Kim van den Oord
Kim van den Oord Psyche 7 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de voordelen van af en toe lekker een potje huilen

Als je mijn vrienden vraagt mij in drie woorden te omschrijven, zal er in die top drie ongetwijfeld het woord ’emotioneel’ naar voren komen. Ik ben een echte cry baby en hoewel ik daar in bepaalde situaties helemaal niet op zit te wachten – vooral niet in het openbaar – en ik me er op sommige momenten zelfs voor verontschuldig, kan het soms óók heel fijn zijn om in tranen uit te barsten en jezelf eens flink te laten gaan. Huilen heeft meer voordelen dan je denkt

Hoewel we stiekem allemaal wel weten dat een potje janken soms enorm op kan luchten, lijken we onze tranen toch vaak in te houden. Nergens voor nodig, want er zitten een heleboel voordelen aan af en toe een lekker potje huilen.

Voordelen van huilen

Denk maar eens aan jezelf toen je een paar jaar oud was. Had je ergens last van of beviel iets je niet? Dan begonnen de tranen vaak direct te stromen en gooide je er alles in lange, diepe snikken uit. Even lekker huilen. En zo snel als dat begon, zo snel was het ook weer klaar.

Dat ging vroeger een stuk makkelijker omdat we als kind vaak nog geen enkele vorm van schaamte of ongemak kende bij het in huilen uitbarsten.

Misschien was dat omdat we nog niet helemaal konden begrijpen wat er toen om ons heen gebeurde of misschien omdat er nog geen gevoelens als trots en een ego in de weg stonden.

Toch zijn we op een gegeven moment dit schaamteloze gevoel kwijtgeraakt en is de wijsheid van af en toe heilzaam snikken steeds verder naar de achtergrond verdwenen.

Naarmate we ouder werden is er een ‘volwassen’ redeneervermogen ontstaan waarbij we onszelf aanleerden dat huilen een teken van zwakte is waardoor we onze tranen zijn gaan inhouden.

Huilen werkt kalmerend

Door dit veranderde denkpatroon zijn we volwassenheid ook gaan associeren met een bepaalde onschendbaarheid.

We houden onszelf voor dat het verstandiger is om kwetsbaarheid voor jezelf te houden, onze tranen te verbergen en onszelf voor te doen alsof we alles aan kunnen.

Maar in feite is dit juist het toppunt overmoedigheid, want door het inhouden van tranen en onszelf voor te houden dat we onkwetsbaar zijn, lopen we het risico een keertje te breken.

Tranen – en het erkennen van (negatieve) emoties in het algemeen – helpen ons te accepteren en te ontladen en kunnen een natuurlijk kalmeringsmiddel voor ons zijn.

Zo schreven we al eerder over de fysieke en mentale voordelen van huilen en nu blijkt ook een video van the School of Life het voordeel en het belang van een lekker potje huilen op z’n tijd nog eens flink te onderstrepen.

Cry it all out

Zo stelt the School of Life dat juist de momenten van pijn, verdriet en verlies ons kunnen beïnvloeden in onze dagelijkse gang van zaken en deze – wanneer we hier niet aan toegeven – ons extreem zwaarmoedig kunnen laten voelen. Daarom pleiten ze er voor dat we er altijd naar moeten streven om huilbaby’s te blijven.

De essentie van volwassenheid, stelt de video, is ook het begrijpen en het accepteren van onze jongere verlangens. Want ondanks ons volwassen redeneervermogen, zitten ook onze jeugdige behoeften – van af en toe een lekker potje huilen – gewoon nog steeds in ons. En dat is goed.

Raak die bodem van de put dus maar even flink en gooi het er allemaal maar eens even goed uit. Want als we ons werk dan goed gedaan hebben – en dus dat emmertje of die 10 zakdoeken vol goed gevuld hebben – zal er op een bepaald moment in alle ellende ruimte zijn voor nieuwe dingen en zullen we inzien dat een potje huilen ons écht beter kan laten voelen.

Benieuw naar de video? Bekijk hem hier:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️