Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 14 feb 2023
Leestijd: 6 minuten

Flirten, hoe doe je dat anno 2023? Wij spraken Gwyneth over ‘Het nieuwe flirten’

Flirten is leven. Zo voelt het voor mij… want zonder af en toe een flirt, worden de dagen saaier. Oogcontact. Een compliment of een subtiele aanraking. Daar leef ik van op. Of leefde… want ik ben het flirten verleerd, het is er gewoon stukken minder. Flirten met het leven, met mensen, we zijn er voorzichtiger in geworden. Want waar het vroeger normaal was, is er voor mijn gevoel toch écht iets veranderd.

Toen Gwyneth Sleutel, filmmaker en story editor, mij benaderde over haar documentaire ‘Het nieuwe flirten‘, was ik dan ook meteen nieuwsgierig. Ik kan namelijk uren praten over dit onderwerp. Voor haar studie onderzocht Gwyneth wat het betekent om vrouw te zijn in deze tijd. En wat betekent vrouwelijkheid en hoe worden vrouwen gerepresenteerd in de beeldcultuur.

Sinds #metoo en de discussie over ongewenst gedrag worstelt de samenleving met hoe we het beste kunnen flirten. Want flirten is menselijk, het geeft het lezen glans, maar de manier waarop we het doen, daar wordt opeens veel meer over nagedacht.

Een compliment over een mooie broek kan misschien nog wel, maar met een opmerking over mooie billen in diezelfde broek kun je al gauw verkeerde bedoelingen overbrengen. Flirten zou iets moois moeten zijn, het creëert verbinding en is spannend. De grote vraag is hoe bewaak en respecteer je de grenzen van het flirten in een tijd waarin er een dunne lijn bestaat tussen een spannende opmerking of een gedurfde aanraking en iemands grenzen overgaan? Want dat laatste, gebeurt helaas ook.

Het ontstaan van ‘Het nieuwe flirten’

Toen Gwyneth zich gevleid voelde door een flirt op Amsterdam Centraal, die uiteindelijk toch ‘vies’ uitpakte, besloot ze om dieper in dit onderwerp te duiken. Want na deze flirt met nare nasmaak, besprak ze het voorval met vrienden. Wat bleek? Vrouwen vonden de flirter in kwestie een viezerik, maar haar mannelijke vrienden dachten hier toch anders over.

Die ene opmerking van de man op Amsterdam Centraal, word door mannen en vrouwen dus anders geïnterpreteerd. De mannen vonden hem gewoon een onhandige flirter, terwijl de vrouwen het toch écht een viezerik vonden. Het eerste compliment luidde ‘wat zie je er mooi uit’, niks mis mee, zelfs leuk, dacht Gwyneth.

Totdat de man een stapje verder ging, en zei ‘ik vind ook dat je een heel mooi jurkje aan hebt, het past goed bij je figuur en ik zat ook al even naar je te kijken.’ Van deze laatste opmerking kreeg ze de kriebels en daardoor veranderde de onschuldige flirt in een onveilig momentje. Ze dacht; ‘oh nee, daar heb je er weer zo een, een viezerik’ en heeft hem snel afgepoeierd.

Vlam of viezerik

Op dat moment besloot ze dat de documentaire er moest komen. De perceptie van hoe mannen en vrouwen naar flirten kijken, ligt ver uit elkaar. Door de hele MeToo discussie is dit nog verder van elkaar verwijderd. In Het nieuwe flirten onderzoekt ze vanuit vrouwelijk perspectief hoe het voor mannen is om vandaag de dag te flirten. Wat zijn de grenzen die flirtende mannen in het huidige MeToo tijdperk ervaren en wat doet dat met hen als man?

In de documentaire spreekt ze ook over haar eigen ervaringen met flirten. Want naast dat ze nog altijd geniet van een goede flirt, is ze door eerdere eigen ervaringen en de huidige tijdsgeest ook meer waakzaam geworden op flirts.

