdens mijn studie Psychologie, waarin ik zoveel moest lezen, bekoelde die liefde tijdelijk. Maar de afgelopen jaren kwam het idee om een boek te schrijven steeds weer terug in mijn gedachten en hart. Ergens in 2021 zei iemand tegen mij: ik zie dat jij een boek schrijft. Dat resoneerde diep bij mij en ik wist dat het waar was. Zo heeft dat idee zich steeds meer gevormd.

Dit boek heb ik geschreven omdat ik geloof dat er behoefte is aan een nieuwe vorm van leiderschap in een tijd die een steeds individualistischer karakter krijgt. Een tijd waarin digitalisering en artificiele intelligentie een vlucht nemen, waarin veranderingen sneller gaan dan ooit. Het zijn aspecten die ons triggeren om vooral in ons hoofd te zitten, in overlevingsmodus te raken en vooral te vertrouwen op ratio, logica en analyse. Terwijl er een bron van intelligentie is die veel verder gaat dan dat. Die bron van intelligentie is ons hart.

In mijn boek link ik de wetenschap van hartintelligentie, de kracht van het brein en leiderschap met elkaar in het Hart Leiderschap Model. Het is een boek voor leiders, visionairs, thought leaders en change makers; mensen die weten dan wel voelen dat het tijd is voor verandering.

Het is een model dat ik teach in mijn 1:1 programma´s, de online Heart Leader Academy en de Heart Leadership Retreats en dat enorm resoneert bij de deelnemers. Het haalt je uit de ratrace, brengt persoonlijke vervulling en het geeft richting om op een krachtige manier te leiden, impact te hebben en resultaten te behalen.

Het werd tijd om deze visie nog breder te gaan delen zodat veel meer mensen kennis kunnen maken met hart intelligentie en hart leiderschap zodat ze het kunnen integreren in hun leven en werk! Daarom schreef ik mijn eerste boek: Moedig Leiden vanuit je Hart”.

Kan jij helder uitleggen waarom het hart ook wel het tweede brein is?

“Waar lang gedacht is dat ons brein vooral informatie naar het hart zendt, kwamen onderzoekers er in de jaren 70 achter dat dat andersom is: het hart zendt meer informatie naar het brein. In de jaren 90 noemde neurocardioloog Dr. Armour voor het eerst de term heart-brain.

Hij ontdekte dat er 40.000 neurale cellen in het hart aanwezig zijn die een complex netwerk vormen. Het is een klein brein in het hart. Het heeft een eigen geheugen en ook neurale plasticiteit.

Ons brein gebruikt vervolgens de signalen die het krijgt van het hart om bepaalde processen in gang te zetten. Denk aan belangrijke processen zoals ons zenuwstelsel, spijsvertering, hormonale processen en ook of we wel of niet in overleving schieten.

Dat laatste is een belangrijke want in deze tijd met zoveel verandering en onzekerheid over de toekomst kunnen we snel in angst of onzekerheid schieten, misschien raken mensen gefrustreerd, voelen ze jaloezie of competitie en machteloosheid. Dat zorgt voor incoherentie in ons hart en dat zorgt er voor dat we in een staat van stress raken.

Die incoherente signalen vanuit het hart worden naar het brein gestuurd en het brein schiet in overleving en gaat meer cortisol produceren. Dat werkt uiteindelijk uitputtend en destructief op onze mentale, emotionele en fysieke gezondheid.

Wanneer je hart coherent is, dan ontvangt het brein die coherente signalen en gaat het juist meer DHEA aan maken. Een hormoon dat regenererend werkt, ook wel het vitaliteit of anti-aging hormoon. Je brengt je hart in coherentie door gevoelens te activeren van dankbaarheid, liefde, compassie, waardering, vreugde, enthousiasme en tevredenheid. Dit zijn emoties die je meer energie geven.

Daarnaast gaat het brein wanneer je in een hart coherente staat bent het higher processing gedeelte gebruiken: het heldere gedeelte van het brein. Je komt in een staat van zijn waarin je creatief bent, authentiek durft te zijn, je probleemoplossend vermogen is on fire, je voelt je vervuld en je bent veerkrachtig. Je bent verbonden met je intuïtie. Dit is de staat waar je toegang hebt tot de intelligentie en wijsheid van je hart. Het is een krachtige staat van zijn, die we ook wel een high-performance staat kunnen noemen. Je bent in een flow en je hebt een hoger bewustzijn.”

Kan hartintelligentie je zichtbaarder maken als je het gevoel hebt dat niemand je ziet?

