Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 28 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Vreemdgaan en tóch een goede relatie hebben, kan dat?

Vreemdgaan komt in de beste relaties voor en er zijn net zoveel mannen als vrouwen die het doen. Eigenlijk wordt overspel meteen afgestraft in een relatie. Alleen wat is vreemdgaan? Dubbelzinnige berichtjes sturen om een ander uit de tent te lokken of all the way bij elkaar in bed belanden? Daar zijn de meningen flink over verdeeld. De een vindt appen al te ver gaan, terwijl de ander buiten de deur zoenen niet eens zo erg vindt.

Over het hoe en wat van vreemdgaan, zijn de meningen dus verdeeld.

Vreemdgaan in een goede relatie

Vreemdgaan wordt niet bepaald gezien als iets goeds in een relatie. Toch zijn er veel relaties waar het onopgemerkt gebeurt, of waar de aap niet uit de mouw komt. Psycholoog Henk Noort deed een serieus onderzoek onder een groep van 1700 heteroseksuele mannen en vrouwen tussen de twintig en vijfenveertig jaar. Daaruit bleek dat 25 procent van de Nederlanders vreemdgaat.

Uit ander onderzoek bleek weer dat de kans dat je tijdens een vaste relatie te maken krijgt met overspel, ergens tussen de 40 en 76 procent ligt. Bij stellen die meededen aan de onderzoeken, gaf 30 procent aan dat vreemdgaan het einde van de relatie betekent. Het overige percentage blijft dus bij elkaar.

Waarom zou je altijd monogaam zijn?

Hoe iemand er ook in staat en wat men er van vindt, de vraag blijft waarom mensen vreemdgaan. Het antwoord is eigenlijk: waarom niet? Alleen dat vinden mensen vaak niet erg leuk om te horen. Toch is het zo dat er tussen bepaalde mensen een vonkje kan overspringen of een bepaalde aantrekkingskracht ontstaat. Of je daar iets mee doet, is een tweede. Dat mensen het doen, dat blijkt uit bovenstaande informatie.

En zo lang als er mensen zijn, worden mensen ook verliefd op een ander. Bij BEDROCK ondervonden we eerder dat evolutionair psychologen daar een verklaring voor hadden. Mannen moeten zaad verspreiden om zich voort te planten. Alleen blijft dan de vraag, bij wie? Juist de vrouwen. Mannen én vrouwen gaan vreemd, alleen was het beeld niet reëel, omdat vrouwen het aantal affaires wegstoppen en er niet voor uit durven te komen.

Vrouwen beginnen later met vreemdgaan

Daarnaast koesteren veel vrouwen heel lang het beeld van eeuwigdurende romantische liefde. Pas later in het leven wordt zelfontplooiing belangrijker dan seksuele trouw. Vrouwen beginnen daarom gemiddeld op latere leeftijd met buitenechtelijke affaires. En dat is niet omdat ze zich nog willen settelen met een ander of ongelukkig zijn in de relatie. Ze doen het omdat het kan, omdat het hun zelfvertrouwen een boost geeft.

Is vreemdgaan alleen negatief?

In een interview op BEDROCK deelt psycholoog en seksuologe Michelle Hufkens: “Vreemdgaan tast het vertrouwen binnen een relatie ongelooflijk hard aan. Mensen onderschatten vaak hoe erg de impact daarvan is op een relatie, want het duurt soms jaren om het vertrouwen volledig te herstellen. Vreemdgaan is dus wat dat betreft risky business, het zet je relatie zwaar op het spel.”

Niet alleen zet je je relatie op het spel, je tast ook het vertrouwen en het zelfbeeld van je partner aan. Het gebeurt vaak dat iemand zichzelf de schuld geeft als de ander is vreemdgegaan. Ze vinden zichzelf niet goed genoeg en dat is het kwalijke.

Want vaak ligt de reden om vreemd te gaan niet aan de partner of aan de relatie, het is een ongetemd verlangen bij de vreemdganger zelf. Juist daarom is het belangrijk om je meest intieme verlangens en gevoelens te delen met je lief. De kans dat je je behoeften dan elders gaat vervullen wordt zo steeds kleiner.

Ook zijn er veel mensen die vreemdgaan omdat ze op zoek zijn naar zelfbevestiging. Dat je nog ‘gewild’ bent is namelijk een boost voor het ego. Een relatie hoeft niet per se slecht te zijn op het moment dat er een slippertje plaatsvindt. De kans dat de relatie slechter wordt, is wel groot.

Privédetective onthult dé signalen van vreemdgaan

Vertrouwen is alles

Buiten de deur seksen is één ding, vaak is de leugen nog erger. Voor sommige mensen is monogamie simpelweg geen oplossing, maar ze houden wél heel veel van de ander. In dit geval is vrijheid een bindmiddel voor de relatie. Als er maar openheid over ontstaat.

Hoe deze openheid er dan uitziet, dat is aan het koppel. Wie weet zorgt overspel er zelfs voor dat de passie tussen de lakens weer oplaait en de seks vuriger wordt. Maar uiteindelijk wil je samen oud worden en weten dat je voor elkaar bestemd bent, de basis hiervoor is toch echt eerlijkheid en vertrouwen.

Als dit vertrouwen verloren gaat, dan ben je nergens meer. Natuurlijk is het mogelijk om dit weer te herstellen, maar dat kost tijd. Vergeet niet: je partner is your number one, daar deel je alles mee.

We spraken een seksuologe over vreemdgaan: waarom maken we er zo’n punt van?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️