Flirten is context afhankelijk

Dit herken ik wel. Of een flirt wel of niet succesvol is, hangt af van zoveel verschillende factoren. Waarbij de belangrijkste factor vaak de man (of vrouw) in kwestie is. Voel je een klik of aantrekkingskracht bij deze persoon? Of moet je er niks van hebben. Aan jouw gevoel kan de ander helemaal niks veranderen. Toch is het logisch dat je je gevleid voelt en misschien zelfs kriebels krijgt, als een voor jou aantrekkelijk persoon je een compliment geeft. Terwijl hetzelfde compliment, gegeven door een andere persoon, totaal anders geïnterpreteerd kan worden.

Terwijl het waarschijnlijk niet minder goed bedoeld is. De relatie tussen twee personen, het moment van de flirt, leeftijd en de manier waarop iets gezegd wordt, zijn ongelofelijk belangrijk. Een flirterige opmerking van een leraar naar zijn leerling, wordt heel anders geïnterpreteerd, dan hetzelfde compliment gegeven door een leeftijdsgenoot in de kroeg. Er zijn ongeschreven regels die je moet aanvoelen. Want een welgemeend compliment, is weer héél anders dan een opmerking over iemands figuur.

En dat we nu onze welgemeende complimenten voor ons houden, terwijl we in het verleden wél een opmerking hadden gemaakt, is het gevolg van deze tijd. Zowel Gwyneth als ik kennen mannen, die nu liever hun mond houden. Vaak zijn dit juist mannen die gevoelig zijn en zich goed in kunnen leven. Mannen die dit niet kunnen, gaan ongegeneerd door met ongewenste boodschappen verspreiden. Hierdoor wordt het nóg ingewikkelder.

Jezelf inleven in een ander

Flirten, we willen het blijven doen, maar wel op een manier die voor iedereen werkt. Een van de belangrijkste dingen die hiervoor nodig is, is empathie. Dit zijn voelsprieten waardoor je al gauw in de gaten hebt, wat iemand anders fijn vindt of juist niet. Bij alles wat je doet is het van belang om na te denken wat je doet en jouw voelsprieten te gebruiken.

Daarnaast is er een groot verschil tussen mensen. Gevoelige mannen durven minder goed te flirten, terwijl leeglopers (die zich minder goed in kunnen leven en vooral op zichzelf gericht zijn) nog steeds ongepaste energie naar buiten lekken. Deze seksuele energie leidt vaak tot ongepast flirten.

Waarom flirten we meer in de zomer? (en waarom je een zomerliefde wilt hebben)

Do’s and dont’s

Het is belangrijk om het onderwerp open te breken, flirten is namelijk nog steeds een taboe-onderwerp. Júíst omdat het leuk, spontaan en fijn moet zijn, wordt er minder gesproken over de andere kant van het verhaal. De minder fijne, grensoverschrijdende kant en dat is waar het al jarenlang mis is gegaan. Je moet bij flirten altijd letten op de ander. We moeten de voelsprieten die we hebben ontwikkelen, en steeds weer overwegen, gaat de ander hier nog in mee?

In een poging de do’s and dont’s van het flirten te hervinden en de mannelijke perceptie te onderzoeken, bevraagt regisseur Gwyneth vijf uitgesproken mannen van verschillende leeftijden en achtergronden over flirten anno nu. In persoonlijke gesprekken vertellen de mannen over hun flirtavonturen, het plezier van flirten en over de invloed van veranderende tijden. Ervaren zij dat flirten iets verdachts is geworden? Hoe verkennen ze hun grenzen? En hoe denken zij dat we als samenleving het flirten kunnen behouden als iets leuks dat onmisbaar is in het moderne leven?

Het doel van deze documentaire is om flirten en grenzen beter bespreekbaar te maken. Want we willen allemaal flirten!  Je gezien voelen of iemand zich gezien laten voelen, is juist iets heel moois. ‘Het nieuwe flirten’ is hieronder te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️