Leonie Collombon
Leonie Collombon Reizen 11 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom je linea recta een reisje naar één van de Blue Zones wilt boeken

Mensen die in de zogenaamde Blue Zones wonen worden niet alleen ouder, maar zijn volgens onderzoek vooral gelukkiger. Van hun levensstijl valt veel te leren en dat maakt deze bestemmingen perfect voor een reisje.

Wie aan zijn of haar mentale gezondheid wil werken, kiest er vaak voor om er even tussenuit te gaan. Een lange of korte vakantie kan precies zijn wat nodig is om weer tot rust te komen en om dingen op een rijtje te zetten. Ben je op zoek naar een plek waarbij je gezondheid écht op de eerste plek staat, dan is een reis naar de Blue Zones precies wat je zoekt.

Op reis naar de Blue Zones

Volgens Airbnb gingen dit jaar al meer dan dertigduizend mensen je voor: zij boekten een accommodatie in een van de zogeheten blauwe zones waar mensen op een zowel psychische als fysieke manier gezond oud worden. Auteur en onderzoeker Dan Buettner ontdekte deze zones voor het eerst en anno 2023 onderzoekt hij nog altijd waarom mensen hier zo gezond blijven.

Het heeft volgens hem allemaal met een bepaalde levenswijze te maken, waarbij gezondheid voorop staat. Dat uit zich in gevarieerde voeding, genoeg beweging en volop rust. De mensen op deze plekken leven over het algemeen in een rustig tempo -en dat zorgt er uiteindelijk voor dat ze lang en gezond leven.

In het altijd gejaagde Nederland willen we daar maar wat graag van leren, blijkt wel uit de cijfers van Airbnb. Vakantiewoningen op deze bestemmingen stijgen namelijk elk jaar in populariteit. Naar welke van de Blue Zones gaat jouw volgende reis?

Op reis naar de blauwe zones

Wij delen enkele Blue Zones en de mooiste plekken om te logeren.

  • Ikaria, Griekenland: aan de Griekse kust vind je het eiland Ikaria, waar één op de drie inwoners ouder dan negentig wordt. Het mediterrane dieet en de schone zeelucht worden onder andere als oorzaak genoemd. Verblijf op een authentieke boerderij of kies voor minimalistisch en rustgevend.
  • Okinawa, Japan: op een van de grootste Japanse eilanden staat het buitenleven centraal, en dat ervaar je als reiziger compleet in deze boomhut of in een villa met groen uitzicht.
  • Nuoro, Sardinië, Italië: familie gaat boven alles, als je het de bewoners van Nuoro vraagt. Dat de inwoners van dit gebied zo oud worden, is dan ook te danken aan onderlinge toewijding, zorg en liefde. Wil je van deze gemeenschap leren, dan is verblijven in een traditioneel familiehuis essentieel.
  • Nicoya, Costa Rica: in deze blauwe zone focust men zich op positiviteit en het rustige leven. Begin je de dag met een duik in het zwembad of ga je voor een ochtendwandeling in de jungle?
  • Loma Linda, Californië, Verenigde Staten: plantaardig eten en veel bewegen, dat is volgens de inwoners van Loma Linda hét geheim voor een lang en gelukkig leven. In een villa omringd door heuvels of huis met home fitness is die hoeveelheid beweging een eitje.

Naar welke van de Blue Zones zou jij willen reizen?

Het eeuwige leven? Dit is wat we kunnen leren van de zogenaamde ‘Blue Zones’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️