Maartje Vis
Maartje Vis Welzijn 21 sep 2023
Leestijd: 6 minuten

Dit zijn de behoeftes die verschillende vormen van yoga kan vervullen

Yoga staat vooral bekend als de beoefening om rust te creëren in je hoofd en lijf, maar het kan je echter op veel meer gebieden helpen. Hierbij de vormen van yoga en wat ze voor jou kunnen betekenen.

Naast de rust die yoga je kan geven, kan het je nog veel meer brengen. De beoefening ervan kan je weer energie geven, maar als je teveel energie hebt, kan het je ook afremmen. Het kan pijnklachten tegengaan en zelfs je conditie helpen opbouwen.

De werking is wetenschappelijk aangetoond en steeds bekender aan het worden.

Verschillende behoeften vervullen met diverse vormen yoga

Esther Goercharn richtte 17 jaar geleden de yogastudio ‘Solide yoga en vitaliteit’ op in Wateringen. Sinds een jaar focust ze zich meer op de therapeutische kant van yoga. In dit artikel gaan we in op de verschillende gebieden waarbij yoga iets voor jou kan betekenen aan de hand van de kennis en ervaring van Esther.

Esther heeft veel verschillende mensen haar yogapraktijk zien inlopen. Naast de rust waar zij op zoek naar waren, hebben de lessen nog meer behoeften gevuld van deze mensen.

Yoga voor flexibiliteit

De basisvorm van yoga waar alles uit is ontstaan, is de Hatha yoga. Het is een statische vorm waarin je je lichaam naar alle richtingen beweegt. Het versoepelt heel je lichaam. Gemiddeld heeft deze vorm van yoga ongeveer 15 oefeningen per les die je in een flow herhaalt.

Mensen die zichzelf soepel willen houden naarmate ze ouder worden, zijn op hun plek bij Hatha Yoga.

Veel mensen vinden het heerlijk om hun lijf alle kanten op te bewegen, maar wel op een rustig tempo. Yoga is ook makkelijk aanpasbaar, last van je knieën? Dan pas je jouw flow daarop aan!

Yoga voor meer kalmte

Mensen kunnen ook naar yoga gaan om kalmer te worden en energie kwijt te raken. Voor hen zijn de dynamische vormen meer geschikt, zoals Vinyasa Yoga, Ashtanga yoga en poweryoga.

“Je ziet vaak dat mensen die mee doen aan dynamische vormen graag een uptempo les wensen om het teveel aan energie kwijt te raken of juist weer te krijgen. Met dynamische vormen aan yoga stook je eigenlijk een vuurtje op om warmte te creëren waardoor je soepeler kunt bewegen van de ene naar de andere houding en zo gemakkelijker een teveel aan energie afvoert of juist verkrijgt”, vertelt Esther.

Yoga voor je mentale gezondheid

Yin Yoga is een herstellende vorm van yoga die je echt met je aandacht naar binnen brengt. Het zijn oefeningen waarmee je weer in je lijf komt.

Het kan zijn dat je bepaalde klachten hebt, maar niet goed weet waar ze vandaan komen. Met deze vorm van yoga kun je er achter komen wat er mentaal in je hoofd speelt.

“Omdat je langdurig in een houding zit, word je ook uitgedaagd om naar binnen te keren met je aandacht”, zegt Esther.

Ook Hatha Yoga is een geschikte vorm hiervoor.  Het tempo ligt laag en daardoor heb je meer tijd om te voelen wat de oefeningen met je doen.

Yoga voor rust én energie

Yoga Nidra is een vorm van yoga waar je leert om al je spiergroepen diep te ontspannen. Het woord ‘Nidra’ betekent slaap. Het is een hele passieve vorm waarbij je voornamelijk ligt.

“Deze vorm van yoga heeft bijna dezelfde functie als een powernap. Eén yogales Nidra staat namelijk gelijk aan 4 uur slaap. Dat is onderzocht”, vertelt Esther. “Zo diep leer je dus ontspannen.”

