Julia van Buuren
Julia van Buuren Psyche 20 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom het lastig is om vriendinnen te maken als 20-plusser (en zo lukt het jou wel)

Mensen zijn van nature sociale wezens en willen dan ook graag samen zijn met anderen. Vriendschappen zijn daarom een belangrijk onderdeel van ons leven, maar het kan lastig zijn om nieuwe vriendinnen te maken, zeker wanneer je ouder dan twintig jaar bent.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen wereldwijd veel waarde hechten aan vriendschappen én dat tijd en aandacht besteden aan vriendschappen zelfs je welzijn kan verbeteren.

Vriendinnen maken op school

Wanneer je jong bent, gaat vriendinnen maken eigenlijk vanzelf. Je gaat naar de peuterspeelzaal, basisschool, middelbare school ,vervolgopleiding en dagelijks bevind je je binnen een groep van leeftijdsgenoten. Vriendinnen maken was toen nog zó simpel.

Marianne Simons, gespecialiseerd in ‘levenslooppsychologie’ aan de Open Universiteit, beaamt dit. “Vriendschappen op de middelbare school ontstaan puur omdat je dingen met elkaar deelt. Je bouwt een stukje verleden op“, vertelt zij. Maar wanneer iedereen zijn eigen weg gaat, door het aangaan van een carrière of partner, wordt het lastiger om de vriendschap te onderhouden.

Vriendinnen maken kost tijd

Hoe ouder je wordt, hoe lastiger het is. Want je komt schoolvriendinnen niet meer elke dag tegen. En daarnaast kost het tijd om nieuwe vriendinnen te maken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het veertig tot zestig uur duurt om iemand als een vriendin te beschouwen. Goede vriendinnen duren tachtig tot honderd uur, en beste vriendinnen meer dan tweehonderd uur (!)

Tips: zo maak jij nieuwe vriendinnen

Merk je dat je meer behoefte hebt aan sociaal contact of graag nieuwe mensen wil leren kennen? Met deze tips wordt het een stuk makkelijker om nieuwe vriendinnen te maken.

Onderneem een activiteit

Onderneem een activiteit die je leuk vindt en sluit je aan bij een groep. Zoek bijvoorbeeld een sport of cursus die bij je past. Ook kun je vrijwilligerswerk gaan doen of je aansluiten bij een leesclub. Hier ontmoet je automatisch nieuwe mensen met dezelfde passie of interesse.

Stel jezelf open

Stel jezelf open voor nieuwe mensen. Praat bijvoorbeeld op een feestje met de mensen die je nog niet kent, in plaats van de bekenden. Zeg ‘ja’ tegen een uitnodiging die je normaal gesproken zou afslaan omdat je het te spannend vindt of omdat je denkt dat het niks voor jou is. Daarnaast kun je vaker benoemen dat je open staat voor nieuwe vriendinnen, want wanneer je het uitspreek in het universum kan het zomaar naar je terugkomen.

Ontmoet mensen online

Er zijn tegenwoordig veel apps waarop je een partner kunt vinden, maar ook apps waar het mogelijk is om nieuwe vriendinnen te maken zoals Bumble BFF of Badoo. En ook via social media kun je mensen vinden die dezelfde interesses hebben en daar een gesprek mee starten. Zo zijn er genoeg vrouwen die via een oproep op TikTok nieuwe vriendinnen zoeken. Wanneer je het lastig vindt om in real life iemand aan te spreken, kan dit een goed alternatief zijn.

@anniedepanni

iemand vriendinnen worden hit me up🤡🤡

♬ dance by deyluvkirby – KiRBY

 

Wees openminded

Het kan heel goed dat je graag nieuwe vriendinnen wil maken, maar dat je het gevoel hebt dat je niet de juiste mensen om je heen vindt. Het is daarom belangrijk om openminded te blijven. Het kan namelijk heel goed zijn dat je niet direct een klikt hebt met iemand, maar dat je wel een goede band en zelfs vriendschap kunt opbouwen. Schrijf mensen niet te snel af, vriendinnen zijn met iemand die juist anders is dan jezelf kan je leven alleen maar verrijken.

Zoek contact met oude vriendinnen

Je komt veel mensen tegen in het leven, het is daarom ook niet gek dat vriendschappen verwateren. Wellicht zijn er mensen waar je ooit bevriend mee was of goed contact had, die je al lang niet meer hebt gesproken, maar die je wél wil spreken. Ook hier kan social media bij helpen. Reageer bijvoorbeeld op iemand zijn story op Instagram en kijk of je weer in contact kunt komen.

Het is meestal helemaal niet persoonlijk dat het contact is verwaterd en dat ieder zijn eigen weg gaat. En heel misschien kunnen jullie wegen op dit moment in het leven weer samenkomen.

8 gewoonten van mensen die makkelijk vrienden maken

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️