Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Welzijn 12 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

4x voordelen van oil pulling met kokosolie voor een gezond gebit

Het is een eeuwenoud Ayurvedisch gebruik en wordt vandaag de dag nog steeds toegepast: oil pulling. Daarbij spoel je in de ochtend op een nuchtere maag een eetlepel olie, bijvoorbeeld kokosolie, door je mond. Het spoelen met olie zou verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengen.

Een goede mondhygiëne is er daar een van. Oil pulling zorgt bijvoorbeeld voor gezonder tandvlees en wittere tanden, maar ook voor een frisse adem. En dat allemaal met het natuurlijke product kokosolie dat in de meeste keukenkastjes wel te vinden is. We zetten alle voordelen van oil pulling voor je op een rij.

Hoe werkt oil pulling eigenlijk?

Laten we beginnen met het gebruiken van de soort olie. Kokosolie noemden we al, daar zit laurinezuur in dat ontstekingsremmend werkt. Mocht je liever een andere koudgeperste olie gebruiken dan is dat ook goed. Op een nuchtere maag, dus vaak in de ochtend voor het ontbijt, neem je een eetlepel olie in je mond. Dat spoel je zo’n vijftien tot twintig minuten goed door je mond. De olie komt in alle hoeken en ook op plekken waar je met een tandenborstel of tandenstoker niet goed bij komt.

Uiteindelijk haalt de olie alle schadelijke bacteriën van je tanden, tong en uit de rest van je mond. In het kwartier dat je spoelt wordt de olie dikker en witter omdat de bacteriën zich erin verzamelen. Uiteindelijk spuug je de olie uit en spoel je even na met water.

De voordelen van spoelen met kokosolie voor een gezond gebit

Naast de voordelen voor een goede mondhygiëne zou dagelijks spoelen met kokosolie ook bijdragen aan een goede nachtrust, een stralende huid en een gebalanceerde hormoonhuishouding. Het proberen waard, nietwaar?

1. Een schoner gebit: oil pulling gaat gaatjes tegen

Omdat de olie op en tussen de kleinste plekjes in je mond, tussen tanden en kiezen komt, maak je alles in je mond goed schoon. Beter dan wanneer je alleen poetst en flost. Alle tandplak wordt meegenomen door de olie. Dat zorgt er weer voor dat je gaatjes tegen gaat.

2. Wittere tanden

Tandplak op je tanden zorgt voor een gelig laagje over je glazuur. Dit kan zelfs bruin verkleuren wanneer er niets aan gedaan wordt. Omdat je met oil pulling tandplak verwijdert, verwijder je ook het gele laagje. Je tanden lijken hierdoor een stuk witter.

3. Gezonder tandvlees

Rood tandvlees dat bij het poetsen gaat bloeden maak je weer gezonder met kokosolie. Door ermee te spoelen verwijder je alle bacteriën die niet in je mond thuishoren. Je tandvlees heeft dan ook geen last meer van die bacteriën en kan daardoor weer gezonder worden. Gezond tandvlees doet geen pijn, bloedt niet, trekt zich niet terug en is roze van kleur.

4. Frisse adem door oil pulling

Omdat je door oil pulling alles uit je mond verwijdert wat er niet in thuishoort, brengt het nog een voordeel met zich mee. Namelijk een frisse adem.

Elke dag twee keer twee minuten poetsen

Misschien overbodig om te zeggen, maar oil pulling vervangt niet je standaard mondverzorging. Twee keer twee minuten per dag je tanden poetsen en flossen blijft het allerbelangrijkste voor een gezond gebit.

Grote kans dat jij je hele leven je tanden al verkeerd poetst (zo moet het wél)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️