Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 14 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Mijn vriend(in) is depri! Wat kan ik doen? Expert deelt tips

Grote kans dat je het meemaakt. Dat je zelf niet lekker in je vel zit, óf dat een vriend of geliefde door een burn-out, depressie, of andere donkere wolk heen moet gaan. Het voelt vaak heel machteloos als bijstander: want wat kun je doen als je vriend(in) depri is? Wat moet je zeggen? Of blijf je weg omdat het zo ongemakkelijk is?

Schrijfster en Illustrator Marieke de Goeij (van o.a. ‘Het Grote Depri Doe Boek’) maakte zelf heftige periodes van angst door.

Wat kun je doen als je vriend(in) depri is

Drie korte tips en fijne tekeningen waarmee je écht kunt helpen als een vriend(in) depri is.

1. Wees er gewoon wél als je vriend(in) depri is

In de tijd dat ik in mijn depressie zat, had ik ongelukkigerwijs twee vriendinnen die borstkanker hadden. Verschrikkelijk natuurlijk! Maar er viel me wel iets op: er stonden massa’s bloemen, kaartjes, en vers gemaakte lasagne voor de deur.

Ik had net zo veel lieve vrienden, maar toch merk je zó goed dat mensen mentale ziektes spannender vinden. En er minder kaartjes en mensen in je keuken staan. Dus mijn eerste tip: wees niet bang, en ben er gewoon wél. Stuur gewoon een appje, berichtje, of sta voor de deur. Je hoeft niet ‘het goede’ te zeggen. Als je maar niet wegblijft.

Een paar simpele dingen die je kunt sturen als je niet weet wat te zeggen:

  • “Ik weet niet wat ik kan doen of moet zeggen, maar ik leef echt heel erg met je mee.”
  • “Ik kwam dit kaartje/boek/… tegen en moest aan je denken. Weet dat je er niets mee hoeft. Maar als je maar weet dat je niet alleen bent. En ik aan je denk”.
  • “Vanaf vandaag stuur ik je gewoon elke dag een gekke foto. Want ik denk aan je, en voor mij ben je helemaal goed – hoe je je ook voelt!”.

2. Iets DOEN is belangrijk

Jij bent er als vriend of familielid niet om die kronkels in het hoofd op te lossen: daar heb je professionele hulp voor. Er is alleen wel iets potentieel fijners en leukers waar jij voor kunt zorgen: afleiding! Natuurlijk was het fijn om af en toe te praten, maar vaak werd het daar ook erger door. Heel even zeggen hoe het ging was genoeg. Om vervolgens gewoon iets te gaan doen. Zodat ik m’n negatieve gedachten éven kon vergeten.

Wat je volgens een neuropsychiater kunt doen tegen eenzaamheid

Mijn top activiteiten samen:

  • Samen schilderen van een muur, schuur of kastje
  • Werken in de tuin
  • Fikse wandeling in het bos of strand
  • Spelletjesavond
  • Een grote legpuzzel maken
  • Wekelijks samen een serie kijken
  • Tennisles of sportavond

Gewoon mee-eten, vaste avond of dag?

3. Hoe concreter hoe beter

De depressie in hoofd wil dat je wegduikt. Onder de dekens blijft liggen. Niet meer reageert op appjes. Het kost jouw vriend(in) dus heel veel energie om iets te organiseren, initiëren of af te spreken. Dus als je echt wil helpen, maak het dan zo concreet, dichtbij, en makkelijk mogelijk! Routines (wekelijkse afspraken) zijn ook heel fijn – want die helpen je de tijd door.

Concrete vragen die je kunt stellen:

  • “Ik ben morgenmiddag bij je in de buurt, zullen we een wandeling maken?”
  • “Ga je vrijdag om 17.00 mee naar de yogales?”
  • “Ik kijk élke donderdag om 20.30 expeditie robinson. Weet dat je altijd en elke week aan kan haken, en ook altijd mag blijven eten. Zie ik je deze donderdag?”
  •  “Ik bak lasagne. Zal ik hem morgen mee naar je huis nemen, dan eten we het samen op!”
  • “Ik fiets zo even langs, ben je thuis?” (of nog beter: bel gewoon aan)Extra lief: Als jij heel goed bent in plannen, help je vriend(in) dan door samen een weekplanning te maken. Want naast afleiding is structuur essentieel om je koppie weer op de rit te krijgen. Hier vind je een gratis week- en dagplanning. Tot slot: zorg je wel goed voor jezelf? Want hoe lief het ook is dat je wilt helpen, geef jezelf ook alles wat JIJ nodig hebt in deze periode. Want alleen dan komen we er samen doorheen!

Marieke de Goeij (41) (Marieke Loves to Draw) is illustrator, schrijfster, en Master in de psychologie. Nadat ze zelf twee keer een uitzichtloze depressie en angstperiode doormaakte, en tóch weer opbloeide, maakte ze een superlief handgetekend boek voor zichzelf, om altijd de weg terug te kunnen vinden. Inmiddels heeft haar ‘Het Grote Depri Doe Boek’ – al meer dan 16.000 mensen geholpen, en wordt het boek nu zelfs in het Engels vertaald. Met haar lieve mails en Instagramposts geeft ze dagelijks hoop, liefde en een concreet actieplan aan iedereen die het even niet meer weet. Want het komt écht goed, zelf als 1001 gedachten je zeggen van niet.

Emily Ratajkowski zat jarenlang in therapie omdat ze onveilig gehecht was

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️