Leonie Collombon
Leonie Collombon Welzijn 9 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom je vaker een ‘brain dump’ zou moeten doen voor je naar bed gaat

Lig je regelmatig ‘s nachts wakker omdat je te veel nadenkt? Een ‘brain dump‘ zou weleens de oplossing kunnen zijn. Hierbij schrijf je alle gedachten van de dag op en ga je met een rustiger brein naar bed.

Het zijn dan misschien geen wetenschappelijk onderbouwde cijfers, toch wordt er regelmatig gezegd dat ons brein zo’n honderdtwintigduizend prikkels per dag te verwerken heeft.

In de Middeleeuwen waren dat er ‘slechts’ vijfentwintigduizend op dagelijkse basis. Social media, fulltime banen en een groter sociaal leven dragen allemaal bij aan die verhoging. Het zorgt ervoor dat we ‘s avonds met een propvol brein naar bed gaan. Verwerken we al die prikkels niet, dan kan dat in een verstoord slaappatroon resulteren. Menig psycholoog pleit daarom voor een regelmatige brain dump.

Een ‘brain dump’ voor het slapen gaan

Een brain dump is niets meer en niets minder dan alle gedachten die op dat moment in je omgaan op papier zetten. Hoewel deze techniek vaak wordt gebruikt rondom één specifiek onderwerp, is de dump voor het slapen gaan veel breder dan dat.

Er wordt hierbij gereflecteerd op de dag met als doel het brein te legen. Een brain dump kan op meerdere manieren worden aangepakt. Wie van lopende verhalen houdt, kan kiezen voor een dump in de vorm van een dagboekfragment, terwijl een ander misschien meer van lijstjes houdt. Ook het opschrijven van steekwoorden of het beschrijven van gebeurtenissen gelden als een dump.

Auteur Ellie Middleton vertelt aan het Britse Stylist hoe zij het doet. Omdat een brain dump voor haar orde aan het einde van de dag brengt, pakt ze het gestructureerd aan. “Ik schrijf als eerste drie dingen van de dag op die me lieten lachen. Daarna maak ik een to do-list voor de volgende dag. Vervolgens schrijf ik alles op waar ik aan moet blijven denken, maar wat niet per se de dag erna hoeft, en dan doe ik nog een algemene dump waarin ik alle ideeën opschrijf waar ik later nog naar kan kijken.”

De voordelen van een ‘brain dump’

Middleton ervaart in haar dagelijkse leven veel voordelen sinds ze haar brein ‘s avonds leegt. Het zorgt niet alleen voor meer dankbaarheid, maar ook voor meer structuur en een goed begin van de nieuwe dag. Die persoonlijke ervaring wordt ondersteund door wetenschappelijke onderzoeken. Brain dumps en journaling zouden voor een betere mentale gezondheid zorgen, mede doordat het voor meer bewustzijn zorgt.

Maar er zijn meer voordelen: volgens onderzoek uit 2021 zorgt het opschrijven van je gedachtes voor een beter geheugen en in 2002 werd al bewezen dat het kan helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen. Al gaat het bij deze onderzoeken niet specifiek over het moment voor het slapen gaan: het moge duidelijk zijn dat je gedachten neerpennen veel, heel veel voordelen heeft.

Overprikkeld en hoogsensitief? 5 tips om jezelf te beschermen tegen prikkels

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️