“Wanneer je het gevoel hebt dat niemand je ziet, ervaar je zeer waarschijnlijk gevoelens van onzekerheid, misschien angst of schaamte. Mogelijk heb je ook slachtoffer gevoelens. Dat zijn allemaal gevoelens die zorgen voor een incoherent hart ritme.

Die incoherente signalen gaan naar het brein, die neemt het brein waar als stress en dan schiet je in je overleving mechanismen. Je maakt veel cortisol aan. Dus misschien bevries je, ga je verstoppen, onzichtbaar maken, vluchten of het kan ook een reactie geven als vechten en dat mensen juist heel dominant en aanwezig worden.

Wanneer je je hart coherent laat worden dan kom je in contact met de intelligentie van je hart, je brengt jezelf in een staat van flow. Dan zal je meer vertrouwen en moed ervaren, je durft jezelf te laten zien.

Niet voor niets komt het woord courage van het franse woord coeur dat hart betekent en dat heeft weer haar oorsprong in het Latijnse woord cor dat je waarheid vertellen betekent.

Dus wanneer je hart coherent is, zul je de moed ervaren om jezelf te laten zien en horen, je waarheid durven spreken en in lijn daarmee te acteren. Je durft dus zichtbaar te zijn!

Ook zal je in een hart coherente staat een andere energie uit stralen, eentje die aantrekkelijk is voor mensen om je heen. Een energie die magnetisch kan werken. Mensen kunnen letterlijk en figuurlijk niet meer om je heen!

Daarmee zullen oefeningen om je hart coherent te laten worden je enorm helpen om veerkrachtiger te zijn, meer vertrouwen en rust te ervaren, meer liefde voor jezelf en het leven en dan voel je veel meer dankbaarheid voor wat er wél aanwezig is in je leven. Dat zorgt voor een positieve en opwaartse spiraal.”

Op welke gebieden stagneer je als je niet leeft of leidt vanuit je hart?

“Wanneer je vooral in je hoofd zit, vanuit ratio, logica en analyse leeft en leidt zul je veel blokkades en stagnaties bemerken. Of misschien merken mensen het niet eens zo, omdat het hun baseline is geworden, het is normaal geworden om op die manier te leven.

Allereerst krijgen mensen fysieke klachten, omdat de energie minder kan stromen. Daarnaast zul je ook emotioneel merken dat je vast kan komen te zitten, dat je bijvoorbeeld veel angst, onzekerheid, stress, frustratie, machteloosheid of zelfs depressie ervaart. Dit heeft natuurlijk impact op al je relaties en samenwerkingen.

Ook zullen mensen ervaren dat ze geen vervulling of voldoening ervaren, omdat ze niet de weg van hun hart volgen. Ze doen niet waar ze écht naar verlangen of behoefte aan hebben. Ze laten niet hun kwaliteiten of talenten zien. Met een leeg en onvervuld gevoel als gevolg.

Je ziet dit ook terug in het aantal burn-outs in Nederland, in 2022 waren er 1.6 miljoen mensen met burn-out klachten (bron: TNO).”

Wat merk je als je dit wél gaat doen?

“Je gaat veel meer vervulling en voldoening ervaren, je zit letterlijk en figuurlijk lekkerder in je vel. Je voelt je van waarde. Daarnaast zullen dingen veel moeitelozer gaan, wanneer we veel in ons hoofd zitten zijn we vaak erg gericht op acties en resultaat waardoor we hard gaan werken om dingen te bereiken. We doen dan vooral veel op wilskracht. Dat is uiteindelijk uitputtend.

Wanneer je de kracht en intelligentie van je hart gaat inzetten zul je veel meer flow ervaren, wanneer je je richt op je staat van zijn dan komen de acties als vanzelf. Wanneer je connect met de wijsheid en intelligentie van je hart dan komen inzichten en oplossingen naar je toe.

Je hebt impact op de mensen om je heen, mensen willen graag bij je zijn, hangen aan je lippen. Je hebt een impact die verder gaat dan enkel woorden, maar die mensen voelen en ervaren in hun hart.”

Is er veel voor nodig om vanuit je hart te gaan leiden?

“Eigenlijk niet, het gaat vooral over bewust en intentioneel contact maken met je hart. Het gaat er over om de gewoonte van jezelf te zijn te doorbreken, dus de patronen die je niet meer dienen en wel een automatisme zijn geworden heel bewust te doorbreken. Het is belangrijk om je heel bewust te worden van de overtuigingen en gedachten die je hebt die je in een staat van zijn brengen die je niet dient: onzekerheid, angstig, competitief, onvervuld, gefrustreerd, slachtoffer.

