Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Welzijn 27 okt 2018
Leestijd: 4 minuten

Een pleidooi voor vroeg opstaan (en met vroeg bedoelen we 06:00u)

Moeite om uit je bed te komen nu de winter nadert? Snappen we. Hebben wij ook last van. Maar het kan zó lekker zijn om vroeg op te staan. Om in alle rust je eerste meters al gemaakt te hebben als de rest van Nederland z’n wekker knorrig uitdrukt en zich nog eens omdraait. Nummer één regel om je ochtend beter te benutten is niet snoozen. Hoe lekker het ook is om nog even (een keer of 6) weg te dommelen, doe het niet! Volgens Hal Elrod, schrijver van The Miracle Morning, verzet je je elke keer als je op snooze drukt tegen je leven, en zeg je nee tegen je dag. Ha.

Succesvolle mensen snoozen niet. Apple CEO Tim Cook zit zelfs al om 04:30u achter z’n laptop mails te beantwoorden en op datzelfde tijdstip staat Michelle Obama al in de sportschool van het Witte Huis en doet Gwyneth Paltrow haar asana’s. Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour staat om 05:45u op de tennisbaan, schrijft De Standaard.

Onderzoek laat zien dat mensen die laat opblijven een hoger risico hebben op depressie. Nachtbrakers roken bovendien vaker, gebruiken meer alcohol, eten meer en leven minder gezond dan early risers.

De wetenschap is om: we slapen écht slechter bij volle maan

Creativiteit

Misschien is half 5 ietwat overdreven, maar de wekker zetten om 06:00u kan je leven echt veranderen. Als je zo vroeg wakker wordt, heb je álle tijd om rustig op te staan. Om met je partner de dag door te nemen, een koffietje te doen in bed, om na een frisse douche alvast je eerste creatieve slag te maken, je mail door te werken, het nieuws te checken, of een belangrijke meeting voor te bereiden.

Of je huis op te ruimen, een wasje te doen, te mediteren, zwemmen, hardlopen of naar de yogaschool. Als je dat doet terwijl de rest van de wereld nog slaapt, begin je je werkdag met een 1-0 voorsprong.

En vroeg opstaan komt naast je productiviteit ook je creativiteit ten goede. Comedian Mike Birbiglia vertelde bijvoorbeeld dat hij een hele film schreef in een koffietentje op vroege ochtenden. ’s Ochtends kon hij vrij schrijven voor zijn inner criticus wakker werd, zegt hij. Je flow wordt om 07:00u ‘s ochtends bovendien niet zo snel onderbroken door onverwachte mailtjes, telefoontjes of vragen van anderen.

Moeite met opstaan? Zo word je een ochtendmens

Ook Jeffrey J. McDonnell, professor aan de School of Environment and Sustainability van de University of Saskatchewan werkt op die manier aan zijn belangrijke papers.

“Ik word wakker, maak een espresso en schrijft tot ik niet meer kan, of totdat afleiding zoals e-mail of deadlines en meetings van de dag zich aandienen.” Zo ben je alvast een stap vooruit als je aan je dag begint en loop je niet meer achter de feiten aan. “In plaats van de frustratie die ik eerder in mijn carrière voelde,” schrijft hij, “ga ik nu – ongeacht hoe mijn werkdag verder verloopt – naar huis met een tevreden gevoel dat ik iets voor elkaar heb gekregen.”

Nachtbrakers

Voorwaarde voor dit alles is uiteraard wel dat je op tijd naar bed gaat en voldoende slaap pakt. En daar rammelt de theorie dan ook een beetje. Want als je vroeg opstaan erg moet forceren, ben je er misschien gewoon niet voor gemaakt. Het kan zijn dat jij aan het eind van de dag beter tot je recht komt. Dan krijg je misschien je creativiteitsspurt ’s nachts, als de rest al ligt te ronken.

De wetenschap is er in elk geval nog niet over uit, want er zijn genoeg studies die laten zien dat nachtbrakers juist de succesvollen zijn op de wereld.

Je kunt niet slapen? Tips om sneller in slaap te vallen

De kunst is om te zoeken wat voor jou werkt. Volgens slaapexpert en klinisch psychologe Jana Maes is het belangrijk om naar je lichaam te blijven luisteren. “Je lichaam blijft uiteindelijk wel de baas: niet iedereen slaagt er praktisch of biologisch in om vroeg te gaan slapen, en als je een nachtuil bent, dan is de kans klein dat je erin slaagt om je fris te voelen om vijf uur ’s ochtends. Je kunt het proberen, maar het blijft een kwestie van naar je lichaam luisteren,” zegt ze tegen De Standaard.

Psycholoog en ‘sleep doctor’ Michael J. Breus is het daarmee eens, en schreef in The Huffington Post: “Ik hoop dat de maatschappij de kracht gaat inzien van onze biologische slaappatronen, en mensen de mogelijkheid en flexibiliteit gaat geven werk- of schoolschema’s te creëren die daar beter bij aansluiten. Dat is een slimme, slaapvriendelijke strategie die goed zou zijn voor de algemene gezondheid en productiviteit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Een pleidooi voor vroeg opstaan (en met vroeg bedoelen we 06:00u)
Sluiten