Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Welzijn 14 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit gebeurt er als je iedere week Yoga Nidra doet

Yoga Nidra: waarschijnlijk de meest ontspannen vorm van yoga en voor iedereen beschikbaar. Wist je dat deze activiteit nog tal van andere voordelen met zich meebrengt? Dit gebeurt er namelijk als je iedere dag (minimaal) 30 minuten aan Yoga Nidra doet.

Als wij het woord ‘ontspannen’ horen, zijn wij al overtuigd. Toch sommen we nog graag de andere voordelen even op.

Yoga Nidra

Voor de lezers die totaal niet weten waar wij het over hebben: Yoga Nidra is een vorm van yoga waarbij je – simpel gezegd, je lichaam wil laten geloven dat je slaapt, terwijl je koppie wakker blijft. Je balanceert dus op dat dunne lijntje tussen bewust- en onderbewustzijn.

De naam zegt het eigenlijk al. Yoga beteken namelijk ‘verbinden’ en Nidra betekent ‘slaap’. Door deze vorm van yoga te beoefenen zorg je voor complete ontspanning op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Dit kan zo ontspannen zijn, dat één uur Yoga Nidra gelijk staat aan vier uur slaap.

Voordelen van Yoga Nidra

Oké, dus Yoga Nidra is vooral bedoeld om te ontspannen? Ja en nee. Hoewel het heel ontspannen kan werken, is deze oefening niet gemaakt als ontspanningsoefening. De hele oefening is bedoeld om naar een dieper bewustzijn te reizen.

1. Verjongt het lichaam

Jazeker, Yoga Nidra kan daadwerkelijk een vervanger zijn van de botox-kliniek. Wanneer jij je lichaam namelijk de tijd gunt om op dit diepe niveau te rusten, krijgt jouw lichaam de kans om te helen.

De lichaamsfuncties worden namelijk minimaal, jouw metabolisme vertraagt en de hormonale functie neem toe. Hierdoor kan jouw lichaam gemakkelijker gifstoffen verwijderen wat vervolgens zal leiden to die verjongende glow.

2. Verbetert concentratie

Wie ooit een yogalesje heeft gevolgd, zal vast wel eens gehoord hebben dat onze geest op een aapje lijkt. Een aap is namelijk speels en snel afgeleid. Daarbij zal een aapje van tak naar tak springen: enthousiast maar ongestructureerd.

Van nature is ons brein zoals een aapje, maar door oefeningen als Yoga Nidra zul jij je mind leren om geconcentreerd te blijven. Jouw brein zal namelijk de woorden van jouw leraar opvolgen, die precies aangeeft waar jij je op mag concentreren.

3. Yoga Nidra verbetert ANS-respons

Yoga Nidra verbetert het ANS-respons, oftewel: ons autonome zenuwstelsel. Dit is verantwoordelijk voor processen in ons lichaam als genezing en groei. Er zijn twee vormen van ANS: het sympathische zenuwstelsel en het parasympathische zenuwstelsel. Wanneer jij breathwork doet, zul je deze termen gegarandeerd hebben gehoord.

Het sympathische zenuwstelsel wordt actief in ‘stressvolle situaties’. Hiermee bedoelen we niet alleen een situatie als ruzie, vechten of piekeren, maar ook een krachttraining of hardloopsessie vallen onder stressvolle situaties. Bij Yoga Nidra ligt de focus op het parasympathisch zenuwstelsel. Dit wordt geactiveerd tijdens rustige activiteiten. Wanneer we het lichaam en geest bewust de kans geven om uit te rusten, zal dit systeem zorgen voor genezing en groei.

4. Helpt met manifesteren

Yoga Nidra kan een hele goede tool zijn om te manifesteren. Door voorafgaand aan de oefening een intentie (of wens) vast te stellen, zul je je hersenen kunnen overtuigen dat jij deze wens al hebt gekregen. Je houdt jezelf als het ware voor de gek door op een diep bewustzijn te geloven dat jouw nieuwe realiteit al werkelijkheid is geworden. En we weten allemaal dat jouw brein met een uitstekend visualisatie vermogen een fantasie niet kan onderscheiden van werkelijkheid,

Like we said: wij waren al overtuigd toen we het woordje ‘ontspannen’ hoorden. Helemaal fijn dat het verjongend werkt, ons concentratievermogen verbetert, en wij ons hele zenuwstelsel een handje helpen.

Dit zijn de voordelen van af en toe lekker een potje huilen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️