En die vervolgens bewust en intentioneel om te buigen naar overtuigingen en gedachten die je wel dienen, met emoties die energie genereren als gevolg: dankbaarheid, liefde, compassie, waardering, tevredenheid en zelfs gelukzaligheid!

Daar kunnen we écht voor kiezen! Wanneer je dat doet herprogrammeer je jezelf met nieuwe gedachten en gevoelens. Je kiest er voor om te leven in hart coherentie en te verbinden met de kracht en wijsheid van je hart!

Juist in tijden van uitdaging, waarin je op je best wil zijn, is die veerkracht van enorm belang. Dat je ondanks uitdagingen weer snel terug kunt bewegen naar innerlijke kracht. Die bron is je hart!”

De mooiste reactie die Tess Keijzer op het gebied van hartintelligentie ooit van iemand heeft gekregen?

“Over de jaren heb ik heel veel mooie reacties gekregen, één van de mooiste van het afgelopen jaar was van een vrouw die mee was naar het Heart Leadership Retreat, een jonge en ongelooflijk talentvolle leider. Op dag drie zaten we in de ochtend met elkaar in de tuin en we hadden een mooi gesprek, ze keek me aan en met tranen in haar ogen en ze zei: “Wow Tess, het is ongelooflijk wat ik hier heb meegemaakt, in anderhalve dag ben ik door dingen heen gebroken wat me in de afgelopen jaren met vijf psychologen niet is gelukt. Ik voel weer, ik voel mijn lichaam weer, ik heb het weer warm.”

Deze jonge vrouw was gewend en geconditioneerd om vooral vanuit haar slimme en knappe hoofd te leven, dat ze ongemerkt eigenlijk vooral in overleving zat, ze had het altijd koud en was uit contact met haar lichaam. Door de bewustwording van haar hart, door de hart coherentie oefeningen en hart meditaties die we deden, door bewust te worden van haar ademhaling had ze in hele korte tijd een enorme doorbraak.

Dit gesprek en wat ze met mij deelde, raakte mij diep in mijn hart. Het liet zien dat de verbinding met ons hart en haar intelligentie een ongelooflijke belangrijke schakel is in hoe goed we ons voelen en hoe we onszelf in onze liefdevolle en krachtige potentie brengen. Voor mij een enorme aanmoediging om dit werk en mijn visie nog breder te delen! En dus ook mijn boek Moedig Leiden vanuit je Hart te schrijven.”

Heb je een tip voor de BEDROCK lezer waardoor ze direct meer zelfliefde vanuit het hart ontvangen?

“Het allerbelangrijkste is om je hart weer of nog meer te openen door de energie naar je hart te laten gaan. Waar je je aandacht naar toe brengt, gaat je energie naar toe.

Om meer zelfliefde te ervaren, deelt Tess Keijzer enkele oefeningen die hartintelligentie stimuleren:

• Neem 5 à 10 minuten, zoek een rustige plek op en maak het jezelf comfortabel.
• Sluit je ogen. Maak je ademhaling dieper en langzamer dan normaal. Ongeveer 5 seconden in en 5 seconden uit.
• Breng je aandacht naar je borstgebied. Breng je focus naar je hart.
• Adem in en uit je hart. Visualiseer hoe je via je hart inademt en via je hart weer uitademt.
• Activeer een gevoel van liefde, compassie, dankbaarheid, waardering of tevredenheid.
• Vul je hele hart met dat gevoel. Sta het jezelf toe om de emotie helemaal te ervaren.
• Laat die energie vervolgens vanuit je hart door je hele lichaam stromen.
• Open rustig je ogen en observeer welke (subtiele) shift je ervaart in je staat van zijn.

Deze oefening is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van HeartMath Institute deelt Tess Keijzer met ons. Wanneer je een oefening als deze 3/4x per dag voor enkele minuten doet zal je al een enorm verschil gaan ervaren: je creëert een coherente baseline en verhoogt jouw hartintelligentie.

Tess Keijzer deelt alles over hartintelligentie

Ben jij benieuwd naar het boek “Moedig Leiden vanuit je Hart” van Tess Keijzer die als hartintelligentie en heart leadership expert waardevolle inzichten deelt? Je koopt het boek hier of op ManagementBoek.

Hoe je beter kunt luisteren naar je intuïtie (en niet naar je ego)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️