Naast Yoga Nidra, haal je ook veel rust uit Yin Yoga. Vooral voor mensen die de behoefte voelen om de drukte van heel de dag los te laten. Echt even in het moment te zijn en letterlijk in hun lijf in te dalen en naar binnen keren.

Yoga voor sporters en mensen die conditie op willen bouwen

Voor mensen die liever het sportieve deel opzoeken om te ontspannen, zijn dynamische vormen van yoga geschikt. Hierbij focus je op kracht, vitaliteit en energieopbouw.

“Sporters vinden het vaak fijn om dynamische vormen te doen, omdat ze tijdens het sporten vaak met kortere spieren te maken krijgen, zeker als ze met krachttraining werken. Met yoga verleng je de spieren juist meer. Dat is een mooie tegenhanger”, licht Esther toe.

Bij Yang Yoga verbind je de houdingen waardoor er een bepaalde flow ontstaat. Dat brengt je in beweging en dat werkt hartslag verhogend. Je hebt er kracht bij nodig.

Deze vorm kan je ook combineren met Yin Yoga, ook wel Yin/ Yang Yoga. Volgens Esther vinden mensen deze variant ook heel fijn, omdat je van beide werelden wat hebt. Je pakt de kalmte en de rust mee, maar je hebt ook het gevoel dat je in beweging bent.

Andere dynamische vormen van yoga, zijn de Ashtanga yoga, flow (ook wel Vinyasa) yoga en poweryoga.

Om te werken aan je conditie, zijn de flowvormen van yoga geschikt. Bij deze vorm bouw je op om met steeds meer met kracht te gaan werken.

Esther noemt yoga liever geen sport. “Wij noemen het eigenlijk geen sport, omdat je met sport vaak een element hebt van competitie en prestatiegericht zijn. Je verwacht dan iets van jezelf, waardoor je een bepaalde spanning in je lijf creëert en dat maakt je niet vrij”, legt ze uit.

Vrij kunnen bewegen is één van de belangrijkste dingen in yoga, want anders creëer je stress door er een prestatie aan te plakken.

Mensen die kwaaltjes en pijnklachten willen tegengaan

Yoga Nidra kan naast energie geven, ook je pijnklachten tegengaan.

“Het is een hele fijne vorm, omdat het mensen die bijvoorbeeld pijnklachten hebben helpt te ontspannen. Op het moment dat je pijn hebt, ga je je spieren aanspannen. Dan wil je ze weer ontzien. Door juist in de ontspanning te gaan, kun je chronische pijnklachten wat beter handelen”, zegt Esther. Het is ook een geschikte vorm voor mensen die moeilijk in slaap kunnen komen.

Yin Yoga is een yogavorm die vooral werkt op het gebied van de bindweefsels. Er zijn veel vloeroefeningen, zittend of liggend. Je doet maar circa vijf oefeningen per keer. Met behulp van ondersteuning, zoals kussens, houd je die aan. Daardoor versoepelen de bindweefsels.

Daarnaast is het een meridiaan vorm. Meridianen zijn energiebanen die door het lijf lopen. Door langdurige strekkingen maak je blokkades daarin vrij. Dat maakt dat er een algemene betere doorstroming ontstaat.

Do-in yoga is ook een meridiaan vorm die zich focust op de gezondheid en vitaliteit. Dru yoga is overigens goed voor mensen die last hebben van gewrichtskrachten.

Yoga is voor iedereen

Yoga kan dus op meerdere gebieden iets voor je betekenen. Het is voor iedereen, maar volgens Esther wordt dat beeld niet altijd geschetst.

“In de commercie wordt yoga steeds vaker gebruikt. Op zich heel positief, maar soms werkt het ook drempelverhogend”, legt ze uit.

Denk aan turners of mensen die yoga zwaar bevorderd beoefenen die in de media ingewikkelde houdingen laten zien.

“Het geeft een onwerkelijk beeld. Het lijkt bijvoorbeeld alsof je al lenig moet zijn, maar dat is niet zo. Laat je dus niet beïnvloeden door de gevorderde houding die je op tv ziet, want yoga is voor iedereen.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️