Laura Saija
Laura Saija Psyche 21 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Aniek (29): ‘Ik kan niet meer dan drie vriendschappen onderhouden’

Vriendschappen onderhouden kan een grote opgave zijn. Zeker als beide vrienden een druk bestaan leven met een baan, een relatie hebben en misschien wel kinderen. Aniek weet hier alles van. Zij heeft drie vriendinnen en dat is voor haar genoeg. “Mensen die tientallen vrienden hebben, hebben geen échte vrienden”, zegt ze tegen BEDROCK.

“Naarmate ik ouder word, blijven er steeds minder vrienden over. Ik weet nog goed dat ik op de middelbare school barstte van de vriendinnen. Het was makkelijk, want we zagen elkaar iedere dag. Sindsdien beginnen er steeds meer vriendschappen te vervagen.

Vriendschappen onderhouden

Vooral nu ik een leeftijd bereik waarop vriendinnen een vaste relatie krijgen en ook kinderen, merk ik dat de vriendschappen moeilijk te onderhouden zijn. De intentie is er wel, maar vaak lukt het gewoon niet.

Met drie vriendinnen heb ik een hele hechte band, die spreek ik zeker wekelijks en soms wel dagelijks. Andere vriendinnen hoor ik op een gegeven moment niet meer. Ik merk ook aan mezelf dat hier geen ruimte voor is, want ik kan niet van tientallen vrienden op de hoogte blijven van hun dagelijkse leven.

Oppervlakkig

Ik geloof ook niet dat het kan. Mensen die tientallen vrienden hebben, hebben geen échte vrienden. Die hebben een oppervlakkige band met anderen. Volgens mij kun je nooit zulke diepe vriendschappen onderhouden met tientallen mensen.

Iemand die ik eens in de zoveel tijd op een verjaardag zie of alleen spreek in een groepsapp beschouw ik niet als een vriend. Ik vind dat vrienden van beide kanten interesse moeten tonen in elkaars leven. Niet alleen omdat zij elkaar toevallig zien of spreken.

Op een hand te tellen

Het is natuurlijk wel jammer dat mijn vriendschappen op een hand te tellen zijn. Soms probeer ik een afspraak te maken met een oude vriendin, maar dat eindigt toch altijd in een keer bijpraten en elkaar daarna een half jaar niet meer zien. Er is van beide kanten toch te weinig interesse.

Aan de andere kant ben ik blij dat ik drie goede vriendinnen heb waar ik alles mee kan bespreken. Je kunt wel zeggen dat ik mij rijk voel met de vriendschappen die ik heb. We hebben alles voor elkaar over. Of ik nou liefdesverdriet heb of een keer een klopboor moet lenen, we staan altijd voor elkaar klaar.”

Manon (32): ‘Ik heb geen vriendinnen meer’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️