Leonie Collombon
Leonie Collombon Beweging 23 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Waarom laten we vrouwen niet sporten zonder alsmaar kritiek te uiten?

Mijn social media feeds stonden de afgelopen weken vol met filmpjes van bijzondere work-outs. Calorieën verbranden door te springen in elastische tuigjes, conditie opbouwen door fitnessballen om te toveren tot trommels… De eerste overeenkomst tussen die video’s: het waren vooral (of eigenlijk alleen maar) vrolijke vrouwen die hun lichaam bewogen. De nog veel opvallendere overeenkomst tussen de filmpjes: er stonden steevast reacties van verontwaardigde mannen onder. Waarom kunnen vrouwen niet gewoon sporten zonder kritiek?

Sporten zonder kritiek op vrouwen: daar wordt het hoog tijd voor

De eerste keer dat ik zo’n sportfilmpje zag, besteedde ik er weinig aandacht aan. Dat mensen aan hun gezondheid en conditie werken is altijd een goed idee, maar de work-outs an sich interesseerden mij persoonlijk weinig. Doorscrollen dus, zou je denken. Maar dat bleek niet voor iedereen een logische vervolgstap. Nadat eenzelfde soort video twee, drie, vier keer op mijn tijdlijn voorbij kwam, begon ik me af te vragen waarom ik opeens in dit algoritme was beland.

Al snel had ik door dat het alles met de commentaren te maken had. De filmpjes gingen namelijk stuk voor stuk viral. Niet omdat Instagram-gebruikers de vrouwen aanmoedigden, maar juist omdat er kritiek op het type work-out kwam. De negatieve commentaren kwamen voornamelijk vanuit de mannenhoek. Volgens tientallen mannelijke Instagram-gebruikers (waarvan een opvallend groot aantal een typische spiegelselfie in de sportschool als profielfoto had) kon men dit type cardio niet serieus nemen.

‘Vrouwen van middelbare leeftijd doen er alles aan om maar niet naar de sportschool te hoeven’ en ‘Hoezo vermijden vrouwen koste wat het kost de gewichten?’ waren reacties die ik veelvuldig las. En daar schrok ik van, want juist die fervente fitnessliefhebbers zouden moeten weten hoe belangrijk het is om een manier van beweging te vinden die bij je past. Precies wat de vrouwen in betreffende video’s al hadden gedaan, want of ze nou met stokken op die geïmproviseerde trommel sloegen of dansjes deden op een trampoline: ze zagen eruit alsof ze plezier hadden in de sport.

Over de drempel heen

Dat mannen (en een handjevol vrouwen) het nodig vinden om kritiek te leveren op deze work-outs, stemt verdrietig. Genoeg vrouwen moeten al een flinke drempel over om te sporten. Niet alleen omdat het er in drukke levens nogal eens niet van komt, ook omdat de typische fitnesshal aardig intimiderend kan overkomen. Er zijn niet voor niets talloze sportscholen door het hele land waar alleen vrouwen mogen komen sporten.

Daar blijven ze in elk geval weg van de beoordelende ogen, die liever hebben dat de vrouwen een dumbell of halter met gewichten erbij pakken. Waarom? Omdat dat volgens hen de beste manier van sporten is. Het moge duidelijk zijn dat ik het daar niet mee eens ben: de beste manier van sporten, is de manier die je volhoudt en leuk blijft vinden. Als ik in de toekomst weer zo’n filmpje tegenkom, zal ik niets anders doen dan applaudisseren voor de (gegarandeerd blije!) deelnemers.

Op deze 5 manieren creëer je meer tijd om te sporten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️