Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 16 mrt 2017
Leestijd: 4 minuten

Waarom ik mijn relatie en social media gescheiden houd

Je relatie is pas écht als het Facebook Official is. De grootst mogelijke onzin als je het mij vraagt. Net als het idee dat het delen van zoetsappige selfies nodig is om te laten zien dat jullie het leuk hebben samen. Pics or it didn’t happen? Nou, dan is het maar niet gebeurd. Iedereen moet natuurlijk zelf weten wat hij of zij wél het wereldwijde web inslingert en wat niet. Maar van mij hoeft het allemaal niet zo, dat laten zien wat je doet, wanneer en met wie. Op mijn Facebook-tijdlijn staan vrijwel geen persoonlijke berichten en op Instagram heb ik om precies te zijn één foto waar ik samen met mijn vriend opsta. Vind ik genoeg.

Heeft een relatie met…

Een poll van BuzzFeed uit 2015 liet zien dat 40 procent van de twentysomethings weigert om zijn of haar relatiestatus op Facebook te zetten. En dat snap ik best. Nooit heb ik serieus overwogen om mijn relatie Facebook Official te maken. Niet omdat het een of ander groot geheim is, maar het hoeft nou ook weer niet aan de grote klok.

https://www.bedrock.nl/body-positivity-instagram/

De mensen die er toe doen, zoals mijn vrienden en familie, die weten het toch? En mocht de relatie ooit stranden, dan scheelt het een hoop gedoe als het nooit op Facebook heeft gestaan. Daarmee doel ik op nieuwsgierige mensen die opeens vragen gaan stellen, maar niet oprecht geïnteresseerd zijn.

Statusupdates

Soms verbaas ik me over de berichten die mensen posten over hun relatie. Negatieve berichten waarin persoonlijke problemen naar voren komen, of nog erger: waarin wordt uitgehaald naar de ander. Moet dat niet gewoon face to face besproken worden, zonder dat de halve wereld meegeniet? Ook overdreven blije berichten zou ik niet zo snel plaatsen.

Stel je plaatst een foto met je nieuwe vriend of vriendin met daaronder de tekst ‘nog nooit zo gelukkig geweest’. Buiten dat mijn maag er spontaan rondjes van gaat draaien (maar dat is persoonlijk), is het ook belangrijk om te bedenken of het andere mensen kan kwetsen. Had je hiervoor een andere relatie, dan zeg je dus indirect ook iets over je ex-partner.

Persoonlijke kiekjes

Het kan zo zijn dat je foto’s samen met je geliefde plaatst en daar verder niet echt over nadenkt. Gewoon, omdat je het leuk vindt om te delen met je vrienden. Ieder zijn ding. Maar er zijn ook koppels die foto’s op social media posten om de illusie te creëren dat álles aan hun relatie perfect is. De kijk-ons-eens-gelukkig-zijn-foto’s, terwijl ze dat in werkelijkheid helemaal niet zijn.

The Social Dilemma op Netflix brengt de waarheid achter social media aan het licht

Wat het probleem hierbij is? Als je niet gelukkig bent in je relatie, maar wel leuke foto’s van jullie samen plaats (en hier likes en comments op krijgt), dan probeer je eigenlijk andere mensen te overtuigen om jezelf te overtuigen. Je haalt bevestiging uit de reacties van anderen (‘wat zijn jullie leuk samen’), terwijl je die eigenlijk zou moeten zoeken bij je partner.

Lekker thuislaten, dat apparaat

Het laatste wat ik aan wil stippen is dat het erop lijkt dat sommige koppels meer aandacht hebben voor hun telefoon (en specifiek voor social media), dan voor elkaar. En dat is niet echt een positieve ontwikkeling. In een eerder artikel op Bedrock schreven we dat overmatig staren naar het beeldscherm van je telefoon niet alleen irritant is, maar dat het ook echt negatieve invloed heeft op onze relaties. Uit onderzoek van Baylor University in Texas blijkt bijvoorbeeld dat mensen die vaak op hun telefoon kijken vaker ruzie hebben met hun geliefde.

In restaurants is dit vaak pijnlijk zichtbaar. In plaats van dat stelletjes met elkaar lachen of een goed gesprek voeren, zijn beiden druk met hun telefoon in de weer. Niet bepaald gezellig. Pas wanneer het eten arriveert (en het haar in model is gebracht) komt er weer leven in de brouwerij. Even een foto maken, leuk voor op Instagram. #couplegoals.

Maar weet je wat me nou echt een couplegoal lijkt? Allebei je telefoon (en dus social media) thuislaten als je een avondje de deur uitgaat, zodat je écht kunt genieten van de tijd die je samen bent. Zonder virtuele pottenkijkers.

https://www.bedrock.nl/delen-social-media/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️