Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Reizen 10 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

De 7 mooiste wandelroutes van Nederland: lekker dichtbij huis

Wandelen is altijd een goed idee. Je krijgt frisse lucht, komt op de mooiste plekken en wandelen kent ook nog eens veel gezondheidsvoordelen. Zo krijg je er sterke spieren en botten van en werkt het bevorderend voor je geheugen. Waar we eerst nog weleens van hikes genoten in landen als Zwitserland en Noorwegen, zijn we door deze gekke tijden nóg meer aangewezen op ons eigen land. Gelukkig zijn er in Nederland genoeg mooie wandelroutes te ontdekken. 

Lange wandelroutes in Nederland nemen je mee langs verschillende provincies die elk hun eigen bijzonderheden en identiteit hebben.

Ook is er in ons eigen land meer dan genoeg mooie natuur te bewonderen en is het een stuk duurzamer om het vertier eens dichterbij huis te zoeken. Dit zijn de 7 mooiste langeafstand wandelingen van Nederland:

1. Floris V-pad

Het historische Floris V-pad (245 km) loopt van Amsterdam tot Bergen op Zoom en bestaat uit 13 etappes tussen de 12 en 24 km. Onderweg kom je langs de molens van Kinderdijk, de Loosdrechtse Plassen en de vestingstad Willemstad. Leuk: de helft van het Floris V-pad bestaat uit natuurweggetjes die speciaal voor wandelaars zijn opengesteld.

2. Friese Woudenpad

Het Friese Woudenpad (147 km) doorkruist heel Friesland: het begint bij Lauwersoog en eindigt in Steenwijk. In 14 etappes die tussen de 15 en 21 km zijn, kom je langs de mooiste nationale parken: Friese Wouden, Weerribben, Lauwersmeer en de Friese Wold. Ook loop je door de historische stadjes Wâlden en Dokkum. Genoeg natuur en cultuur om van te genieten dus!

3. Grenslandpad

Het Grenslandpad (372 km) loopt langs de grenslijn met België en steekt deze ook een paar keer over. Aan de bouwstijl van de gebouwen kun je meestal meteen zien dat je bij zuiderburen beland bent. Doormiddel van 21 etappes tussen de 6 en 24 km loop je van Sluis naar het witte Limburgse dorpje Thorn.

4. Grote Rivierenpad

Het Grote Rivierenpad (267 km) is een samenvoeging van het Lingepad en het Oeverloperpad. Zoals de naam doet verraden kom je langs een aantal rivieren: Oude Maas, Nieuwe Waterweg, Lek, Linge en Waal.

Even een ommetje maken? Zo haal je nóg meer uit je dagelijkse wandeling

Je begint de tocht in Hoek van Holland aan de Noordzee. Via 15 etappes kom je door de imposante haven van Rotterdam, doorkruist je de Betuwe en eindig je in Kleve in Duitsland.

5. Hertogenpad

Het Hertogenpad (238 km) neemt je mee door het prachtige Brabantse land. Je begint in Breda en eindigt in Roermond. In 12 etappes kom je langs gezellige Brabantse dorpjes en wonderschone natuurgebieden zoals de Loonse en Drunense duinen, de Maashorst en de Groote Peel.

6. Marskramerpad

Lang geleden liepen marskramers dit pad (372 km) al langs handelssteden als Deventer en Amersfoort op hun koopwaar aan te bieden. Nu kun je dezelfde weg afleggen in 20 etappes. Hierbij start je in het historische Amersfoort, kom je door de bruisende studentenstad Leiden en eindig je op het strand bij Den Haag.

7. Pionierspad

Met het Pionierspad (200 km) loop je in 11 etappes van Steenwijk naar Muiden. Een heuse tocht door bossen en moerassen afgewisseld met uitgestrekte lage vlaktes. Je komt over verscheidene onverharde paadjes langs sloten en akkers. Ook loop je door het pittoreske Giethoorn en bezichtig je het Muiderslot.

Genoeg redenen om op wandelavontuur in eigen land te gaan dus!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️