Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 14 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Volgens Inger Strietman, Coach Gezond Egoïsme & Hoogsensitiviteit mogen we vaker egoïstisch zijn

Inger Strietman is coach en expert op het gebied van gezond egoïsme en hoogsensitiviteit. Het is haar missie om jou te inspireren en stimuleren om te leven van binnenuit en keuzes te maken die echt bij jou passen. Zij schreef hierover de boeken Mag ik even mijn aandacht (2021) en 100 dingen die je eerder had willen weten (2019).

Volgens Inger mogen we wat vaker egoïstisch zijn, maar hoe doe je dat? Wij spraken Inger over hoogsensitiviteit en gezond egoïsme.

Waarom heb jij jouw boeken geschreven?

“Velen van ons voelen dat ze niet écht leven zoals ze eigenlijk zouden willen. We leven vooral zoals het hoort, zoals we het geleerd hebben. We willen het goed doen. Succesvol, geliefd, spontaan, aardig en attent zijn. De lat ligt op veel vlakken hoog, dat levert stress op.

10 manieren om erachter te komen of je een hoogsensitief persoon bent

We piekeren als we in bed liggen, voelen ons onzeker, twijfelen of we wel doen waar we gelukkig van worden. We voelen dat we misschien wel andere keuzes zouden willen maken, maar we willen ook niet buiten de boot vallen.

Als coach en schrijver wil ik laten zien dat het anders kan én mag. Sterker nog, dat het anders hóórt. We zijn niet voor niets geboren als unieke individu’en. Ieder van ons heeft eigen passies, talenten en interesses. Het is juíst de bedoeling dat we hier uiting aan geven. Dat je je leven leidt op een manier die helemaal bij jou past.”

Is het een feit dat mensen met hoogsensitiviteit vaker pleasen

“Als je hoogsensitief bent, merk je meer op. Je voelt feilloos aan hoe anderen zich voelen en wat zij nodig hebben. Dit is enerzijds heel mooi en empathisch. Echt een super-talent. Aan de andere kant schieten hoogsensitieve personen (HSP) inderdaad ook sneller in de please-stand.

De combinatie van aanvoelen wat mensen nodig hebben én het graag goed willen doen vormt een grote uitdaging. Je raakt als HSP immers gemakkelijk afgeleid van jezelf, van wat jij nodig hebt. Zo natuurlijk als je je kunt verbinden met anderen, zo uitdagend kan het zijn om in verbinding te blijven met jezelf.”

Hoe pas jij egoïsme toe in het dagelijks leven

“Het is heel belangrijk om letterlijk tijd en aandacht voor jezelf te nemen. Niet enkel op vakantie of in het weekend, maar elke dag. Ik begin mijn dag altijd met voelen hoe het met mij gaat. En met bepalen wat ik deze dag nodig heb. Zo pas ik mijn dagindeling bijvoorbeeld aan, als ik merk dat ik heel moe ben. Je kunt niet van jezelf verwachten dat je elke dag in staat bent om topscores neer te zetten.”

“Dit betekent ook dat ik bewust dingen niet doe. Ik heb doordeweeks weinig avond afspraken, ik vind het fijn om thuis lekker te relaxen. Daar houd ik dus ook rekening mee in mijn agenda. Als ik op woensdagavond met iemand heb afgesproken, dan houd ik dinsdag- en donderdagavond leeg.

Soms lopen dingen anders dan je had verwacht, en dat is ook oké. Dan kun je je plannen bijsturen. Ik geef mezelf de vrijheid om dat te doen. Om te zeggen: ‘ik weet dat we dit hadden afgesproken, maar het is me teveel op dit moment, zullen we het een ander keertje doen’.

De basis van gezond egoïsme is jezelf accepteren zoals je bent. Met al je pluspunten en je mindere kanten. Als je de hele tijd vindt dat je méér zou moeten presteren of bang bent een ander tekort te doen, dan kun je niet goed voor jezelf zorgen. Uiteindelijk ben je ook voor anderen het leukst, als je lekker in je vel zit.”

Wil je meer weten over hoogsensitiviteit of gezond egoïsme? Luister dan de podcast die BEDROCK eerder opnam met Inger, volg Inger op Instagram @ingerstrietman of neem een kijkje op de website van Inger

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️