Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 11 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom een gezonde dosis narcisme geen kwaad kan

Narcisme is een term waar we allemaal wel eens van gehoord hebben. Vaak zetten we het in een negatief daglicht, maar is dit wel terecht? Dit is waarom een gezonde dosis narcisme juist goed voor ons is.

De term ‘narcisme‘ wordt vaak verkeerd begrepen, geeft The School Of Life aan. The School Of Life geeft mensen kennis over thema’s binnen onder andere de psychologie en filosofie.

Waarom we narcisme nodig hebben

Bij narcisme hebben we een bepaald beeld. Als we aan een narcist denken, zien we iemand voor ons die zichzelf heel geweldig vindt en geen empathie toont.

Alleen vergeten we dat narcisme juist een belangrijk kenmerk bevat wat ieder mens zou moeten hebben: zelfvertrouwen.  Als je jezelf niet leuk vindt, geef je jezelf ook niet de ruimte om te groeien.

Een gezonde dosis narcisme kan daarom geen kwaad. Het is ook iets waar mensen behoefte aan hebben: het gevoel dat we een plek op de wereld innemen waar we echt recht op hebben. De mensen die vroeger met liefde voor ons gezorgd hebben, geven ons bevestiging voor die plek.

De keerzijde van niet ‘narcistisch’ durven zijn

Omdat we niet egoïstisch over willen komen, missen we het belang van zelfvertrouwen wat we krijgen door van onszelf te houden.

Als we niet voldoende goedkeuring ontvangen, voelen we onszelf niet genoeg op het gebied van status, looks of intelligentie. Als dat gebeurt, blijven we onszelf bezighouden met onze tekortkomingen.

We zijn bijvoorbeeld kwetsbaar voor kritiek of we blijven bij een partner die niet genoeg bevestiging geeft dat je er mag zijn. Je belandt dus eigenlijk in een negatieve spiraal.

Een gezonde dosis narcisme

Iedereen voelt de behoefte om gewaardeerd te worden en dat gevoel mag er ook zijn. Je mag liefde ontvangen van anderen en je mag jezelf ook liefde geven. Uiteindelijk is niemand er mentaal op achteruit gegaan door te veel liefde te ontvangen, maar te weinig wel. Laten we onszelf daar aan herinneren.

A Strange Love Affair with Ego op CineMember: een frisse kijk op narcisme en ego

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️