Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 7 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Waarom een mentale reset jou misschien wel uit die dagelijkse sleur haalt

Of het nou om je carrière of je persoonlijke leven gaat: soms lijkt er een sleur in te zitten die voor een ongelukkig gevoel zorgt. Misschien wel de oplossing, volgens coaches en psychologen? Een mentale reset.

Wie een mentale reset uitvoert, kijkt vanaf een helicopter view naar zijn of haar eigen leven. Door bewust te worden van waar je staat en waar je naartoe wilt, bereik je doelen sneller. Daarbij maakt het niet uit hoe je doel eruit ziet: dat kan simpelweg gelukkig(er) worden zijn of toewerken naar je droombaan.

Een mentale reset om doelen te bereiken

Als coach begeleidt Jitske Westra mensen die zo’n helicopter view uitvoeren. Dat doet ze in haar eigen praktijk, maar sinds kort ook met het resetpakket. Hiermee voer je zelf zo’n mentale reset uit aan de hand van vier opdrachten, die op elke plek en elk moment kunnen worden uitgevoerd.

Jitske: “Als eerste schrijf je op papier wat je allemaal hebt meegemaakt: zowel positieve als negatieve herinneringen komen aan bod. Dit wordt een soort tekening van je leven. Herken je daar een bepaald patroon in? Dat patroon kan bestaan uit heftige gebeurtenissen die buiten jouw eigen macht liggen, maar ook uit de manier waarop je daarmee omgaat.

Vervolgens bepaal je wat je waarden en normen zijn. Hoe kijk je naar het leven, wat vind je belangrijk? De derde stap is bepalen wat je met die normen en waarden wilt. Vind je duurzaamheid bijvoorbeeld belangrijk en moet dit ook in je werk terugkomen?  Als laatste visualiseer je met het resetpakket je leven over vijf jaar. Waar wil je dan staan en welke stappen kun je zetten om er te komen?”

Het is volgens de coach belangrijk om dit op te delen in kleine stappen. Je hoeft niet alles morgen te bereiken, maar bedenk welk klein ding je vandaag kunt doen om weer iets dichterbij te komen.

Bewuste keuzes maken

Die reset zit ‘m volgens Jitske in het maken van bewuste keuzes. Door je leven tot nu toe op een rij te zetten en op papier plannen voor de toekomst te maken, beseffen veel mensen wat ze al goed doen en wat ze juist anders willen.

Dr. Michael Rozen, directeur van het Cleveland Clinic Wellness Institute, onderstreept die kracht. Hij schreef zelfs een boek over de mentale reset. Hoewel hij zich in dat boek, genaamd This Is Your Do-Over, focust op gezonder leven, is het volgens hem toepasbaar op alle aspecten van het leven.

Zowel Jitske als Dr. Michael benadrukken dat je voor zo’n reset niet je hele leven overhoop hoeft te gooien. Het is eerder dat moment van bewustzijn waaruit kleine zaken veranderd kunnen worden.

Andere voordelen van een reset? Jitske ziet bij haar coachees in elk geval al verschil: die worden zelfverzekerder, komen rustiger hun dagen door en weten welke stappen ze moeten zetten om doelen te bereiken.

In een sleur terechtgekomen? Zó zorg je voor meer zingeving in je leven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️