Eva Spigt
Eva Spigt Betere wereld 15 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Vrouwelijke wijnmakers zijn in opkomst: we spraken met Made with Maude

Wijn drinken en tegelijkertijd iets goeds doen voor de wereld, het kán met Made with Maude. Deze wijnen hebben een missie. Wist je namelijk dat vrouwelijke wijnmakers maar een klein deel uitmaken van de wereldwijde wijnmakers? Dat terwijl ze prachtig verassende wijnen maken. Vrouwen hebben in deze industrie veelal te maken met gender ongelijkheid. Made With Maud wil deze vrouwelijke wijnmakers een podium bieden en nodigt je uit om te delen, inspireren en te verbinden.

Wij spreken met Maud Kleuskes, de founder van Made with Maude, over ondernemen en de ongelijkheid in de wijnindustrie.

Gelijkheid in de wijnindustrie

‘’Made with Maude is spontaan begonnen tijdens een gesprek over diversiteit, gelijkheid en de uitdaging van ongelijkheid waar veel vrouwen tegenaanlopen. Ook in de wereld van wijn. In Lissabon kwam ik terecht in de lokale bar Social B. Daar raakte ik in gesprek met Elias, een wijnrecesent met een passie voor het maken van wijn. Hij vertelde mij over de gender ongelijkheid in de wereld van wijn en hoe hij juist graag met vrouwelijke wijnmakers werkt.”

Een glaasje wijn bij de borrel is gezellig, maar wanneer drink je te veel?

”Hij vertelt mij over Patricia, een voorvechter voor eerlijke producten en prijzen in de mannen gedomineerde wijnwereld. Ze is wijnmaker en plaveit al meer dan 20 jaar een weg voor de generaties na haar. Ik wil haar helpen en al die andere vrouwelijke wijnmakers.’’

De reis naar Lissabon verandert zo in een trip waarin inspirerende vrouwen hun dromen najagen en op een positieve manier een bijdrage leveren aan een wereld waarin iedereen gelijk is.

‘’Diezelfde avond in Social B besluit ik om 2.000 flessen wijn van Patricia te kopen en dat is het startschot van een groot wijnavontuur. Voordat ik het weet, groeit het uit tot een missie. Made with Maude is geboren. A mission in a bottle.’’

Vrouwelijke wijnmakers met een verhaal

Op madewithmaude.com kan je diverse wijnen vinden, allemaal met een verhaal. Zo kan je meer te weten komen over de vrouwelijke wijnmakers maar ook over de purpose van Made with Maude. Momenteel wordt er gewerkt met 3 vrouwelijke topwijnmakers: Patricia, Marta en Claudia.

Voor Patricia Santos is duurzaamheid erg belangrijk. Ze geeft niet alleen om de natuur maar ook om de mensen waarmee ze werkt. Wat haar betreft is iedereen gelijk.

De impact van klimaatverandering op wijn (is er straks geen cabernet sauvignon meer?)

Marta Lourenco heeft het motto dat geen droom te groot is. Ze wil daarom een vintage champagne maken met Julie Cavil, de eerste vrouwelijke luxe champagnemaakster.

Made with Maude zonder alcohol

Genieten van een wijntje zonder alcohol? Ook daarvoor kan je bij deze webshop terecht. Begin dit jaar is de allereerste wijncollectie gelanceerd die helemaal alcoholvrij (0,5 procent) is. Gemaakt door Claudia Gomes. Ze maakt deze wijnen op traditionele wijze en op het laatst wordt de alcohol onttrokken voor een optimale smaakbeleving.

New York heeft nu een zero waste wijnbar en wij zijn fan

‘’In onze collecties geven we vrouwen alle ruimte om te maken wat ze willen. De ene keer met alcohol en de andere keer juist weer zonder. We breken barrières en gaan niet mee in eeuwenoude tradities. Niet hoe het hoort maar juist gemaakt met veel creativiteit en vrijheid. Met natuurlijk alle liefde,’’ aldus Maud.

Iets goeds doen voor de wereld en tegelijkertijd genieten van een bijzondere wijn? Bestel vanaf €9,95 een fles op Made With Maude.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️